Ο Τζων Μακενρόου κι οι Τσίπρες!

 

Ο πολιτικός όρκος ήταν κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία. Σημαντικό μέρος της ξαφνιάστηκε αλλά δεν ενοχλήθηκε σφόδρα. Ούτε εγώ. Θα ενοχλούμην αν ο Τσίπρας κι οι υπόλοιποι ορκίζονταν σε κάτι που δεν πιστέυουν. Η ειλικρινής επιλογή τους σε συνδυασμό με την επίσκεψη  στον αρχιεπίσκοπο και η παράκληση για την ευχή , ήταν ένα μικρό “κέντημα” μικροπολιτικής που ικανοποίησε εν μέρει τους πιστούς. Όλα αυτά τα δέχομαι.

images

Αυτό που δεν δέχομαι όμως είναι η τραγική εμφάνιση των περισοτέρων κατά την ορκομωσία τους στο Προεδρικό Μέγαρο και κυρίως η απουσία γραβάτας!

 

Καταλαβαίνω ότι οι στυλιστικές επιλογές είναι δικαίωμα του  καθενός. Καταδεικνύουν όμως πολλά. Είναι όντως δικαίωμά μου να κυκλοφορώ μονίμως με ένα αυστριακό κυνηγετικό καπέλο με φτερό στο κεφάλι μου. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν είμαι ψυχοπαθής…

images

Στην προκειμένη περίπτωση, οι περισσότεροι υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που μετέβησαν στο προεδρικό μέγαρο με αμφίεση καφενείου δεν “κατηγορούνται” για σχιζοφρένεια αλλά για μειωμένη αντίληψη και ψευτομαγκιά. Δεν είναι δυνατόν να μην μπορούν να εντοπίσουν τη σοβαρότητα της στιγμής και τις απαιτήσεις του θεσμού και του χώρου. Είναι λυπηρό να μην μπορούν να αντιληφθούν τον κώδικα!

Σύμφωνα με τους κανόνες του θρυλικού Wimbledon , οι αθλητές οφείλουν να φορούν λευκά ρούχα. Το 1980, ο 21χρονος τότε Τζων Μακενρόου, αντιμετώπισε στον τελικό του Γουίμπλεντον τον Μπιον Μποργκ. Ο οξύθυμος και εκκεντρικός νεαρός εμφανίστηκε στο γήπεδο με λευκό σορτσάκι, λευκή φανέλα και κόκκινη κορδέλα στο κεφάλι. Παρότι ο διαιτητής του επεσήμανε την παρατυπία, εκείνος δεν αφαίρεσε την κόκκινη κορδέλα. Αγωνιστική ποινή , φυσικά, δεν υπήρξε. Ο Μακενρόου έπαιξε, έχασε κι έμεινε στην ιστορία ως ο μεγάλος χαμένος ενός καταπληκτικού ματς , χωρίς όμως να κερδίσει τότε τον σεβασμό των σοβαρών φιλάθλων του τέννις… Κι αυτό γιατί τους αγνόησε…Γιατί αγνόησε τον κώδικα.

Unknown

Ήταν δύσκολο να βάλει λευκή κορδέλα; Δεν νομίζω… Ήταν δύσκολο για τους “Τσίπρες” να βάλουν γραβάτα; Φαντάζομαι πως ναι, αν μπορώ να εκτιμήσω σωστά τα κόμπλεξ που τους βαραίνουν… Χαίρομαι παρόλα αυτά που κέρδισαν χειμωνιάτικες εκλογές. Γιατί αν είχαμε καλοκαίρι, πολύ φοβάμαι ότι θα πήγαιναν να ορκιστούν με βερμούδες…

 

Με Αγάπη

 

Ο Είρων