Οργια στο παρακράτος των Βρυξελλών 13/8

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, και η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής, μετά την αποκάλυψη για τα έξοδα πολλών χιλιάδων ευρώ, στο πλαίσιο επίσημων αποστολών.

Τα έγγραφα που αποκάλυψε η οργάνωση  Access Info Europe, μια ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εδρεύει στην Ισπανία, δείχνουν τα τεράστια έξοδα για ταξίδια των δυο ανωτάτων υπαλλήλων της Ε.Ε., τους δυο πρώτους μήνες του 2016.

Τα έγγραφα που η Κομισιόν εμφανίστηκε απρόθυμη να δημοσιοποιήσει όταν υπήρξε σχετικό αίτημα, δημοσιεύτηκαν στο βελγικό περιοδικό Knack , το οποίο υποστηρίζει τη ΜΚΟ στη μακρόχρονη μάχη της με τους γραφειοκράτες της ΕΕ.

Αυτά τα έγραφα δείχνουν, όπως σημειώνει ο Guardian, ότι  στη διάρκεια των δυο αυτών μηνών οι επίτροποι της Ε.Ε. δαπάνησαν περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ (492.249 ευρώ) για τα έξοδα ταξιδιού.    Εντυπωσιακό είναι το ποσό που εμφανίζεται να ξόδεψε η Μογκερίνι που ταξίδεψε στο Μπακού για μια σύνοδο Κορυφής. Το συνολικό κόστος έφτασε τα 75 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά στον Γιούνκερ, εκείνος επέλεξε να μισθώσει αεροπλάνο τσάρτερ για τον εαυτό του και την οκταμελή  συνοδεία του προκειμένου  να μεταβεί στη Ρώμη για μια ημέρα για να συναντηθεί με ευρωπαίους αξιωματούχους. Η μονοήμερη αυτή επίσκεψη κόστισε 26.351 ευρώ.   Απαντώντας στην κριτική, η εκπρόσωπος της Επιτροπής Mina Andreeva, είπε ότι “δεν υπήρχε κάποια πτήση που να ταίριαζε στην ατζέντα του Προέδρου, επομένως οι δαπάνες είναι δικαιολογημένες”.

Απέρριψε δε την κριτική ότι οι υπάλληλοι της Ε.Ε. διάγουν πολυτελή βίο και ταξιδεύουν με ιδιωτικούς ναύλους, λέγοντας ότι οι επίτροποι βυθίζονται σε «σκληρή δουλειά» την ώρα που βρίσκονται στον αέρα διαβάζοντας έγγραφα και αρχεία και κρατώντας σημειώσεις.

Καθώς η Ε.Ε. αρνείται να αποκαλύψει τα έξοδα της, η κριτική, ιδιαιτέρως από την βρετανική πλευρά είναι έντονη. Τον Ιούλιο, ο κ. Frans Timmermans, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι θα ήταν υπερβολικά βαρύ για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβεί προληπτικά σε δημοσίευση όλων των στοιχείων για τα έξοδα ταξιδιού, αναφέροντας ότι το κόστος της επεξεργασίας “θα ήταν δυσανάλογο”.