Ο Ερντογάν πούλησε το Χαλέπι στον Πούτιν – Τι πήρε ως αντάλλαγμα

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπάρακ Ομπάμα, ενημέρωσε το Πεντάγωνο και τους Αρχηγούς των ενόπλων δυνάμεών του, που συνάντησε την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, ότι αντί να εξοπλίσει τους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές που επιθυμούν να ανατρέψουν τον πρόεδρο Άσαντ, επιστρέφει στις διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα για το συριακό.

Έτσι το Σάββατο συναντήθηκαν στη Λωζάνη ο Τζον Κέρι με τον Σεργκέι Λαβρόφ, παρουσία των υπουργών εξωτερικών του Κατάρ, της Τουρκίας, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράν, της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Ιορδανίας.

Πίσω από τα μεγάλα λόγια και τα «δράματα» για τα εγκλήματα πολέμου στοΧαλέπι, ο πρόεδρος Ομπάμα ουδέποτε σκέφτηκε σοβαρά να δώσει στους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές στο ανατολικό Χαλέπι φορητά αντιαεροπορικά συστήματα με τα οποία θα μπορούσαν να καταρρίψουν ρωσικά και συριακά αεροπλάνα.

α) Ακόμα κι εάν ήθελε ο Ομπάμα να δώσει πυραύλους στους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές στο ανατολικό Χαλέπι, δηλαδή να εξοπλίσει την Αλ Κάιντα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό (FSA), δεν έχει «δρόμο» για να τους δώσει τα όπλα. Το ανατολικό Χαλέπι είναι πλήρως περικυκλωμένο από τον συριακό στρατό και τους συμμάχους του.

β) Ίσως εάν ήθελε θα μπορούσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να επιχειρήσει να «σπάσει» την πολιορκία του Χαλεπιού και να παραδώσει τα αντιαεροπορικά συστήματα στους «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές. Ωστόσο, δεν το κάνει γιατί συμφώνησε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στη συνάντησή τους την προηγούμενη Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη, να αφήσει τους τζιχαντιστές στο Χαλέπι στη μοίρα τους. Με άλλα λόγια τους «πούλησε».

γ) Ο Ερντογάν πήρε ως αντάλλαγμα για το Χαλέπι τη συμφωνία της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη στη βόρεια Συρία και να τα αποκαλεί «ζώνη ασφαλείας». Επίσης, όσοι «μετριοπαθείς» τζιχαντιστές υποχωρούν από τα μέτωπα που χάνουν στη Συρία, θα μπορούν να καταφεύγουν στην τουρκική ζώνη. Με αυτό τον τρόπο ο Ερντογάν γίνεται και επίσημα ο «προστάτης» της συριακής ισλαμιστικής αντιπολίτευσης και αναδεικνύεται ως το αποκλειστικό «αφεντικό» των Σύρων ισλαμιστών βγάζοντας εκτός παιχνιδιού τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και το Κατάρ.

δ) Παράλληλα ο Ερντογάν άνοιξε για μια ακόμη φορά συζήτηση με τον Πούτιν για ευρύτερη στρατιωτική συνεργασία. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας, ο Πούτιν θα δώσει στην Τουρκία ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, πράξη που απειλεί ξεκάθαρα την Ελλάδα.