Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Πρωτοχρονιά με χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Δείτε πού θα χιονίσει και πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκεται ήδη όλη η χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για ένταση των φαινομένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στην Ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Κεντρική και Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο, κυρίως την ανατολική και νότια, θα ενταθούν περαιτέρω και θα συνεχιστούν, ενώ σταδιακή εξασθένηση αναμένεται από την Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου.

Στην Αττική θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά, με υψόμετρο από 200 έως 300 μέτρα, και θα είναι κατά διαστήματα ιδιαίτερα έντονες κυρίως στη Δυτική, Βόρεια και Ανατολική Αττική. Επίσης, τοπικές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν και μέσα στην πόλη. Την Πέμπτη όμως σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα πάντα με το νεότερο Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα ενισχυθούν περαιτέρω και την Τετάρτη θα φτάσουν τοπικά τα 10 μποφόρ.

Γενικότερα, οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο διήμερο, κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα και ο παγετός θα είναι ισχυρός (ενδεικτικές ελάχιστες τιμές από μείον 20 (-20) ως μείον 10 (-10).

Στο μεταξύ, μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω των έντονων χιονοπτώσεων. Πιο συγκεκριμένα:

Στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επικρατεί παγετός σε σημεία του οδικού δικτύου και στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στο νομό Χαλκιδικής απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, από τον κόμβο Τρίγλιας έως τον κόμβο Σωζόπολης.

Επίσης, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού, από το 65ο χλμ έως το 90ο χλμ, καθώς και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού και την παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης -Ιερισσού (μέσω Χολομώντα).

Επίσης, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου – Μεγάλης Παναγίας (θέση Χονδρό Δένδρο), Νεοχωρίου – Βαρβάρας, Αρναίας – Στανού, Πολύγυρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά), Πολύγυρου – Πλανών, Πολύγυρου – Γερακινής, Πολύγυρου – Καλυβών (μέσω Παντελιδά) και εντός δημοτικού διαμερίσματος Πολυγύρου.

Επίσης, στο νομό Καστοριάς αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο χλμ. μέχρι το 28ο χλμ. της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου, από το 25ο χλμ. έως το 55ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς – Ιωαννίνων μέσω Νεστορίου, από το 25ο χλμ. έως το 31ο χλμ. της επαρχιακής οδόυ Καστοριάς- Φλώρινας μέσω Αμυνταίου και από το 10ο χλμ. έως το 25ο χλμ. της οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Κορομηλιάς.

Στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά, ενώ στο νομό Φλώρινας, οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο εκτός από το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Φλώρινας – Κοζάνης και της περιοχής του Αμυνταίου, όπου διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Στην Κεντρική Μακεδονία, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στο νομό Ημαθίας και συγκεκριμένα στην επαρχιακή οδό Βέροιας – Σελίου (από το 19,5 χλμ. μέχρι το 26 χλμ.), στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας – Κοζάνης (μέσω Καστανιάς από το 89 χλμ. μέχρι το 98,3 χλμ. στα όρια του νομού Κοζάνης), στη δημοτική οδό Νάουσας προς χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια (από το 10ο μέχρι το 17ο χλμ., και στην επαρχιακή οδό Νάουσας – Σελίου (από το 15ο μέχρι το 20ο χλμ.)

Στο νομό Πέλλας, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Άρνισσας προς το χιονοδρομικό κέντρο Βόρας (από το 11ο χλμ. μέχρι το χιονοδρομικό κέντρο). Στο νομό Κιλκίς, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Μεγάλων Λιβαδίων (δήμος Παιονίας) εξαιτίας του παγετού.

Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αχαΐας έχουν προκαλέσει οι χιονοπτώσεις, που εκδηλώνονται από το βράδυ της Δευτέρας. Κλειστός παραμένει ο δρόμος από την κοινότητα Περιστέρα της Αιγιάλειας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στην επαρχιακή οδό Πούντας- Καλαβρύτων, καθώς και στον δρόμο που συνδέει τα Καλάβρυτα με το χιονοδρομικό κέντρο.

Στην ορεινή Κορινθία, και συγκεκριμένα από Κιάτο και Ξυλόκαστρο προς Γκούρα, Φενεό, Τρίκαλα και όλη την ορεινή δυτική Κορινθία, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, καθώς και σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αρκαδίας και συγκεκριμένα σε Γορτυνία, Μαντινεία και ορεινή Κυνουρία, την εθνική οδό Τρίπολης- Αρχαίας Ολυμπίας. Στο Λεβίδι, από ακινητοποιημένη νταλίκα που δεν είχε αλυσίδες, έχουν εγκλωβιστεί πολλά αυτοκίνητα.

Ακόμη, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρίπολης- Σπάρτης, από το 14ο χιλιόμετρο στο ύψος της Μανθυρέας, λόγω έντονης χιονόπτωσης, ενώ αρκετά αυτοκίνητα έχουν σταματήσει στην άκρη του δρόμου.