Πως οι έρευνες και τα σκάνδαλα οδήγησαν κορυφαίους τραπεζίτες στην αυτοκτονία! Τα ερωτηματικά, οι συμπτώσεις και τα νέα γεγονότα

Τρεις αυτοκτονίες σε Deutsche Bank και Monte dei Paschi

Πως οι έρευνες και τα σκάνδαλα οδήγησαν κορυφαίους τραπεζίτες να τερματίσουν τη ζωή τους. Τα ερωτηματικά, οι συμπτώσεις και τα νέα γεγονότα

Υψηλό φόρο σε αίμα έχει πληρώσει τα τελευταία χρόνια η κοινότητα των τραπεζιτών καθώς επώνυμα και λιγότερα γνωστά στελέχη έχουν χάσει τη ζωή τους κάτω από –πολλές φορές- αδιευκρίνιστες και άλλοτε ακόμα και ύποπτες συνθήκες. Συνολικά 73 τραπεζίτες και χρηματιστές έχουν σκοτωθεί, αυτοκτονήσει ή ακόμα και δηλητηριαστεί από το 2013 έως και σήμερα.


Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως οι αυτοκτονίες στελεχών των δυο ευρωπαϊκών τραπεζών που σήμερα βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα: Της Deutsche Bank και της Monde dei Paschi.
Κατά τη διετία 2013-2014 τρία υψηλόβαθμα στελέχη της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας χάνουν τη ζωή τους, τα δυο εκ των οποίων που εμπλέκονται με τη διαχείριση ρίσκου και τις διαπραγματεύσεις με τις αμερικανικές αρχές αυτοκτονούν δια απαγχονισμού στα σπίτια τους στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, αντίστοιχα. Η τρίτη, εκτελεστική αντιπρόεδρος της τράπεζας παρασύρεται από ορμητικό ποταμό δίπλα στο σπίτι της.
Όσον αφορά την τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα και παλαιότερη ευρωπαϊκή ο εκτελεστικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων της τράπεζας καταγράφεται σε κάμερα να πέφτει από το γραφείο του στον ακάλυπτο χώρο της τράπεζας στα κεντρικά της γραφεία στην Ιταλία.
Συνολικά οι δυο περιπτώσεις απαγχονισμού και η μια αυτοκτονίας απασχόλησαν τις αρχές μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες των οικογενειών και δημοσιογράφων, όμως τελικά έκλεισαν, χωρίς ωστόσο να απαντηθούν πολλά από τα ερωτηματικά.
Σήμερα και υπό το φως των εξελίξεων και στις δυο τράπεζες οι υποθέσεις αυτές μπορούν να επανεξεταστούν καθώς πλέον μπορεί να αποκαλυφθούν κίνητρα, αίτια και συμφέροντα που δεν ήταν ορατά δια γυμνού οφθαλμού προ τριετίας.
Το θέμα –μεταξύ άλλων- έχει ανακινήσει και η New York Post, εφημερίδα του ομίλου Μέρντοχ, η οποία έχει δημιουργήσει και ένα μίνι ντοκιμαντέρ επιχειρώντας να αναδείξει τις υποθέσεις και να προβληματίσει.

