Πέτρος Στεριώτης: Προτιμητέες οι αμυντικότερες στρατηγικές, ειδικά για τα χαρτοφυλάκια χαμηλής ρευστότητας

______________

Πέτρος Στεριώτης (Nuntius Sec.)

Τα θέματα των κόκκινων δανείων και της κεφαλαιακής επάρκειας, με ότι αυτά συνεπάγονται για περεταίρω dilution και απαξίωση των Τραπεζικών χαρτιών του Χ.Α., κάνουν προτιμητέες τις αμυντικότερες στρατηγικές, ειδικά για τα χαρτοφυλάκια χαμηλής ρευστότητας.

Ευτυχώς οι Τράπεζες έχουν σχηματίσει σημαντικές προβλέψεις μη είσπραξης δανείων, διαδικασία που έχει λάβει χώρα τα τελευταία χρόνια, οπότε το “στοίχημα” για τους επενδυτές είναι ότι αφενός δε θα βγουν νέοι “σκελετοί” από τα πάλαι ποτέ κραταιά Τραπεζικά χαρτοφυλάκια, αφετέρου ότι πιθανές Α.Μ.Κ. θα δρομολογηθούν με τρόπο και σε χρονικό ορίζοντα που δε θα προκαλέσουν “ασφυξία” στη Λεωφόρο Αθηνών.

Όσο οι “underwriters” πιθανών νέων Α.Μ.Κ. διαγιγνώσκουν έλλειψη επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο οι όροι των νέων εκδόσεων θα είναι ασύμφοροι για τους παλαιούς μετόχους.

Με αφορμή την επικείμενη αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος, προβλέπεται να ξεκινήσει νέο “παιχνίδι” εντυπώσεων και “εσωτερικής κατανάλωσης”, με ένα πιθανό “κλείσιμό” της εντός του τρέχοντος έτους, να αποτελεί πολύ ευχάριστη εξέλιξη.

Από τεχνική άποψη, υπέρβαση με αυξημένους όγκους συναλλαγών του εκθετικού ΚΜΟ 30 ημερών, ο οποίος βρίσκεται στις 768 μονάδες, θα δημιουργήσει βάσιμες αξιώσεις προσέγγισης των 800 μονάδων για το Γενικό Δείκτη. Η αναιμική προσπάθεια που καταβάλει τις τελευταίες εβδομάδες ο Δείκτης προκειμένου να απομακρυνθεί από το χαμηλό εξαμήνου, παραπέμπει, κυρίως, σε χρηματιστηριακό “τίναγμα ψόφιας γάτας”.

Ακόμη και σε μια “ρηχή” αγορά όπως το Χ.Α., υπάρχουν μηχανισμοί προεξόφλησης των πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων και για το λόγο αυτό οι επενδυτές καλούνται να σεβαστούν την πτωτική τάση, ενώ η υποαπόδοση διαρκείας του Χ.Α. έναντι των υπόλοιπων Ευρωαγορών (και μάλιστα σε μία φάση που κάποιες από αυτές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά) “σκοτώνει” εν τη γενέσει της σχεδόν, κάθε διάθεση ανάληψης αγοραστικών πρωτοβουλιών.

Στο δύσκολο περιβάλλον του Χ.Α., θα λέγαμε ότι “εχθρός του φθηνού είναι το φθηνότερο” και ότι οι επενδυτές καλούνται να παραμείνουν σε επαγρύπνηση.

Χρειάζεται σοβαρή πολιτική βούληση, εντός και εκτός της Χώρας, προκειμένου να γίνουν εκείνα τα βήματα που θα ‘ξεκολλήσουν το κάρο από τη λάσπη’ και θα δώσουν νέα πνοή στην ξεχασμένη Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

 

* ,