Πού το πάει ο Σαμαράς;

Άκουσα και διάβασα όλη τη χθεσινή  ομιλία του πρωθυπουργού στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. Ήταν αναμενόμενη, σχετικά βαρετή με μοναδικό ενδιαφέρον σημείο την προειδοποίηση προς την Τρόϊκα πως δεν πρόκειται να ανεχτεί παράλογα αιτήματα καθώς έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια, σημαντικό συμμάζεμα και εν πάση περιπτώσει δεν γίνεται να μας αντιμετωπίζουν όπως μας αντιμετώπιζαν πριν από 2,5 χρόνια. Ως εδώ συμφωνώ.

Μετά άρχισε να δικαιολογεί τις θέσεις του ψελίζοντας κάτι για ανταγωνιστικότητα το οποίο δεν το κατάλαβα καλά.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαμαράς ανέφερε ότι  κάποιοι “παγκόσμιοι οργανισμοί κατατάσσουν την Ελλάδα στην πρώτη θέση στο κόσμο σε μεταρρυθμίσεις που  φέρνουν ανταγωνιστικότητα…” Δεν ξέρω αν υπάρχει παγκόσμιος οργανισμός καφέ-φούρνων & σουβλατζίδικων, καθώς μόνο ένας τέτοιος ίσως να  μας κατέτασσε πρώτους στον κόσμο σε ανταγωνιστικότητα. Οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός , το βλέπω δύσκολο.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν λοιδορώ τον κ. Σαμαρά ούτε κριτικάρω στείρα υπονοώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τα καταφέρει καλύτερα. Άλλωστε αυτό δεν θα μπορούσα να το εκστομίσω ούτε γι αστείο.Εκτιμώ όμως ότι δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης αλλά και των προσωπικών δυνατοτήτων του πρωθυπουργού, η απόδοση της κυβέρνησης αλλά και του ιδίου είναι συνήθως απογοητευτική…

Το κούρεμα το κάναμε. Μπράβο μας. Δεν ξανάγινε ποτέ και πουθενά, δεν γίναμε Αργεντινή, δεν βγήκαμε από το ευρώ, κ.λ.π.. Αυτά τα ξέρουμε γιατί τα πληρώσαμε ακριβά, ποικιλοτρόπως και καλά κάναμε. Μας τα υπενθύμισε εκ νέου ο κ. Σαμαράς. Θέλει να πάρει τα εύσημα; Ας τα πάρει γιατί έβαλε πλάτη κι “έφαγε” μεγάλο πολιτικό κόστος. Δυστυχώς όμως τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι αρκετά.

Η χώρα υποφέρει από ανεργία, φτώχεια, δημόσια έσοδα ενώ ταυτόχρονα σείονται τα θεμέλια του ασφαλιστικού συστήματος. Για να λυθούν αυτά τα προβλήματα, υπάρχει μία προφανής αλυσιδωτή λύση. Κίνητρα για επενδύσεις – Ελλήνων  και ξένων-, που θα οδηγήσουν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων όπου θα  εργαστούν άνθρωποι που θα καταναλώνουν και θα πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.

samaras

Για την προπαρασκευή του απαραίτητου αυτού “μονόδρομου” όμως απαιτείται ένα σαφές, ελκυστικό και σταθερό φορολογικό περιβάλλον. Τίποτα δυστυχώς απ’ όλα αυτά δεν έχει γίνει. Και δεν έχει κανένα νόημα να μπαίνουμε σε κουβέντα επ ‘ αυτού διότι αν είχε γίνει κάτι θα βλέπαμε και απτά αποτελέσματα. Μέχρι στιγμής, οι σημαντικές επενδύσεις γίνονται μόνο όταν το κράτος πουλάει υποδομές ( λιμάνια, αεροδρόμια, κ.λ.π.)

Αυτά όμως είναι μονοπώλια. Και ως γνωστόν, τα μονοπώλια δεν έχουν ρίσκο. Όλοι τα ορέγονται, ακόμα και στις διαλυμένες χώρες της ταλαίπωρης Αφρικής… Άλλες επενδύσεις όμως δεν γίνονται ούτε πρόκειται να γίνουν. Και κάτι νούμερα που εκτόξευσε ο πρωθυπουργός όπως για παράδειγμα τις 70.000 νέες θέσεις εργασίας από επενδύσεις που θα γίνουν στη ναυτιλία (!!!) μάλλον προκάλεσαν το γέλωτα παρά το ενδιαφέρον!

Ο Σαμαράς όμως τα ξέρει αυτά. Δεν είναι βλαξ! Βλέπει ότι η κατάσταση δεν προχωράει. Μπορεί να γίνει χειρότερη; Σαφώς και μπορεί αν έρθουν στην εξουσία τα τσακάλια του ΣΥΡΙΖΑ. Με Λαφαζάνηδες, Μηλιούς και Τσίπρες αποκλείεται να πάμε μπροστά. Όμως, ως φαίνεται, και το “μη χείρον βέλτιστον” δεν είναι σύνθημα που πιάνει σήμερα. Ο κόσμος είναι τόσο εξοργισμένος που έχει αποφασίζει να κάνει τη χώρα “καμικάζι” και να τη ρίξει στα επικίνδυνα χέρια των Συριζαίων. Κι αυτά τα βλέπει ο Σαμαράς. Και στην προσπάθειά του να το αποτρέψει, κάνει μόνο λάθη…

Πού το πάει λοιπόν ο πρωθυπουργός; Επιθυμεί τελικά να χάσει και να “λυτρωθεί” όπως λέει κι ο Τσίπρας ή έχει απλά πολύ κακούς συμβούλους. Οι σύμβουλοί του έχουν προσόντα; Έχουν εργαστεί ποτέ; Ή απλά απολαμβάνουν τα προνόμια της εξουσίας εξαργυρώνοντας την χρόνια πίστη τους στον Σαμαρά;

Με αγάπη

Ο Είρων

omegaloseiron@gmail.com