Οι αυτοκτονίες της Deutsche Bank

Ο William Broeksmit, 58 ετών, διευθυντής διαχείρισης ρίσκου της Deutsche Bank και άνθρωπος του στενού περιβάλλοντος του τότε αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου Anshu Jain, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στο Κένσιγκτον του Λονδίνου από τη γυναίκα του.
Ο Broeksmit αν και είχε αποσυρθεί από την Deutsche Bank στις 23 Φεβρουαρίου του προηγούμενου έτους σύμφωνα με τις ιατρικές εξετάσεις και την κατάθεση του ψυχολόγου την περίοδο της αυτοκτονίας του ήταν ιδιαίτερα αγχωμένος για μια εν εξελίξει έρευνα των αμερικανικών αρχών στην τράπεζα.
Ο ίδιος αν και δεν υπηρετούσε στις ΗΠΑ λόγω εσωτερικών και κανονιστικών προβλημάτων, εν τούτοις επέβλεπε τα τμήματα διαχείρισης ρίσκου και στην αμερικανική αγορά, τομέας που ευθύνεται για την κατάρρευση της τράπεζας σήμερα και τον οποίο Broeksmit είχε αναλάβει να «συμμαζέψει».
Ο Broeksmit ήταν εκ των ιδρυτών της επενδυτικής τράπεζας της Deutsche Bank στις ΗΠΑ, ενώ η προαγωγή στο εκτελεστικό συμβούλιο της τράπεζας τη Γερμανία που είχε προγραμματιστεί για το 2012 ματαιώθηκε λόγω αντίδρασης του εποπτικού φορέα.
Παρ’ όλα αυτά ο Broeksmit είχε αναλάβει τη διαδικασία περιορισμού της έκθεσης της Deutsche Bank στα «τοξικά».
Γύρω από το πτώμα του βρέθηκαν χαρτιά της Deutsche Bank και ιδιόχειρες σημειώσεις, από τις οποίες –σύμφωνα με την ιατροδικαστή- προκύπτει καθαρή διάθεση αυτοκτονίας.
Σύμφωνα με τις βρετανικές αρχές ο Broeksmit εμπλεκόταν και στο σκάνδαλο χειραγώγησης του Libor, για το οποίο η γερμανική τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 2,5 δισ. δολαρίων στη Βρετανία.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η υπόθεση του Calogero Gambino, 41 ετών, νομικός σύμβουλος της Deutsche Bank και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας στην υπόθεση Libor (πρόστιμο 2,5 δισ.) και διαχείρισης ρίσκου με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Πρόκειται για την υπόθεση που οδήγησε σε αρχικό πρόστιμο 14 δισ. δολαρίων για γερμανική τράπεζα στις ΗΠΑ.
Ο Gambino βρέθηκε κρεμασμένος στο σπίτι του στη Νέα Υόρκη στις 20 Οκτωβρίου 2014, επτά μήνες μετά τον Broeksmit, δούλευε 11 χρόνια για τη Deutsche Bank, ήταν ανώτατο στέλεχος και εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τη διετία 2013-14 η Deutsche Bank πλήρωσε στις ΗΠΑ συνολικά 7,7 δισ. δολάρια σε πρόστιμα για ευρεία γκάμα υποθέσεων.
Λιγότερο «ύποπτη» αλλά με ερωτηματικά φαίνεται η υπόθεση της αντιπροέδρου της Deutsche Bank Susan Hewit, η οποία πνίγηκε σε ποταμό δίπλα στο σπίτι της, ένα χρόνο μετά την απομάκρυνσή της από την τράπεζα, τον Δεκέμβριο του 2013.

Η περίεργη αυτοκτονία της Dei Paschi

Ήταν τον Μάρτιο του 2013 όταν η ιταλική κυβέρνηση ανακάλυψε ότι η κατάσταση στην παλαιότερη και τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας είχε φτάσει στο απροχώρητο, όμως η Monte dei Paschi συνεχίζει να καρκινοβατεί μέχρι και σήμερα.


Το πρώτο ίσως θύμα της κατάρρευσης της Dei Paschi ήταν ο εκτελεστικός διευθυντής δημοσίων σχέσεων της τράπεζας, David Rossi, η πτώση του οποίου από το παράθυρο του γραφείου του στα κεντρικά γραφεία της τράπεζας καταγράφηκε από το κλειστό κύκλωμα ασφαλείας.
Ωστόσο οι συνθήκες θανάτου του Rossi συνεχίζουν να προκαλούν ερωτηματικά, όπως και η παρουσία δυο ανδρών οι οποίοι αν και τον είδαν να κείτεται αιμόφυρτος στο δάπεδο και τον προσέγγισαν δεν ειδοποίησαν τις αρχές, ούτε προσέφεραν βοήθεια.
Μετά από εκστρατεία της γυναίκας του Rossi οι αρχές ανακάλεσαν την αρχική αιτία θανάτου του που ήταν «αυτοκτονία» έκαναν εκταφή του πτώματος και άνοιξαν νέα έρευνα.
Σειρά ειδικών εκτιμά ότι ο Rossi δολοφονήθηκε καθώς θεωρείται απίθανο να αυτοκτονήσει κάποιος πέφτοντας με την πλάτη, ενώ και η παρουσία των δυο ανδρών –όπως καταγράφηκε από τις κάμερες- είναι ιδιαιτέρως ύποπτη και προβληματική.