Προσπάθεια της ύστατης στιγμής για να υπάρξει συμφωνία και να αποτραπεί το χάος…

Τρίτο δάνειο 29,1 δισ. ευρώ ζητά από τον ESM η ελληνική κυβέρνηση έχοντας υποβάλλει πρόταση προς τους δανειστες.

Η πρώτη αντίδραση της Γερμανίας είναι αρνητική, το ελληνικό ζήτημα πρέπει να αξιολογηθεί μετά το δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου αναφέρουν οι Γερμανοί.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, καθώς υπερεντατικοποιούνται, κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή, οι προσπάθειες μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. 

Η κυβέρνηση κατέθεσε επισήμως αίτημα στον ΕSM για τρίτο δάνειο 29,1 δισ. για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, με ταυτόχρονη εισήγηση για αναδιάρθρωση του χρέους.

Το ελληνικό αίτημα θα εξεταστεί σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup απόψε στις 20:00 ώρα Ελλάδας.
Οι πιέσεις που ασκούνται στον Τσίπρα στον έλληνα πρωθυπουργό είναι τεράστιες, ενώ έχει απειληθεί η Ελλάδα με τελεσίγραφο 48 ωρών αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το ΟΧΙ.
Εν τω μεταξύ συνεχείς είναι οι τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν J. C. Juncker, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση της Ελλάδας, ενώ επίκειται και συνομιλία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel και τον Γάλλο πρόεδρο F. Hollande.
Επίσης, χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός συνομίλησε και με τον πρόεδρο του Eurogroup, J. Dijsselbloem, όπου και αναλύθηκαν οι τρόποi να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία εντός της ημέρας.