Ο φόβος του Grexit δυναμιτίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν

Κάμψη 50% στη ροή των κρατήσεων καταγράφει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) τις τελευταίες ημέρες λόγω των πολιτικών εξελίξεων και κυρίως του φόβου του Grexit από του ξένους tour operators, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ανδρέας Ανδρεάδης, σε έκτακτη συνέντευξη τύπου.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχει ένα κύμα ερωτημάτων σχετικά με το εάν θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον κάποια συνέδρια, ενώ παρατηρείται και μία τάση αναβολής στις ανακοινώσεις νέων προγραμμάτων πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Παραδοσιακά την περίοδο αυτή γίνεται των 10-15% των συνολικών κρατήσεων ενώ μέχρι τέλος του Μάρτη, πραγματοποιούνται το 50% των συνολικών κρατήσεων.

 

Για να πάει καλά η χρονιά, υπογράμμισε ο κ. Ανδρεάδης, θα πρέπει τέλος Μαρτίου να έχει γίνει το 50% των κρατήσεων. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι εκλογές , δημοκρατία έχουμε είπε, σε κάθε χώρα γίνονται εκλογές. Εκείνο που φοβούνται οι ξένοι είναι το Grexit, οι προκαταβολές που μπορεί να χαθούν, η πλήρης ανατροπή των συμβολαίων τους και η οικονομική ζημιά που μπορεί να προκύψει.

 

Ο κ. Ανδρεάδης απεύθυνε προτροπή-έκκληση σε δραματικούς τόνους προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας να διαχειριστεί ομαλά τις πολιτικές εξελίξεις προκειμένου να μην διαμορφωθεί δυσμενές και μη αναστρέψιμο κλίμα διεθνώς για τον τουρισμό της χώρας.

 

Ενδεικτικό της βαριάς ατμόσφαιρας που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα στον χώρο του τουρισμού αποτελεί το γεγονός ότι χθες το πρωί συνεδρίασε εκτάκτως, για να εξετάσει την κατάσταση που διαμορφώνεται, το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου σε διευρυμένη μορφή, με τη συμμετοχή των επιτίμων προέδρων του ΣΕΤΕ και των προέδρων όλων των κλαδικών φορέων του τουρισμού που είναι μέλη του.

 

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του τουρισμού είναι το γεγονός πως για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια ο ΣΕΤΕ διά του προέδρου του αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε εκτίμηση για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το 2015 προς τη χώρα μας, συνδέοντας το θέμα με τις πολιτικές εξελίξεις. Ο Α. Ανδρεάδης επεσήμανε τέλος πως ο τουρισμός δεν κινδυνεύει από τις πολιτικές εξελίξεις, οι οποίες αποτελούν συστατικό μιας δημοκρατίας, αλλά από τη διαχείρισή τους.