Ο Προκόπης και ο Μαργαρίτης στην υπηρεσία του Αλέξη

  • -Βρισκόμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση και πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της

 http://kourdistoportocali.com/

Οταν το πρωί της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου 2016 η  αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, δήλωνε στον ΑΝΤ1 ότι «κλείσαμε τη δεύτερη αξιολόγηση επιτυχώς (!), κατά την άποψή μου», υπήρξε μια καταιγίδα ειρωνικών σχολίων. Κι όμως λίγες ώρες αργότερα θα ερχόταν η τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Γιουνκέρ για να δικαιώσει την Θεανώ!

  Σε ερώτηση του ΘΕΜΑτος στις Βρυξέλλες ο Έλληνας εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε πως ήταν μια χρήσιμη ευκαιρία για τους δύο αρχηγούς να εξετάσουν την πρόοδο που γίνεται  και να συζητήσουν την «ευρύτερη εικόνα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα».

«Βρισκόμαστε στη δεύτερη αξιολόγηση και πλησιάζουμε στην ολοκλήρωση της, συνεπώς έχουμε όλα τα δεδομένα για να δικαιολογηθεί το τηλεφώνημα αυτό», είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Τονίζοντας τον ρόλο του Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο εκπρόσωπος Τύπου τόνισε πως είναι γνωστή η προσπάθεια που έκανε ο Πρόεδρος Γιούνκερ και ο χρόνος που επένδυσε για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και συμπλήρωσε πως το γεγονός αυτό είναι «πέρα από κάθε αμφιβολία».

«Είναι γνωστό το πόσο χρόνο και προσπάθεια επένδυσε ο πρόεδρος Γιούνκερ για να κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρώζωνη και αυτό είναι πέρα από κάθε αμφιβολία, αν και τελευταία βλέπουμε πως υπάρχουν άλλοι που θέλουν να πάρουν τη δόξα αυτή. Είναι μια ευκαιρία για τους δύο αρχηγούς να εξετάσουν την πρόοδο που έχει γίνει και να συζητήσουν την ευρύτερη εικόνα γύρω από το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Επίτροπος Μοσκοβισί θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε την 2η αξιολόγηση στην οποία πλησιάζουμε σε ολοκλήρωση, συνεπώς υπάρχουν όλα τα δεδομένα που δικαιολογούν αυτό το πολύ χρήσιμο και παραγωγικό τηλεφώνημα».

 Ο Μαργαρίτης Σχοινάς τώρα, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πιο στενός συνεργάτης του Γιουνκέρ κάνει ότι μπορεί να βοηθήσει την κυβέρνηση Τσίπρα και για έναν ακόμη λόγο:Είναι στενός φίλος του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος είναι στενός φίλος του Αλέξη Τσίπρα!
Ο Προκόπης λοιπόν για μια ακόμη φορά με του Μαργαρίτη και του Γιουνκέρ δίνει ανάσες στην κυβέρνηση Τσίπρα-ώστε να μας αποτελειώσει!
mina1
Για την ζωή και την σταδιοδρομία του Μαργαρίτη Σχοινά η Ελένη Βαρβιτσιώτη έγραφε το 2014 στην Καθημερινή:

28 Μαΐου 1979. H εικόνα στις τηλεοράσεις της Ελλάδας εκείνη τη μέρα είναι μία. Ο τότε πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπογράφει στο Ζάππειο Μέγαρο τη συνθήκη που θα άλλαζε την πορεία της χώρας όσο λίγες, αυτή της προσχώρησης της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Ο τότε 17χρονος Μαργαρίτης Σχοινάς, που πριν από λίγες μέρες απέκτησε μία πολύ σημαντική θέση στο πλευρό του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ως εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βρίσκεται μαζί με όλη του την οικογένεια στο σαλόνι του σπιτιού του στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί τους Eλληνες πολιτικούς να υπογράφουν στο μεγάλο ξύλινο τραπέζι του Ζαππείου. Για τον ίδιο, αυτή η στιγμή είναι που παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την πορεία που θα ακολουθούσε στη μετέπειτα ζωή του. Τότε καταλαβαίνει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική που ξεκινούσε με εκείνη την υπογραφή ήταν και το στοίχημα της γενιάς του.

Ο 52χρονος πλέον πολιτικός, που παρά τον κοσμοπολιτικό του αέρα και τη μεγάλη ευκολία στο να εναλλάσσει τον λόγο του από ελληνικά σε ισπανικά, αγγλικά και γαλλικά, είναι παιδί της περιφέρειας, γεννημένος στη Θεσσαλονίκη, έχοντας όμως σπίτι του τη Χαλκιδική. Για τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν από την αρχή της καριέρας του, η είδηση ότι θα γίνει ο επόμενος εκπρόσωπος Τύπου στην Κομισιόν δεν εκπλήσσει. «Μα ποιος άλλος θα ήταν καλύτερος από αυτόν;» λέει η Μαρία Μπενίτεθ Σάλας, η υψηλόβαθμη αξιωματούχος που τον αντικατέστησε όταν το 2013 από υποδιευθυντής του γραφείου πολιτικού σχεδιασμού του Ζοζέ Μπαρόζο βρίσκεται επικεφαλής της Task Force στην Αθήνα.

