Ο Α.Τσίπρας στη Ν.Υόρκη βλέπει τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν για το χρέος

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έφθασε τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην ετήσια Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Αργότερα σήμερα θα μιλήσει στην ειδική σύνοδο κορυφής που συγκαλεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ για τη διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας

Τον συνοδεύουν οι υπουργοί Νίκος Παππάς (βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ), Νίκος Κοτζιάς (Εξωτερικών), Γιώργος Σταθάκης (Ανάπτυξης) και οι αναπληρωτές υπουργοί Γιώργος Χουλιαράκης (Οικονομικών) και Γιάννης Μουζάλας (Μεταναστευτικής πολιτικής).

Η προσοχή ωστόσο στρέφεται σε δύο συναντήσεις του κ. Τσίπρα:
* Με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν όπου, κατά τις πληροφορίες, θα συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους.
* Με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, όπου θα κυριαρχήσει το Κυπριακό (καθώς καταβάλλονται έντονες προσπάθειες για λύση μέχρι το τέλος του έτους) και το προσφυγικό – η τήρηση δηλαδή της ευρωτουρκικής συμφωνίας.
Προεργασία από τον Ν. Παππά

Την προεργασία των σημαντικών συζητήσεων έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μετέβη στην Ουάσιγκτον και, στη συνέχεια, στη Ν. Υόρκη την Παρασκευή, ενώ χθες εντάχθηκε στην ελληνική αποστολή.

Ηδη συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Nathan Sheets και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας Adewale Adeyemo, στους οποίους μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων», δήλωσε ο κ. Παππάς μετά τις δύο συναντήσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε «’συναντίληψη’ στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».
Ομιλητής για το προσφυγικό
Ως προς τα υπόλοιπα θέματα, ο κ.Τσίπρας θα πάρει μέρος σε δύο διασκέψεις για το προσφυγικό.

Η μία γίνεται σήμερα υπό τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπάν Κι Μουν για το προσφυγικό σε επίπεδο αρχηγών κρατών και πρωθυπουργών – κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε ΓΣ των Ηνωμένων Εθνών.

Η άλλη διοργανώνεται αύριο από τον Μπάρακ Ομπάμα πάλι για το προσφυγικό, αλλά με αντικείμενο την συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η συνάντηση με τον κ. Ερντογάν έχει ορισθεί για την Τετάρτη.

Ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει σήμερα στην Ολομέλεια της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ με θέμα «τη διαχείριση προσφυγικών μεταναστευτικών μετακινήσεων μεγάλης κλίμακας», ενώ την Πέμπτη θα απευθυνθεί στη Γενική Συνέλευση.