Πως κυκλοφόρησε το παραμύθι των 100 δις ευρώ!!

Πως κυκλοφόρησε το παραμύθι των 100 δις που δήθεν χάθηκαν από την οικονομία απο τον Ρέγκλινγκ και τα άλλα πρόθυμα παιδάκια και που στη συνέχεια το πήραν τα πρόθυμα μπετά και το έκαναν σημαία:
“Στις 22 Ιουνίου του 2016, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην Σία Κοσιώνη. Οταν του ζητήθηκε να εκτιμήσει το κόστος της διαπραγμάτευσης το 2015 απάντησε τα εξής:

“Δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος να το υπολογίσει κανείς. Γνωρίζω ότι η ΤτΕ έχει υπολογίσει ένα ποσό ύψους 80 δις ευρώ, αν δεν κάνω λάθος. Θα μπορούσε κανείς να σταθεί και στις προβλέψεις για την ανάπτυξη, που πριν αλλάξει η κυβέρνηση, η εκτίμηση του ΔΝΤ το Δεκέμβριο του 2014, είναι δημοσιοποιημένη, μιλούσε για ανάπτυξη στην Ελλάδα 2,5% το 2015 και 3,5% το 2016.

  • Άρα αυτό αθροιστικά μας κάνει ανάπτυξη 6%. Αντιθέτως, αυτά τα δύο χρόνια είχαμε μικρή ύφεση, αυτό θα μπορούσε επίσης να μετρηθεί για να υπολογίσεις το κόστος. Έξι μονάδες του ΑΕΠ, άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ. Όπως είπα δεν υπάρχει επιστημονικός τρόπος, αλλά το κόστος ήταν πολύ μεγάλο.”

_____________

Της Κατερίνας Πάντα

______________

1.. Πάμε λοιπόν αν δεχθούμε τις ανωτερω “προβλέψεις” ως σωστές: Το ΑΕΠ το 2015 ήταν 185 δις Χ 6%= 11,1 δις & ΟΧΙ 100 δις. Ο Ρεγκλινγκ προφανώς έκανε ένα μηδενικό λάθος στους υπολογισμούς του. Και αντί να πεί “άρα αυτό κάνει περισσότερο από 10 δις ευρώ”, είπε “άρα αυτό κάνει περισσότερο από 100 δις ευρώ”. Το πήραν λοιπόν, κάτι Καθημερινές, κατι Capital, κατι iefimerida κλπ κλπ χωρίς καν να μπουν στον κόπο να το εξηγήσουν και το πλασάρισαν ολούθε. Ετσι ακριβώς όπως ταίζουν το σανό.

2. Ουδέποτε το ΔΝΤ έπεσε μέσα στις προβλέψεις του, πλην του 2014 (Μιλούσε για ανάπτυξη 0,6% & ήταν 0,7% * αφού τις αναθεώρησε άπειρες φορές, τελικά “πρόβλεψε” λίγους μήνες νωρίτερα σωστά).

Ο πίνακας πιο κάτω δίνει τις “προβλέψεις” του ΔΝΤ με τις οποίες συμφωνούσαν οι ευρωπαίοι για να θεωρούν το χρέος δήθεν βιώσιμο και με αυτή την αποτυχημένη λογική και το χάος από την πραγματικότητα, ο Ρέγκλινγ προσπαθούσε να μας πείσει ότι χάθηκαν 100 δις σε ενάμιση χρόνο, μιας οικονομίας συνολικού ΑΕΠ 185 δις, λές και μιλούσε για στραγάλια. Γνώριζαν εξ’αρχής ότι οι “προβλέψεις” τους ΔΕΝ έβγαιναν παρά τις συνεχείς αναθεωρήσεις τους και απλά έψαχναν έναν αποδιοπομπαίο τράγο να τις φορτώσουν.

Αυτό είναι το ήθος ΚΑΙ των θεσμών ΚΑΙ των πεφωτισμένων μηντιάδων & ψάχνεις εσύ κακόμοιρε Ελληνάκο από κάπου να ενημερωθείς…

Φωτογραφία της Κατερίνα Πάντα.