Πέτρος Στεριώτης: Απούσα η Λεωφ. Αθηνών εντείνοντας την αποστροφή των “ψαγμένων” εγχώριων χαρτοφυλακίων

__________

Πέτρος Στεριώτης (NUNTIUS AXE)

Το φλερτ του Γενικού Δείκτη με τον απλό ΚΜΟ 200 ημερών (738 μονάδες), ο οποίος αποτελεί παραδοσιακό μετρητή της μακροχρόνιας τάσης, συνεχίζεται.

Ο δε Τραπεζικός δείκτης έχει χάσει και “βλέπει με τα κιάλια” αυτό, τον απλό ΚΜΟ των 200 ημερών (908 μονάδες).

Η υποχώρηση της ενδοημερήσιας μεταβλητότητας του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες συνεδριάσεις περισσότερο δίνει την αίσθηση “κλεισίματος” κάποιων από τις “short” θέσεις, παρά τη δυναμική εμφάνιση αγοραστών που προτίθενται να πιάσουν το “μαχαίρι που πέφτει”.

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, “bear markets” που σε κάποια φάση τους παρουσιάζουν, απλά, μείωση του όγκου συναλλαγών και της διακυμανσιμότητας αποτελούν φυσιολογικά “διαλείμματα” πριν τη συνέχιση της πτωτικής τάσης.

Αυτή η εκτίμηση θα ανατραπεί μόνο με πειστικά “reversal candlesticks” που θα οδηγήσουν τον Γενικό Δείκτη προς τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών, ο οποίος βρίσκεται υψηλότερα από την περιοχή των 770 μονάδων.

Με τα υπάρχοντα δεδομένα η προεξόφληση του rebound μπορεί να περιμένει και τους επενδυτές να καλούνται να διατηρήσουν “καύσιμα” σε περίπτωση που η Αγορά – με “βαρίδι” τον “συνήθη ύποπτο” Τραπεζικό Δείκτη – δείξει τάσεις επαναπροσέγγισης των χαμηλών του Σεπτεμβρίου.

Το θέμα των “κόκκινων” δανείων και οι επόμενες μετρήσεις κεφαλαιακής επάρκειας θα δώσουν πιθανότητα την απάντηση στο “ερώτημα του εκατομμυρίου”, δηλαδή στο το αν ο φόβος για “πληθωρισμό χαρτιών”, λόγω ΑΜΚ, στις Τράπεζες είναι βάσιμος, ή κυρίως οφείλεται στην επενδυτική αποστροφή προς το Χ.Α., που είναι βαθιά ριζωμένη στα χρόνια των μνημονίων.

Σε ότι αφορά την Εθνική Οικονομία αναμένουμε οι εξαγγελίες για ανάπτυξη να αποτυπωθούν επιτέλους στην πραγματικότητα, έχοντας πάντα κατά νου ότι το Χ.Α. θα έπρεπε ήδη να έχει προεξοφλήσει συγκεκριμένα βήματα προόδου και “εξόδου από τούνελ”.

Δυστυχώς, με τους Ξένους δείκτες να κάνουν “πάρτι” επιδεικνύοντας ανοσία στα γεωπολιτικά ρίσκα και αξιολογώντας τις όποιες μεταβολές νομισματικής πολιτικής σε Ουάσινγκτον και Φρανκφούρτη, η Λεωφόρος Αθηνών παραμένει “απούσα” εντείνοντας έτσι την αποστροφή προς αυτήν από τα “ψαγμένα” εγχώρια χαρτοφυλάκια.

Αναφορικά με τους Ξένους διαχειριστές, μάλλον είναι δύσκολο να πείσουν τις ‘reporting lines’ τους ότι έχουν βρει θησαυρό στην Αθήνα.