Ο Τραμπ μπλοκάρει κινεζική εξαγορά στις ΗΠΑ

Απόφαση με την οποία παρεμποδίζει την εξαγορά αμερικανικής εταιρίας πληροφορικής από κινεζική που συνδέεται με την κυβέρνηση, έλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο πολιτικής προστασίας ζωτικών, εθνικών και αμυντικών τεχνολογιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία η Canyon Bridge είχε συμφωνήσει την εξαγορά της Lattice Semiconductor Corp από την Capital Partners αντί τιμήματος 1,3 δισ. δολαρίων. Πρόκειται για μια από τις πιο ηχηρές επενδύσεις κινεζικής εταιρίας στις ΗΠΑ και ιδιαίτερα στην αγορά μικροεπεξεργατών και ήταν η πρώτη ανακοίνωση για το buyout fund που ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το περασμένο έτος με έμφαση στις επενδύσεις στην τεχνολογία.

Οι ΗΠΑ όπως και η ΕΕ έχουν ενισχύσει τον έλεγχο στις εξαγορές από κινεζικές εταιρίες, ιδιαίτερα στην τεχνολογία και την άμυνα, ενώ η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά έμμεση χρηματοδότηση του κινεζικού fund από το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας, που συνεπάγεται έμμεση κρατική χρηματοδότηση, γεγονός που κάνει την υπόθεση ιδιαίτερα λεπτή.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Lattice και Canyon «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την πλήρη και μόνιμη εγκατάλειψη της προτεινόμενης συναλλαγής» εντός 30 ημερών.

Η Κίνα απάντησε μέσω του πρακτορείου Xinhua επισημαίνοντας ότι

«η απόφαση είναι επιζήμια για την ανάπτυξη της Αμερικής και την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη, είναι επίσης αντίθετη με τον αμοιβαία επωφελή και κερδοφόρο χαρακτήρα της Κίνας-ΗΠΑ. σχέσεις «

* ,