Παρίσι: Διώξεις εκατοντάδων αιτούντων για άσυλο

 Εκατοντάδες αιτούντες άσυλο εκδίωξε χθες η γαλλική αστυνομία από αυτοσχέδιο καταυλισμό κάτω από γέφυρα, κοντά στη διάσημη βασιλική του Σακρέ Κερ και στον σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ.

Οι πρόσφυγες, στην πλειονότητά τους από το Σουδάν και την Ερυθραία, αντιμετώπιζαν την απειλή της απέλασης, καθώς η αρχική τους αίτηση για χορήγηση ασύλου είχε απορριφθεί. Η οργή κατοίκων της περιοχής, αλλά και η πολιτική εκμετάλλευση της παραμονής τους κάτω από τη γέφυρα, από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, υποχρέωσε τις αρχές να αναλάβουν χθες δράση, μεταστεγάζοντας τους πρόσφυγες σε χώρους υποδοχής και σε πρώην στρατόπεδο, λίγο έξω από την πρωτεύουσα.

Σε επιχείρηση-αστραπή, χθες τα ξημερώματα, η αστυνομία απέκλεισε τον χώρο, απαγορεύοντας την πρόσβαση σε αλληλέγγυους, μέλη αριστερών οργανώσεων και σε δημοσιογράφους, διατάζοντας τους πρόσφυγες να επιβιβασθούν σε λεωφορεία, με τα οποία τους μετέφεραν στους χώρους υποδοχής.

Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με μπουλντόζες, που διέλυσαν τα αυτοσχέδια καταλύματά τους.

Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο επικεφαλής της αστυνομίας του Παρισιού, Μπερνάρ Μπουκό, υπογράμμισε ότι η απόφαση των αρχών ελήφθη εξαιτίας των φόβων για τη δημόσια υγεία, από τις πρωτόγονες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και την εμφάνιση κρουσμάτων δυσεντερίας και παρασιτικών μολύνσεων ανάμεσά τους. Αξιωματούχοι της αστυνομίας ανέφεραν ότι περίπου 380 από τους πρόσφυγες κατέθεσαν εκ νέου αίτηση χορήγησης ασύλου, ενώ περίπου 100 άλλοι δήλωσαν ότι επιθυμούν να καταθέσουν τέτοιο αίτημα σε Βρετανία, Γερμανία και σκανδιναβικές χώρες.

Ανάλογη αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε χθες και στο λιμάνι του Καλαί, στη βόρεια Γαλλία. Εκεί, η αστυνομία εκκένωσε δύο αυτοσχέδιους καταυλισμούς, όπου διέμεναν περίπου 140 μετανάστες, χωρίς να χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους.

Μία ημέρα νωρίτερα, συμπλοκή είχε σημειωθεί μεταξύ μεταναστών από το Σουδάν και την Ερυθραία, προκαλώντας τον τραυματισμό 24 ανθρώπων, 14 από τους οποίους διακομίσθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης.

Περισσότεροι από 2.500 μετανάστες ζουν σε τέτοιους καταυλισμούς στο Καλαί, ελπίζοντας να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο από τα φέρι μποτ με προορισμό τη Βρετανία.