Πρόστιμα – “φωτιά” για το λαθρεμπόριο καυσίμων – Αγγίζουν τις 100.000 ευρώ

Το λαθρεμπόριο καυσίμων είναι μια από τις μεγάλες “πληγές” του Δημοσίου, απ΄όπου χάνονται κατά προσέγγιση 600 εκατομμύρια ευρώ από τα κρατικά ταμεία.

Με σκοπό να μπει ένα τέλος στην “αιμορραγία”, η Κυβέρνηση επιβάλει αυστηρές ποινές για τη νοθεία στα καύσιμα, σύμφωνα με την τροπολογία των Υπουργείων Οικονομίας και Υποδομών, που κατατέθηκε στην Βουλή.

Το Υπουργείο ανακοίνωσε τις βασικές αλλαγές στο σύστημα επιβολής κυρώσεων στους παραβάτες για καταδολίευση των αντλιών καυσίμων (βενζίνη-υγραέριο) στα πρατήρια.

Τι προβλέπεται στο εξής:

i. Απαγόρευση έκδοσης νέας άδειας πρατηρίου για την επόμενη δεκαετία, όχι μόνο στη συγκεκριμένη εγκατάσταση, αλλά σε οποιοδήποτε σημείο.

ii. Επέκταση απαγόρευσης σε σύζυγο και συγγενείς μέχρι β’ βαθμού.

iii. Εισαγωγή του όρου «επιχειρησιακή εκμετάλλευση» για να τιμωρείται ο πραγματικά υπεύθυνος λειτουργίας της εγκατάστασης
Πρόστιμο 30.000 € για κάθε επηρεαζόμενο μετρητή.

iv. Αναδεικνύονται και τιμωρούνται όλοι οι πιθανοί τρόποι καταδολίευσης.

v. Φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών στις περιπτώσεις κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια τέλεσης του αδικήματος της καταδολίευσης των αντλιών.

vi. Πρόστιμα από 10.000 € – 30.000 € για διαπιστώσεις σφαλμάτων στις μετρήσεις και αφαίρεση άδειας πρατηρίου για δέκα χρόνια
Πρόστιμο 100.000 € για όποιον εγκαθιστά ή σφραγίζει τα μέσα για την καταδολίευση, αλλά και για όποιον κατασκευάζει εξαρχής προβληματικές αντλίες.

vii. Οριστική αφαίρεση άδειας για τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία εγκατάστασης και ρύθμισης των αντλιών σε περίπτωση υποτροπής
«Η λαθρεμπορία βαθιά ριζωμένη».

Τζάκρη: Το λαθρεμπόριο έχει βαθιές ρίζες στην Ελλάδα

«Η τροπολογία που αφορά την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων στα πρατήρια είναι το αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας της Κυβέρνησης που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της» τόνισε η Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής κατά την συζήτηση και ψήφιση της τροπολογίας που κατέθεσε για τη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για όσους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά στο χώρο της εμπορίας καυσίμων και ειδικά στα πρατήρια καυσίμων στα οποία διαπιστώνονται παρεμβάσεις στην λειτουργία των αντλιών.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι «το σύστημα της λαθρεμπορίας είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας, και πολύ αναποτελεσματικοί οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του.

Στα 600 εκατ. ευρώ η ζημιά – Οι δανειστές ζητούσαν περικοπές 400 εκατ. ευρώ στις επικουρικές

Από 200 έως 600 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο χάνει από ανείσπρακτους φόρους το ελληνικό Δημόσιο λόγω του λαθρεμπορίου καυσίμων, τη στιγμή που το σύνολο των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις που μας ζητούσαν οι δανειστές δεν ξεπερνούσαν τα 400 εκατ., επισήμανε η υφυπουργός Οικονομίας.

Η κ. Τζάκρη σημείωσε ότι η τροπολογία είναι αποτέλεσμα μιας μακράς προσπάθειας της κυβέρνησης, που ξεκίνησε από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων της, καθώς και ότι το σύστημα της λαθρεμπορίας είναι πολύ βαθιά ριζωμένο στον παραγωγικό και οικονομικό ιστό της χώρας, ενώ οι μηχανισμοί αντιμετώπισής του πολύ αναποτελεσματικοί.

Έθεσε δε το ερώτημα «τι είναι αυτό που εμπόδιζε τόσα χρόνια όλες τις κυβερνήσεις να δώσουν μια συνολική λύση στο πρόβλημα και να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικό τρόπο το παρασύστημα του λαθρεμπορίου που βάζει βαθιά κάθε μέρα το χέρι του στην τσέπη της φτωχής ελληνικής οικογένεια και της αποσπά ένα κομμάτι από τα πενιχρά της εισοδήματα». Και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αυτό που συμβαίνει στην πράξη όταν κάποιος πληρώνει καθημερινά 20 ευρώ βενζίνη και παίρνει τελικά προϊόν που αντιστοιχεί στα 16 ή 17 ευρώ ή νοθευμένο προϊόν, είναι ότι βλάπτεται η δημόσια υγεία και τα εισοδήματά του, ενώ υπογράμμισε και τις επιπτώσεις από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται οι έντιμοι επαγγελματίες, όπως και την ενίσχυση της μαύρης και παρασιτικής οικονομίας.

Η υφυπουργός κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν την τροπολογία, καθώς όπως είπε αφορά το σύνολο του ελληνικού λαού που έχει απέναντί του μια μικρή ομάδα αθλίων λαθρεμπόρων, και προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων «έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο ριζικά, και όχι με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο, που θα έδινε δυνατότητα παλινδρόμησης του φαινομένου».