Ο Ευκλείδης και ο τζόγος: Ποιος είπε ότι η κυβέρνηση δεν κρατά επαφή με το σοσιαλιστικό παρελθόν της;

???a ap? ta 300.000.000 f???ta??a t?? LV
__________
  • Ο Ευκλείδης και ο τζόγος
Ξέρετε πως τζογάρανε οι… κομμουνιστές επί Σοβιετικής Ενωσης; Ξέρετε μέχρι πόσους βαθμούς αλκοόλ μπορεί να έχει το κρασί; Ολα αυτά μπορεί να σας φαίνονται άσχετα και συγκεχυμένα, αλλά δεν είναι. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το νομοσχέδιο που τροποποιεί τη σύμβαση παραχώρησης παιγνιομηχανών στον ΟΠΑΠ επιμόρφωσε τους συναδέλφους του βουλευτές για όλα τα παραπάνω.
Αρχικά ενημέρωσε (θεσμικά) τους βουλευτές του ΚΚΕ ότι στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση η απαγόρευση του τζόγου δεν έφερε παρά τα αντίθετα αποτελέσματα και ότι οι τζογαδόροι έπαιζαν παρανόμως και χωρίς κανέναν έλεγχο.
Εν συνεχεία, για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι στα καταστήματα στα οποία θα υπάρχουν παιγνιομηχανές θα επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ, ανέφερε πως θα σερβίρονται ποτά με ως 17% βαθμούς αλκοόλ. «Δηλαδή μόνο κρασί» διευκρίνισε ο «sommelier» Ευκλείδης (να τον ενημερώσω ότι και το λικέρ Baileys έχει 17% βαθμούς αλκοόλ).
Για την ιστορία του πράγματος, να σας πληροφορήσω πως στη Σοβιετική Ενωση ο τζόγος κάθε μορφής είχε απαγορευθεί από το 1928 ως το 1988. Στις 23 Αυγούστου 1989 άρθηκε η απαγόρευση, με αποτέλεσμα τα χρόνια που ακολούθησαν να υπάρξει έκρηξη του τζόγου. Ενδεικτικά το 2002 μόνο στη Μόσχα υπήρχαν 58 καζίνα, 2.000 αίθουσες τυχερών παιχνιδιών και περίπου 70.000 κουλοχέρηδες.
Και τότε ήρθε ο Πούτιν. Ο Βλαντίμιρ το 2009 απαγόρευσε τον τζόγο σχεδόν παντού στη Ρωσία, με μοναδικές εξαιρέσεις τέσσερις ειδικά διαμορφωμένες ζώνες στις περιοχές Αλτάι, Κράσνονταρ, Καλίνινγκραντ και Πριμόρκσι. Με την απόφαση αυτή  νόμιζε πως θα περιόριζε τον παράνομο τζόγο; Αμφιβάλλω. Αλλά έδωσε ένα στίγμα.
«Υιοθετώντας» την ατζέντα… Πούτιν ο Ευκλείδης ανέφερε στη Βουλή πως αν θέλεις να αντιμετωπίσεις τον παράνομο τζόγο «είναι καλύτερο να έχεις λιγότερα καταστήματα με περισσότερα παιχνίδια αντί να έχεις περισσότερα καταστήματα με λιγότερα παιχνίδια».
  • Αν και ο υπουργός δεν μίλησε για ειδικά διαμορφωμένες ζώνες, μαθαίνω πως νομοσχέδιο που θα φέρει τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση στη Βουλή θα κάνει σχετικές αναφορές στο θέμα.
  • Ποιος είπε λοιπόν, ότι η κυβέρνηση δεν κρατά επαφή με το σοσιαλιστικό παρελθόν της;
http://www.tovima.gr/ΒΗΜΑτοδότης