Αξίζει να σημειωθεί ότι ο FDA είχει ζητήσει την απαγόρευση των τρανς λιπαρών οξέων από το 2013 ζητώντας παράλληλα από τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του θέματος, παραθέτοντας επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία.
Να σημειωθεί επίσης, ότι από το 2006 οι βιομηχανίες τροφίμων είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν στις συσκευασίες των προϊόντων το ποσοστό των τρανς λιπαρών οξέων που περιέχουν. Μολονότι η κατανάλωση τους μειώθηκε κατά σχεδόν 78% από το 2003 μέχρι το 2012, ο FDA δεν έπαψε να ανησυχεί για τις επιπτώσεις τους στην υγεία των καταναλωτών.
Τα τρανς λιπαρά οξέα παράγονται είτε φυσικά, στο στομάχι των μηρυκαστικών κατά την επαφή της τροφής με ορισμένα βακτήρια, είτε βιομηχανικά με την υδρογόνωση των φυτικών ελαίων, μια διαδικασία που επιτρέπει τη στερεοποίηση του λίπους και διευκολύνει τη χρήση και τη συντήρησή του.