Πέθανε στα 30, τον έθαψαν στα 60!

O Nicholas Butler (1862-1947) ήταν Αμερικανός φιλόσοφος, πρόεδρος του πανεπιστημίου Columbia και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης ( 1931). Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο γι αυτόν και εντόπισα  ένα απόφθεγμα, σχετικά μακάβριο, αλλά απόλυτα σωστό. Ο Butler είχε πει ότι “οι επιτύμβιες επιγραφές πολλών ανθρώπων έπρεπε να γράφουν: πέθανε στα 30, τον έθαψαν στα 60.”!

Το θυμήθηκα χθες όταν έβλεπα τον Γιώργο Παπανδρέου να διακηρύττει την πίστη του στο κενό, τη βλακεία,  και τη ματαιοδοξία.

Αδυνατώ να εντοπίσω ιστορικά αντίστοιχο παράδειγμα πολιτικού ηγέτη με τόσο βαριά κληρονομιά που να έχει υποστεί εκούσια τέτοιον εξευτελισμό. Επέλεξα, είπε”να βάλω και πάλι το κεφάλι μου στο ντορβά και να αναλάβω πρωτοβουλία δημιουργικής ρήξης με το κομματικό κατεστημένο.Αυτός είμαι. Αυτός ήμουν. Αυτός θα είμαι πάντα.”  Εδώ ακριβώς βρίσκεται το λάθος, η ανωμαλία στο σκεπτικό του Γιώργου. Από τη μία κάνει λόγο για δημιουργική ρήξη (!) με το κομματικό κατεστημένο που εξέθρεψε πάνω απ ‘όλα τον ίδιο! Από την άλλη, μας προειδοποιεί πως θα παραμείνει ίδιος, όπως ήταν πάντα ( good old George)… (Kι εμείς αυτό ακριβώς φοβόμαστε αγαπητέ…)

 

60C29E1FFE25F610C5C678BEA2EAB14D

 

Πάντως, μετά και από τη χθεσινή παράστασή του, εκτιμώ ότι ο Παπανδρέου έχασε ακόμα και το δικαίωμά του να κρίνεται πολιτικά. Χωρίς όραμα, με το γνωστό “ξύλινο”, άνευ περιεχομένου λόγο, μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο μόνο κοινωνιολογικής ή ψυχιατρικής μελέτης. Υπόλογοι – σε όλους μας- είναι και οι ηθικοί αυτουργοί της εγκληματικής ματαιοδοξίας και αμετροέπειας του Παπανδρέου, εκείνοι που του επέτρεψαν να νομίζει ότι έχει το δικαίωμα να σταθεί ξανά απέναντί μας ζητώντας ψήφο. Πρόκειται προφανώς για μια προβληματική παρέα, που όμοιά της είχα δει μόνο σ’ένα ντοκυμαντέρ για τους έλληνες οπαδούς του Στάλιν!

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο Παπανδρέου τόνισε ότι αντί να βολευτεί με τη σίγουρη βουλευτική έδρα που του προσέφεραν, εκείνος επέλεξε για άλλη μια φορά το δύσκολο δρόμο… Όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, αυτό ήταν και το πλέον θλιβερό σημείο της ομιλίας του. Όπως και να το δεις, δεν είναι ωραίο για έναν πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδος να αναφέρεται στη …βολή του. Απλά γιατί ένας πρωθυπουργός δεν πρέπει ποτέ να εξετάζει αν βολεύεται ή όχι. Αυτές είναι έννοιες που απασχολούν τους τυχωδιώκτες και τους τεμπέληδες…

Ο οποιοσδήποτε λογικά σκεπτόμενος άνθρωπος με επαρκή μνήμη, θα μπορούσε να γελοιοποιήσει κάθε φράση της χθεσινής ομιλίας του Παπανδρέου. Θα τολμούσα να πω ότι είναι ανήθικα εύκολο, σαν να σκυλεύεις πτώμα. Γι αυτό δεν θα το κάνω. Θα σταματήσω εδώ λέγοντας απλά ότι ο Παπανδρέου θα μπορούσε απλά να ακολουθήσει το παράδειγμα της Μαρίας Ρεπούση η οποία χθες ανακοίνωσε  από το twitter ότι προς το παρόν παύει να ασχολείται με την πολιτκή και δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές. Είμαι βέβαιος όμως ότι θα συνεχίζει να προσφέρει τις ανθελληνικές υπηρεσίες της από άλλο μετερίζι!

Με αγάπη

Ο Είρων