Πέτρος Στεριώτης: Και τώρα μένει να φανεί αν η αγοραστική αισιοδοξία έχει βάσεις…

Πέτρος Στεριώτης (Nuntius Sec.).

  • Σε υψηλά διετίας, περίπου, ο Γενικός Δείκτης, στην τελευταία συνεδρίαση πριν το Eurogroup, οπότε μένει να φανεί αν η αγοραστική αισιοδοξία έχει βάσεις. 

Στην παρούσα ακραία συγκυρία στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και από άποψης ειδήσεων, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, από την επανεμφάνιση της απογοήτευσης, στον άκρατο ενθουσιασμό, ίσως ακόμη και στην ολική αδιαφορία των επενδυτών, που για την Ελληνική Κεφαλαιαγορά έχουν συνηθίσει στο ρητό “όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι”.

Είτε το τελευταίο διάστημα υπήρχε πρόοδος στο παρασκήνιο και το “έξυπνο χρήμα” τοποθετήθηκε πριν το επίσημο “κλείσιμο” της αξιολόγησης, οπότε οι “μικροί” θα μάθουν τα πραγματικά νέα (ως συνήθως) τελευταίοι, είτε η Αγορά δημιούργησε μια μεγαλειώδη “αγοραστική παγίδα”, που θα μπορούσε να εγκλωβίσει όσους καλόπιστα ακολούθησαν την ανοδική τάση. Σε κάθε περίπτωση θα αποφύγουμε τις προβλέψεις, τόσο για τα μηνύματα που θα εκπέμψει το αυριανό Eurogroup, όσο και για τις τακτικές των εμπλεκόμενων μερών το επόμενο διάστημα.

Οι μεγάλοι Ξένοι δείκτες συνεχίζουν το “πάρτι” σε ιστορικά υψηλά, υποβοηθώντας Περιφερειακές Αγορές σαν την Λεωφόρο Αθηνών. Από τεχνικής άποψης υπέρβαση των 800 μονάδων από το Γενικό Δείκτη θα ανοίξει το δρόμο για τις 850 (measured target που προκύπτει από το εύρος τιμών στο οποίο κινήθηκε η Αγορά τον τελευταίο ένα και πλέον μήνα). Στηρίξεις υπάρχουν στις 769 και στις 752 μονάδες, αρκετά μακριά δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα της Αγοράς. Προφανώς, λοιπόν, οι αγοραστικές θέσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν κοντινότερα “stop”.

Η Αγορά αφομοίωσε τις τελευταίες εβδομάδες με αρκετή ψυχραιμία, χωρίς δηλαδή βαθιά διόρθωση, τα υπερκέρδη του 2ου τριμήνου. Οι όγκοι συναλλαγών της συγκεκριμένης περιόδου, παρότι δεν πείθουν, είναι υψηλότεροι από τον μέσο όρο του 2016, συνοδεύοντας και δίνοντας “επιβεβαίωση” στο ανοδικό momentum.

Κλασικά υψηλή, η διακυμανσιμότητα του Τραπεζικού δείκτη, με ότι αρνητικό αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τα μεγάλα χαρτοφυλάκια “αργών αντανακλαστικών”, που αποφεύγουν να τοποθετούνται σε τίτλους στους οποίους αρέσκεται να πρωταγωνιστεί το “ζεστό χρήμα”.

Κάτω από το 6% η απόδοση του Ελληνικού δεκαετούς, δείχνοντας το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα Ελληνικά χρεόγραφα