ΠΡΩΙ ΚΑΙ ΒΡΑΔΥ- Η παράνομη διακίνηση από τα «αφανή» οινοποιεία

 

Μεγάλο μέρος της παράνομης διακίνησης οίνων πραγματοποιείται από τα μεσάνυχτα έως το χάραμα από «αφανή» οινοποιεία τα οποία δεν υποβάλλουν Δηλώσεις Παραγωγής, αλλά και από φυσικά πρόσωπα που οινοποιούν και πωλούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους.

Η διακίνηση πραγματοποιείται, είτε με την έκδοση τιμολογίων τα οποία εκ των υστέρων ακυρώνονται, είτε με την έκδοση τιμολογίων στα οποία αντί για οίνος στην περιγραφή είδους αναγράφεται «τρόφιμα», είτε ακόμη και με το επαναγέμισμα ή την αντικατάσταση του περιέκτη συσκευασιών που εμπεριέχουν τα bag-in-box (οι λεγόμενοι «ασκοί»).

Εντονο είναι και το φαινόμενο παράνομης διακίνησης από αδήλωτες αποθήκες ή ακόμη και σπίτια, αποθεμάτων οίνων που δεν δηλώθηκαν κατά την υποχρεωτική απογραφή της 31/12/2015 βάσει των αποφάσεων του υπουργείου Οικονομικών. Τέλος, ένα μέρος των διαμαρτυριών αφορά διακινήσεις από φυσικά πρόσωπα τα οποία δεν προβαίνουν σε δηλώσεις παραγωγής (καταστρατηγώντας τον νόμο που ορίζει ότι δήλωση υποχρεούνται να υποβάλουν μόνο όσοι παράγουν πάνω από 1.000 λίτρα κρασί), οι οποίοι διακινούν σε τοπικό επίπεδο την παραγωγή τους (λιανική, ταβέρνες κ.λπ.) μη καταβάλλοντας ΕΦΚ, ΦΠΑ και Φόρο Εισοδήματος.

Ελεγχοι

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η ένταση του φαινομένου αναμένεται να «κορυφωθεί» το επόμενο διάστημα, εάν συνυπολογισθεί και η μεταρρύθμιση στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών, καθώς θα αυξηθεί η τάση για μη έκδοση παραστατικών. Απαντώντας πάντως σε σχετική αναφορά του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι αρμόδιες Διευθύνσεις του υπουργείου επεξεργάζονται σχέδιο εγκυκλίου διαταγής για τον προγραμματισμό ελέγχων για τον εντοπισμό τυχόν παράνομης παραγωγής και διακίνησης κρασιού κατόπιν της επιβολής θετικού συντελεστή ΕΦΚ στο προϊόν αυτό.

Συνολικά πάντως, πληροφορίες από την ΚΕΟΣΟΕ θέλουν την κυβέρνηση να επανεξετάζει το θέμα επιβολής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί με την προϋπόθεση της εξεύρεσης ισοδύναμου μέτρου.

Οπως αναφέρει στο «Εθνος της Κυριακής» ο διευθυντής της ΚΕΟΣΟΕ Παρασκευάς Κορδοπάτης, «εάν το κράτος καταπολεμούσε μέρος, έστω, της παραοικονομίας στον κλάδο του κρασιού, θα μπορούσε να έχει πολύ περισσότερα έσοδα σε σχέση με αυτά που εισπράττει από τον ΕΦΚ, από τον ΦΠΑ αλλά και τον φόρο εισοδήματος. Νομίζω πάντως ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη λάβει το ”μήνυμα”».