“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ιταλίας και του (Ιταλού) διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι

“Πόλεμος” έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ιταλίας και του (Ιταλού) διοικητή της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι μετά τις νέες οδηγίες για τις προβλέψεις των τραπεζών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίες θα ενεργοποιηθούν τον Ιανουάριο.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Ματέο Ρέντζι, προειδοποίησε την ΕΚΤ ότι κινδυνεύει να προκαλέσει μια νέα “πιστωτική κρίση” αν εφαρμόσει τις οδηγίες αυτές οι οποίες καθιστούν πολύ πιο ακριβό για τις τράπεζες να κρατούν “κόκκινα” δάνεια αφού θα αυξήσει το κόστος χρηματοδότησης και θα περιορίσει τον δανεισμό.

Η επίθεση του Ρεντζι ήρθε μέσω του Twitter όπου έγραψε  πως “κάποιοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στον τραπεζικό τομέα αγνοούν ότι το καθήκον τους είναι να αποφεύγουν τις πιστωτικές κρίσεις, όχι να τις δημιουργούν”, προσθέτοντας πως “εάν περάσουν αυτοί οι κανόνες, η πίστωση σε μικρές επιχειρήσεις θα είναι αδύνατη. Κάνουμε τα ίδια λάθη με το 2013”.

Η αυστηρότερη πολιτική της ΕΚΤ αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τις τράπεζες να διατηρούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ένα σοβαρό πρόβλημα στην Ιταλία, όπου πέρσι είχε προκαλέσει έντονο sell-off στις μετοχές τους στο χρηματιστήριο και οδήγησε φέτος σε bailouts πολλών εκατομμυρίων, αυτά της Monte Dei Paschi Di Siena και των Banca Popolare di Vicenza και Veneto Banca.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ιταλικές τράπεζες έχουν το 30% του συνόλου των 915 δισ. ευρώ των “κακών” δανείων της ευρωζώνης.

Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές τράπεζες δέχθηκαν ισχυρότατες πιέσεις μετά και την είδηση της νέας οδηγίας της ΕΚΤ, σημειώνοντας πτώση ακόμα και άνω του 12%,λόγω ανησυχιών ότι η κίνηση της ΕΚΤ θα μπορούσε ανατρέψει την εμπιστοσύνη που έχει επιστρέψει στον τραπεζικό κλάδο της χώρας και στην ευρύτερη οικονομική ανάκαμψη.

Ο πόλεμος δε σταμάτησε στον Ρέντζι. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αμφισβήτησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι νέες οδηγίες για τα επισφαλή δάνεια, κλιμακώνοντας έτσι την ένταση μεταξύ της Ιταλίας και της ΕΚΤ.

Ο Ιταλός επικεφαλής του κοινοβουλίου της ΕΕ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ότι “ανησυχεί βαθύτατα για τον τρόπο με τον οποίο τέθηκαν οι νέες πολιτικές”.

Ο Ταγιάνι κάλεσε τον Draghi να εμπλέξει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στη διαδικασία για την αποτροπή μιας θεσμικής σύγκρουσης. “Αναρωτιέμαι σοβαρά εάν συγκεκριμένες πρόσθετες υποχρεώσεις μπορούν να επιβληθούν στις εποπτευόμενες τράπεζες χωρίς να εμπλέκονται κατάλληλα οι συννομοθέτες στη διαδικασία λήψης αποφάσεων”, ανέφερε στην επιστολή του την οποία παρουσίασε το Reuters και δημοσιεύτηκε αργότερα στον ιταλικό τύπο.

“Σας παροτρύνω να λάβετε όλα τα μέτρα προκειμένου να διασφαλίσετε ότι τα προνόμια του Κοινοβουλίου ως συννομοθέτη τηρούνται δεόντως, ώστε να αποφύγετε μια διαμάχη σχετικά με αυτό το θέμα”.

Η επιστολή αυτή αποτελεί μια ασυνήθιστη πρόκληση για την ΕΚΤ από έναν αξιωματούχο όπως ο Ταγιάνι, σύμμαχο του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος εξελέγη πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει ρόλο στις αποφάσεις τραπεζικού ελέγχου, παρόλο που μπορεί να ζητήσει πληροφορίες από την ΕΚΤ.

Οι λειτουργίες τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ διαχωρίζονται νομικά από τη νομισματική πολιτική και εκτελούνται από τον SSM. Ο Ντράγκι, ο οποίος εμφανίζεται συχνά ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επικαλείται τακτικά την αρχή του διαχωρισμού όταν του ζητείται να απαντήσει για θέματα SSM.

Ο Ντράγκι τείνει να απαντά σε επιστολές των Ευρωπαίων νομοθέτων εντός ημερών και οι απαντήσεις του δημοσιεύονται από την ΕΚΤ. Αναμένεται λοιπόν ενδιαφέρουσα συνέχεια…

Ελευθερία Κούρταλη

@capital.gr

* ,