‘Οχι στην δημιουργική ασάφεια,… ναι στην δημιουργική σαφήνεια…

Η εβδομάδα έκλεισε με μικρές απώλειες συντηρώντας την ζώνη των χαμηλών της με την συνεδρίαση της Παρασκευής να αυξάνει όγκους συναλλαγών μιας και η Πέμπτη έδωσε και πάλι μία αισιόδοξη νότα – ελπίδα ότι η χώρα έχει ακόμα μία ευκαιρία να επιβιώσει. 

 

Τόσο η Ευρώπη αλλά πολύ περισσότερο η Ελλάδα θέλει να μπορέσει να ανακάμψει χωρίς να έχει ιδιαίτερες εναλλακτικές εκτός από έναν τίμιο συμβιβασμό. Η κυβέρνηση έχει με το μέρος της τον κόσμο μιας και επικοινωνιακά αλλά και ουσιαστικά έχει καταφέρει να δείξει ότι κάνει ουσιαστική διαπραγμάτευση.
Παρόλα αυτά επειδή τόσο η αγορά όσο και η πραγματική οικονομία χρειάζεται αποδείξεις και όχι προθέσεις κρατάει τις επιφυλάξεις της μέχρις ότου να δει τις λεπτομέρειες και τις προθέσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές που είναι δεδομένο πως έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς. Όταν η αγορά καταλάβει ότι η κυβέρνηση δεν κερδίζει μόνο χρόνο αλλά το εννοεί τότε θα αντιδράσει πολύ πιο θετικά. Αυτό λογικά θα φανεί τις επόμενες δύο εβδομάδες ίσως και νωρίτερα.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι ούτε στο εξωτερικό αλλά ούτε και στον κόσμο που δείχνει ότι μπορεί να ανεχτεί τις κινήσεις που πρέπει να κάνει για να βρεθεί εκτός του πτωτικού σπιράλ που έχει περιέλθει η οικονομία αλλά στο ίδιο το εσωτερικό της μιας και οι απόψεις μεγάλου μέρους της διαφωνούν στις προθέσεις της. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη ανασφάλεια της αγοράς μιας και βλέπει ότι αν όχι τώρα αλλά σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι το πιο πιθανό είναι να έχουμε μία τελείως διαφορετική εικόνα για να μπορέσουμε να δώσουμε μία μόνιμη λύση στο πρόβλημα.
Η αγορά ξέρει πως στην παρούσα βλέπουμε απλά ενέσεις ρευστότητας τόσες όσο να μην υπάρξει μία κατάρρευση. Δυστυχώς όσο καθυστερεί μία μόνιμη λύση η οικονομία δείχνει να χάνει πολύ περισσότερα από τα όποια κέρδη της αν εξαιρέσει κάποιος το επικοινωνιακό της κατάστασης που σίγουρα είναι σημαντικό παρόλα αυτά μόνο ως προς την ψυχολογία. 
Ουσιαστικά η κυβέρνηση κέρδισε ακόμα μία παράταση με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά την οικονομία που ουσιαστικά τηρεί στάση αναμονής μέχρι να δει την τελική έκβαση. Αν τώρα ο χρόνος που κέρδισε είναι αρκετός να αποδείξει πως έχει τρόπο με τις δικές της κινήσεις να πετύχει αυτά που θέλει η Ευρώπη τότε το κέρδος της είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά άποψη μας είναι πως μία αλλαγή πολιτικής σωστής ή λάθος θέλει τον χρόνο της για να αποδώσει κάτι που η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια με αυτές τις συνθήκες να τον έχει.
Από την στιγμή που σκοπός μας είναι να μπορέσουμε να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1,5% είναι σημαντικά δύσκολο να δούμε τόσο σημαντικές αλλαγές στην τσέπη μας τουλάχιστον υπό τις παρούσες συνθήκες. Αντίθετα η ανασφάλεια ειδικά στους πιθανούς επενδυτές είναι πολύ πιο σημαντική μέχρις ότου δούμε την εικόνα, με αποτέλεσμα το έργο της κυβέρνησης να είναι ακόμα πιο δύσκολο ως προς τα αποτελέσματα. Πλέον πρέπει να περάσουμε από την δημιουργική ασάφεια στην δημιουργική σαφήνεια αν θέλουμε να μπορέσουμε να βρούμε λύση που θα βοηθήσει στην ρευστότητα της χώρας κάτι που μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε διαφορετική περίπτωση.
