Πτώση κατά 8,1% οι εξαγωγές το α’ εξάμηνο, εξαιτίας των capital controls

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Καθημερινής”, οι εξαγωγές βυθίστηκαν κατά 8,1% το πρώτο εξάμηνο και έπεσαν κάτω από το όριο των 12 δισ. ευρώ, λόγω των capital controls.

Οι κεφαλαιακοί περιορισμοί προκάλεσαν έλλειψη ρευστότητας και αδυναμία των επιχειρήσεων να προχωρήσουν σε επιθετικές εκστρατείες προώθησης των εξαγωγών τους.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, η αξία των ελληνικών εξαγωγών διαμορφώθηκε το εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2016 σε 11,97 δισ. ευρώ, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 12 δισ. ευρώ έναντι 13,02 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2015, παρουσιάζοντας έτσι μείωση κατά 8,1%.

Ειδικά τον Ιούνιο η συνολική αξία των εξαγωγών ανήλθε σε 2,10 δισ. ευρώ έναντι 2,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο του 2015 παρουσιάζοντας μείωση της αξίας των εξαγωγών κατά 6,6%. Αξιοσημείωτη είναι η μείωση 4,5%, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή. Από τα στοιχεία άλλωστε προκύπτει σημαντική μείωση της αξίας των εξαγωγών σε πολλούς από τους βασικούς κλάδους: 25,4% στις πρώτες ύλες, 17,7% στα λάδια, 11,4% στα βιομηχανικά προϊόντα, 7% στα χημικά.

Από την άλλη πλευρά, τα capital controls συνέβαλαν στην αποκάλυψη μεγάλου μέρους της μαύρης εργασίας, καθώς πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να δηλώσουν εργαζόμενους προκειμένου να μπορούν να τους πληρώνουν μέσω τραπεζών.