Ο λόγος για τον οποίο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ “ούρλιαζε” σαν χούλιγκαν…

Ο λόγος για τον οποίο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ φώναζε σαν χούλιγκαν…

  • Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΚΘΕΤΕΙ: Αξιωματούχοι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έκρυβαν από τις συζητήσεις τους με Ευρωπαίους αξιωματούχους τον Απρίλιο του 2010 πόσο πιθανό ήταν το ενδεχόμενο το ελληνικό χρέος να τεθεί εκτός ελέγχου, όπως έχει συμβεί σήμερα, ξεπερνώντας το 175% του ΑΕΠ.
Εξέλιξη που αποκαλύπτει πόσο αστείες επιστημονικά ήταν οι μελέτες βιωσιμότητας του χρέους που συνόδευαν τα σχέδια του ΔΝΤ. Στελέχη του ΔΝΤ, έτσι, υποδείκνυαν τη λύση του «κουρέματος» των ομολόγων.
«Ενα τέτοιο συμπέρασμα ήταν απλώς απαράδεκτο για τους σημαντικότερους ηγέτες της Ευρώπης, ο πιο άτεγκτος εκ των οποίων ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ.
Το θέμα τέθηκε σε μια συνάντηση της ΕΚΤ την άνοιξη του 2010, όταν ο Γιούργκεν Σταρκ, ο οποίος συμμετείχε στο εξαμελές Εκτελεστικό Συμβούλιο, συμφώνησε ότι το ελληνικό χρέος ήταν μη βιώσιμο και επομένως η λύση έπρεπε να περιλαμβάνει απώλειες για τους ιδιώτες πιστωτές.
Τότε 0 πρόεδρος της ΕΚΤ “εξερράγη”, σύμφωνα με έναν παρευρισκόμενο. “0 Τρισέ είπε “είμαστε μια οικονομική και νομισματική ένωση και δεν επιτρέπονται αναδιαρθρώσεις χρέους”‘ θυμόταν αυτό το άτομο. “Ούρλιαζε”»…
Ο λόγος για τον οποίο ο Ζαν Κλοντ Τρισέ φώναζε σαν χούλιγκαν, εγκαταλείποντας κάθε πρωτόκολλο, ήταν πολύ απλός: «Η έκθεση των γαλλικών τραπεζών στην Ελλάδα ήταν 60 δις ευρώ και των γερμανικών 35 δις ευρώ.
Αν υποχρεώνονταν να αναλάβουν υπερβολικές απώλειες στα ελληνικά ομόλογα -και στα ομόλογα άλλων κρατών της Ευρωζώνης που επίσης διακρατούσαν- τότε η βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα αμφισβητούνταν»!
Με άλλα λόγια, ο πρόεδρος της τράπεζας που είχε την ευθύνη του κοινού νομίσματος αποφάσισε με τα ίδια κριτήρια που θα αποφάσιζαν και οι μεγαλομέτοχοι της Credit Agricole.
Τα δικά τους συμφέροντα εξυπηρέτησε (που άλως τυχαίως συμπίπτουν με τα συμφέροντα του ευρώ) και όχι τα συμφέροντα των Ευρωπαίων πολιτών ή ακόμη και των οικονομιών που απαρτίζουν την Ευρωζώνη κι έκτοτε συνεχίζουν να παραδέρνουν στην ύφεση.
Το πραγματικό περιεχόμενο της ελληνικής «διάσωσης» συζητήθηκε χωρίς περιστροφές και υπεκφυγές ακόμη και στην επίσημη συνεδρίαση του ΔΝΤ στις 9 Μαΐου του 2010, όταν εγκρίθηκε το δάνειο.
Εκεί ο αντιπρόσωπος της Βραζιλίας, Πάουλο Νογκουέιρα Μπατίστα, διατύπωσε τα πιο καυστικά σχόλια, παρότι κι άλλοι αντιπρόσωποι εξέφρασαν τις αμφιβολίες τους.
Με τα λόγια του, το ελληνικό πρόγραμμα «δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί ως διάσωση της Ελλάδας, η οποία θα πρέπει να υποστεί μια στρεβλή προσαρμογή, αλλά ως διάσωση των ιδιωτών ομολογιούχων της Ελλάδας, κυρίως των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων»…
Μ Α Λ Ι Σ Τ Α…..

Από το σημερινό ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