Φαίνεται πως το παιχνίδι τουλάχιστον στο κομμάτι διαπραγμάτευσης πέρασε από τα χέρια του υπουργού οικονομικών στα χέρια του πρωθυπουργού κάτι που κάνει και τους ίδιους τους ξένους να αλλάζουν προς το θετικό την στάση τους. Η πιο σημαντική επιτυχία μας πάντως είναι η χορήγηση επιπλέον χρηματοδότησης της τάξεως των 2 δις με σκοπό την αντιμετώπιση τόσο της ανεργίας όσο και της ανθρωπιστικής κρίσης που τόσο μεγάλο βάρος έχει ρίξει η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο κονδύλι δεν έχει να κάνει με όρους και θα μπει σε ειδικό λογαριασμό μέχρις αποφασιστεί η κατανομή του.
Τεχνικά η αγορά στην παρούσα κατάφερε να συντηρήσει τα πολύ σημαντικά χαμηλά έτους χωρίς ακόμα να μπορέσει να δώσει κάποιο αγοραστικό σήμα. Αυτό θα συμβεί σε περίπτωση που έχουμε κλείσιμο πάνω από τις 233 μονάδες στον f25 και τις 788 μονάδες του ΓΔ. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει η αγορά πρέπει σε κάθε περίπτωση να συντηρήσει τα χαμηλά της, μιας και κατοχύρωση μπορεί να μας δώσει περαιτέρω πτωτική τάση προς τις 650 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος είναι και ο πιο πιεσμένος το τελευταίο διάστημα και δείχνει πως είναι πιο εύκολο να προσπαθήσει να πάρει πίσω ένα κομμάτι των μεγάλων απωλειών του τελευταίου διαστήματος.
Το rebalancing τελείωσε στην συνεδρίαση της Παρασκευής στους τίτλους της Πειρ και Eurobank γεγονός που συνήθως δίνει σημαντικές ανάσες στους τίτλους. Τους περισσότερους τίτλους και την εικόνα τους μπορούμε να τους δούμε στην μεγάλη μας ανάλυση ενώ και το excel μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην λήψη αποφάσεων.
Η βιομηχανία δείχνει πολύ καλύτερη εικόνα στην παρούσα φάση ειδικά οι εταιρίες εκείνες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό ενώ στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ολοκληρώνονται τα αποτελέσματα. Ο όμιλος του Μυτιληναίου έβγαλε πολύ θετικά αποτελέσματα με το Μέτκα να έχει και την κοντινότερη είσοδο με διάσπαση του 898 σε κλείσιμο μιας και αν τα καταφέρει μπορεί και πάλι να την φέρει στην περιοχή του 10+ αν μη τι άλλο.
Ο ΟΤΕ συνεχίζει να συντηρεί το επίπεδο του 8 με το 9 να είναι κύρια αντίσταση του ενώ ΑΛΦΑ και ΕΤΕ έχουν πολύ κοντινή είσοδο σε κλείσιμο μέρας. ΕΛΒΑ και ΣΩΛΚ από τις επιλογές μας έχουν δώσει αγοραστικά σήματα. Εν κατακλείδι η αγορά για 3 μήνες συντηρείται στα επίπεδα ανάμεσα στις 700 και τις 950 μονάδες χωρίς να μπορέσει να έχει πάρει μία μεσοπρόθεσμη ανοδικότητα κάτι που θα συμβεί τεχνικά μόνο με κατοχύρωση του δεύτερου. Μέχρι τότε και στην καλύτερη περίπτωση η αγορά θα τηρήσει στάση αναμονής μιας και περιμένει μία πιο μόνιμη λύση στο πρόβλημα που έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια.
Το εύρος είναι μεγάλο και μπορεί να έχει σημαντικές συγκινήσεις παρόλα αυτά θέλει προσοχή μιας και το αυξημένο volatility δεν είναι και ότι καλύτερο για αυτούς που δεν έχουν εμπειρία στο πως θα κινηθούν. Οι μεσοπρόθεσμοι επενδυτές είναι προτιμότερο να αγοράσουν σε υψηλότερα επίπεδα έχοντας πολύ μικρότερο ρίσκο κάτι που είναι νόμος τουλάχιστον στους μεγάλους παίκτες.
Τώρα βραχυπρόθεσμα και εφόσον πάρουμε αγοραστικό σήμα η αγορά έχει τις πιθανότητες να δώσει και πάλι μία σημαντική ανοδική αντίδραση. Από την άλλη πολλά μεσοπρόθεσμα χαρτοφυλάκια παίρνουν θέσεις σε εταιρίες με καλά θεμελιώδη αδιαφορώντας για το volatility αγοράζοντας σε φτηνές αποτιμήσεις ξέροντας παρόλα αυτά ότι αναλαμβάνουν ρίσκο και έχοντας την δυνατότητα να αυξήσουν θέσεις σε περίπτωση που δουν ακόμα χαμηλότερες αποτιμήσεις. Σε αυτή την αγορά δεν έχουν σημασία τόσο οι τιμές αλλά ο χρόνος που θα χρειαστεί για να μπορέσει πρωτίστως η οικονομία και παράλληλα η αγορά να πάρει μία ανοδική τροχιά.
Καλή εβδομάδα

FAST FINANCE

Ηλίας Ζαχαράκης