Προσπάθειες να κατέβουν οι τόνοι από το Βερολίνο

13.03.2015 09:51

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορίες της Αθήνας για προσβλητικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Aπόλυτα λανθασμένα» χαρακτήρισε στηDeutsche Welle εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δημοσιεύματα σε ελληνικά ΜΜΕ, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Σόιμπλε φέρεται να αποκάλεσε τον έλληνα ομόλογό του «ανόητα αφελή». Παραθέτοντας την ακριβή διατύπωση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην επίμαχη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες την Τρίτη, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Σόιμπλε είχε δηλώσει ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή, ότι δεν θεωρεί τον Γ. Βαρουφάκη αφελή σε θέματα επικοινωνίας. Δίνοντας το στίγμα της όλης συνέντευξης στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικού την χαρακτήρισε ως ένα «κλασσικό παράδειγμα» συνεντεύξεων που δίνει ο Β. Σόιμπλε και όπου μιλάει με πολύ χιούμορ.

«Ο κ. Βαρουφάκης συμπεριφέρεται ορθά»

Ερωτηθείς από τη Deutsche Welle για τη σχέση μεταξύ του κ. Σόιμπλε και του κ. Βαρουφάκη, το στέλεχος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών παραδέχτηκε ότι για μια σειρά ζητήματα οι δύο υπουργοί έχουν διαφορές. Αυτό όμως δεν επηρεάζει τον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ τους και την εκτίμηση που τρέφει ο Β. Σόιμπλε για τον έλληνα συνάδελφό του. Παραπέμποντας στην κατ΄ ιδίαν συνομιλία που είχαν την Τρίτη οι δύο υπουργοί και η οποία διήρκεσε πολύ ώρα, ο εκπρόσωπους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «δεν κάθεσαι να μιλήσεις τόση ώρα με κάποιον τον οποίο δεν εκτιμάς.»

Σε ερώτηση αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «ενοχλείται» κατά καιρούς από τη συμπεριφορά του κ. Βαρουφάκη, ο εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η συμπεριφορά του έλληνα υπουργού απέναντι στο γερμανό συνάδελφό του ήταν πάντα «ορθή», για να συμπληρώσει ότι «οι σχέσεις Σόιμπλε-Βαρουφάκη είναι καλύτερες απ’ όσο νομίζετε».

Στάινμαγερ-Κοτζιάς και αποζημιώσεις

Aποδέκτης του ελληνικού διαβήματος για τις υποτιθέμενες δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν φυσικά το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε συνομιλία με τη Deutsche Welle εκπρόσωπός του δεν θέλησε να το σχολιάσει. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «το διάβημα αφορά τον παραλήπτη», δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

Η δεύτερη ερώτηση της Deutsche Welle αφορούσε το θέμα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και το κατά πόσο αποτέλεσαν θέμα στην πρόσφατη συνάντηση του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ και του Νίκου Κοτζιά στο Βερολίνο. Αφορμή αποτέλεσε η εξής χθεσινή δήλωση του εκπροσώπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα: «Εξ’ όσων εγώ γνωρίζω, το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων ετέθη κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Βερολίνο, στις 10 Φεβρουαρίου 2015, τόσο στην κοινή συνέντευξη τύπου όσο και στην κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο υπουργών, κατά τη διάρκεια της οποίας μάλιστα, ο κ. Κοτζιάς πρότεινε στον κ. Σταϊνμάγερ τη σύσταση κοινής Ελληνογερμανικής Επιτροπής σοφών που θα εξετάσει όλες τις πλευρές του ζητήματος».

Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση αυτή. Επειδή η συνάντηση ήταν κατ΄ ιδίαν, είχε εμπιστευτικό χαρακτήρα. Ως εκ τούτου, είπε, δεν πρόκειται ούτε να διαψεύσει και ούτε να επιβεβαιώσει αν συζητήθηκε το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων.

Πάντως, από την Ουάσιγκτον όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ απέρριψε το ελληνικό αίτημα για αποζημιώσεις: «Αναγνωρίζουμε την ιστορική και ηθική μας ευθύνη. Αλλά από νομικής άποψης το θέμα έχει κλείσει.» Ο κ. Σταϊνμάγερ παρέπεμψε στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης το 2012 με την οποία απερρίφθησαν αιτήματα ατομικών αποζημιώσεων σε θύματα της γερμανικής κατοχής στην Ιταλία και στην Ελλάδα.

sofokleousin.gr

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014