Ο Ιατρικός Σύλλογος κατηγορεί για σοβαρές παραλείψεις το υπουργείο Υγείας στο θέμα της ελονοσίας

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας, μέσω του προέδρού του Γιώργου Πατούλη, κατηγορεί το υπουργείο Υγείας για «σοβαρές παραλείψεις» σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας από την ελονοσία και ζητά την παραίτηση του γενικού γραμματέα Δημόσιας Υγείας Ι. Μπασκόζου.

Σε ανακοίνωσή του ο κ. Πατούλης χαρακτηρίζει «καθυστερημένη» τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, η ηγεσία του οποίου – όπως επισημαίνει – «επιχειρεί να αποκρύψει τις ευθύνες του γενικού γραμματέα Δημόσιας υγείας Ι. Μπασκόζου, για το σοβαρό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα».

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ η ελονοσία ενώ είχε εκριζωθεί το 2014, επανεμφανίστηκε το 2015 επί θητείας του Ι. Μπασκόζου. Αυτό οφείλεται σε σοβαρές παραλείψεις του υπουργείου Υγείας, το οποίο ενώ γνώριζε τον αυξημένο κίνδυνο λόγω των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της Δημόσιας υγείας», τονίζει ο πρόεδρος του ΙΣΑ.

Ειδικότερα, όπως υποστηρίζει ο κ. Πατούλης, το υπουργείο «δεν μερίμνησε για το στρατηγικό σχεδιασμό και το σωστό συντονισμό των προγραμμάτων καταπολέμησης των κουνουπιών» ενώ «όφειλε να είχε ενημερώσει τις περιοχές της χώρας που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη για ελονοσία» αλλά και «να παρακολουθεί εάν ειδικά σε αυτές τις περιοχές έγιναν οι ψεκασμοί και μάλιστα την ενδεδειγμένη περίοδο κατά το στάδιο των νυμφών».

«Στην πραγματικότητα το υπουργείο Υγείας άφησε τελείως στην τύχη του τα προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις είτε να μην γίνουν καθόλου οι ψεκασμοί είτε να γίνουν ανεπαρκώς. Επιπρόσθετα του υπουργείο Υγείας, δεν μερίμνησε για τη διασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης και την αποφυγή του συγχρωτισμού στους χώρους φιλοξενίας των μεταναστών όπως ζητούσαν οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ, με έγγραφό τους που είδε το φως της δημοσιότητας, τον περασμένο Μάρτιο -στο οποίο προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο έξαρσης της ελονοσίας και ζητούσαν την λήψη μέτρων», συμπληρώνει ο κ. Πατούλης και καταλήγει:

«Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας με τις παραλείψεις του εξέθεσε για άλλη μια φορά τη δημόσια υγεία, σε σοβαρό κίνδυνο. Η πολιτική δεν χαράζεται με συσκέψεις και εγκυκλίους. Ζητούμε την παραίτηση του Ι. Μπασκόζου γιατί βλάπτει τη δημόσια υγεία».