Πολλές μικρές ειδήσεις γύρω από τις τράπεζες που πέρασαν κάτω από το… τραπεζικό ραντάρ!

ΚΑΙ αναλυτικά:

Aπό τον Μάνο Χατζηδάκη

Η Τράπεζα Πειραιώς ανέβαλε την προγραμματισμένη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων (Τετάρτη 8/3) με την φημολογία να θέλει την αναβολή να συνδέεται με την ανακοίνωση του νέου διευθύνοντος συμβούλου ο οποίος θα έδινε και τις νέες κατευθυντήριες γραμμές στην επενδυτική κοινότητα. Μια άλλη εκδοχή θέλει την αναβολή να συνδέεται με την αποσαφήνιση και νομοθέτηση της 20ετους περιόδου φορολογικού επιμερισμού των ζημιών από διαγραφές δανείων. Αν μέσα στο δ’ τρίμηνο η Πειραιώς έχει τέτοια εγγραφή είναι λογικό να περιμένει για να δει πως θα χειριστεί λογιστικά κατά τον βέλτιστο τρόπο το συγκεκριμένο κονδύλι.

Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση του 99,8% στην Τράπεζα Νοτίου Αφρικήςη οποία έχει ενεργητικό 160 εκατ. ευρώ.

  • Η συναλλαγή θα ολοκληρωθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017 και θα βελτιώσει τα βασικά κεφάλαια κατά 5 μονάδες βάσης ενώ θα μειώσει την εξάρτηση από τον ELA κατά 55 εκατ. ευρώ.
  • Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι ότι η εξαγορά της τράπεζας απελευθερώνει μία τραπεζική άδεια την οποία απέκτησε η εταιρία συμμετοχών AFGRI.
  • Δεδομένης της εικόνας που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο έχει ενδιαφέρον το πώς θα αξιοποιήσει την άδεια ο νέος μέτοχος.

Η υπόθεση του ύψους του αναβαλλόμενου φόρου προβληματίζει

Τα δημοσιεύματα θέλουν το επόμενο τεστ αντοχής της ΕΚΤ (2018) να θέτει όριο στην χρήση τους στα βασικά εποπτικά κεφάλαια.

  • Συγκεκριμένα το όριο που ενδέχεται να μπει είναι στο 50%. Σύμφωνα με την εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες στο 9μηνο μόνο μία τράπεζα βρίσκεται οριακά σε αυτό το νούμερο…
  • ΕΝΩ οι υπόλοιπες τέσσερις έχουν σημαντική απόκλιση και θα πρέπει να κατέλθουν ως το σχετικό όριο αναπληρώνοντας τα κεφάλαια που πιθανόν θα τεθούν σαν ελάχιστο μέγεθος φερεγγυότητας από την ΕΚΤ.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις προέκυψαν από τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου το στοίχημα των ελληνικών τραπεζών θα εστιαστεί στο πόσο καλά προετοιμασμένες θα πάνε στα τεστ αντοχής, τουτέστιν πόσα κεφάλαια θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν από πωλήσεις παγίων/συμμετοχών/δανείων μέχρι το τέλος της χρονιάς ώστε να αποφύγουν ένα νέο κύκλο αυξήσεων.

  • Η πώληση των κόκκινων δανείων αναμένεται να επιταχυνθεί τελικά αφού σύντομα θα περάσει η αλλαγή της απόσβεσης των φορολογικών ζημιών.
  • Οι τράπεζες έχουν προβλέψεις από πιστωτικές ζημιές 57,4 δις ευρώ στους ισολογισμούς εννεαμήνου…
  • Ωστόσο, αν η διαγραφή των δανείων προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από το 68% της κάλυψης που ήδη έχουν πάρει οι τράπεζες τότε θα υπάρχει η δυνατότητα οι νέες ζημιές να αποσβεστούν σε βάθος 20ετίας…
  • Δίνοντας έτσι ανάσα στους ισολογισμούς που ενδεχομένως θα κινδύνευαν να εμφανίσουν ζημιές στην τελική γραμμή ενεργοποιώντας την έκδοση νέων μετοχών υπέρ του Δημοσίου (λόγω της αναβαλλόμενης πιστωτικής απαίτησης) απομειώνοντας έτσι τους υφιστάμενους μετόχους.
  • Την εβδομάδα που πέρασε δόθηκε και δεύτερη τραπεζική άδεια αυτή την φορά σε θυγατρική εταιρία της Eurobank που θα έχει σαν αντικείμενο την αγορά των κόκκινων δανείων.
* ,