Που το πάει ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης;

Τρελαίνει κόσμο και επενδυτές ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης, ο σημαντικότερος χρηματιστηριακός δείκτης της Ευρώπης!

Μετά τη διόρθωση Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, ο δείκτης Xetra DAX έχει ελάχιστες πτωτικές συνεδριάσεις το Νοέμβριο, ενώ σήμερα κινείται για 10η συνεχή συνεδρίαση ανοδικά, έχοντας το προηγούμενο 9ήμερο κέρδη 7,06%!

Πρόκειται για εξαιρετικά βαρύ δείκτη, με σχετικά ήπιες διακυμάνσεις και τη συντριπτική πλειονότητα των ημερήσιων κλεισιμάτων του κάτω του + -1%!

Σήμερα ο Xetra DAX διαπραγματεύεται στις 9.913,37 μονάδες με άνοδο 0,53%.

Πλέον, ο δείκτης Xetra DAX απέχει μόλις 100 μονάδες περίπου από το ιστορικό υψηλό των 10.029,43 μονάδων (κλείσιμο 3 Ιουλίου 2014).

Παράλληλα, το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό του Xetra DAX ήταν στις 10.050,98 μονάδες στις 20 Ιουνίου του 2014

Οι φόβοι ότι η Γερμανική οικονομία θα «βουτήξει» σε ύφεση είχε φέρει τις έντονες πιέσεις αλλά και τη φυσιολογική διόρθωση του Οκτωβρίου.
Τα στοιχεία του 3ου τριμήνου όμως έδειξαν αύξηση του Γερμανικού ΑΕΠ 0,1% αποφεύχθηκε η ύφεση και αυτό έδωσε νέα πνοή στο γερμανικό χρηματιστήριο.

Βεβαίως οι σκιές και τα προβλήματα υπάρχουν για την πορεία της γερμανικής οικονομίας που όμως δείχνει ανθεκτική, ενώ από την άλλη πλευρά, πληθαίνουν – εύλογα – οι φωνές διεθνώς για δημιουργία φούσκας στα χρηματιστήρια παγκόσμια.

Άλλωστε, και οι δείκτες της Wall Street και κυρίως ο Dow Jones αρνούνται να διορθώσουν από τα ιστορικά υψηλά τους, δείχνοντας πρωτοφανή δυναμική και ανθεκτικότητα…