Ομως η επιθυμία του για ευρωπαϊκή καριέρα ξεκινάει στα χρόνια που σπουδάζει στο Κολέγιο της Ευρώπης, γνωστό και ως το «φυτώριο των ευρωκρατών» στην Μπριζ του Βελγίου. Εκεί μετά τη Νομική Θεσσαλονίκης γίνεται η πρώτη του επαφή με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και παίρνει και την απόφαση ότι δεν θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Μετά την απόκτηση μεταπτυχιακού από το LSE ξεκινάει από πολύ νωρίς να δουλεύει σε γραφεία επιτρόπων. Το 1995 επιστρέφει στην Αθήνα ως εκπρόσωπος Τύπου της E.Ε. Ο Πάνος Καρβούνης είναι τότε ο επικεφαλής του γραφείου Τύπου και θυμάται τον 33χρονο Σχοινά «να το έχει» επικοινωνιακά.

«Από την αρχή ήταν ανερχόμενος αστέρας στην Επιτροπή, όπου και να πήγε τον εξετίμησαν» λέει και τονίζει ότι για την Ελλάδα είναι πολύ θετικό ότι ο Μ. Σχοινάς θα βρίσκεται στον στενό κύκλο των συνεργατών του ανθρώπου με την κορυφαία δουλειά στην Ευρώπη, του Ζ.-Κ. Γιουνκέρ. Σε αυτό συμφωνεί και ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα από πολύ κοντά. Γι’ αυτόν, ο διορισμός του Σχοινά μπορεί να παίξει και ρόλο-κλειδί για τους επόμενους μήνες όπου θα παρθούν καθοριστικές αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς λήγει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

«Είναι πολύ καλό ότι ο Μαργαρίτης, που γνωρίζει το ελληνικό πρόγραμμα από μέσα θα βρίσκεται δίπλα στον Γιουνκέρ δίνοντάς του κατευθύνσεις και συμβουλές». Και η γνώση «από μέσα» στην οποία αναφέρεται ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος δεν είναι άλλη από αυτήν που απέκτησε από την άνοιξη του 2013, όταν ο Ζοζέ Μπαρόζο τον στέλνει στην Αθήνα, επικεφαλής της Task Force στην Ελλάδα.

Μία θέση που πρέπει να συντονίσει δύο ομάδες που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν περπατούσαν με τον ίδιο βηματισμό, την ομάδα της τρόικας που τρέχει τους δημοσιονομικούς στόχους για την Ελλάδα και την ομάδα της Τask Force που έχει συμβουλευτικό ρόλο στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης. «Βοήθησε πολύ στο να υπάρχει μεγαλύτερη συνεργασία των δύο αλλά συγχρόνως ήταν και ο άνθρωπος που είχε την ευρύτερη εικόνα της κατάστασης, τους πολιτικούς περιορισμούς και τα περιθώρια για πίεση».

Για τον Σχοινά που οι φίλοι του τον χαρακτηρίζουν «πολιτικό ον», το μικρόβιο της πολιτικής υπάρχει από νωρίς και το 2004 ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ., Κ. Καραμανλής τον βάζει πρώτο επιλαχόντα στην λίστα των ευρωβουλευτών. Το 2007 βρίσκεται στα έδρανα της Ευρωβουλής, καθώς αντικαθιστά τον μέχρι τότε ευρωβουλευτή Α. Σαμαρά που εκλέγεται βουλευτής Καλαμάτας. Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι θα βρίσκεται στη λίστα των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. και στις επόμενες εκλογές του 2009, αποκλείεται. Οι κοντινοί του άνθρωποι μιλάνε για «ευλογία μεταμφιεσμένη», καθώς από εκεί η καριέρα του επιταχύνεται γρήγορα.

Τον Αύγουστο κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Γιουνκέρ στην Αθήνα ο Λουξεμβουργιανός πολιτικός ζήτησε να συναντηθεί μαζί του ενώ δεν ήταν στο πρόγραμμα. «Αρχίζει μία νέα εποχή, να βασίζομαι σε σένα;» ρώτησε τον Σχοινά. Και όπως φαίνεται βασίστηκε. Εχοντας έναν Ελληνα στον στενό πυρήνα του ανθρώπου που θα πάρει μεγάλες αποφάσεις για τη χώρα και την Ευρώπη τα επόμενα χρόνια δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικά.