Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στις Βρυξέλλες

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής η μαραθώνια συνάντηση κυβέρνησης – θεσμών στις Βρυξέλλες, χωρίς κάποια προ-συμφωνία στα κρίσιμα ζητήματα των συντάξεων, των εργασιακών και της ΔΕΗ που θα άνοιγε το δρόμο για την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα από Δευτέρα.  Πάντως για την ώρα παραμένει αβέβαιο αν θα επιστρέψουν οι θεσμοί στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα.

Επί της ουσίας, αναμενόταν να ξεκαθαρίσει:

-Αν το ΔΝΤ θα θέσει τελεσίγραφο με τις απαιτήσεις του στην ομάδα Τσακαλώτου, για μείωση αφορολογήτου στα 6.000-7.000 ευρώ, μείωση – «μαχαίρι» στις συντάξεις και απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων. Δευτερευόντως οι Ευρωπαίοι θέτουν και πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

-Αν οι δεσμεύσεις Τσακαλώτου τους αρκούν, ή οι δανειστές θα επιμείνουν να ζητούν να προσυπογράψει την τελική συμφωνία και η αντιπολίτευση. Κάτι ανάλογο είχε ζητηθεί και το 2011 και το 2012, ξανά από τη Νέα Δημοκρατία, με κατάληξη το 2ο Μνημόνιο και εν τέλει εκλογές.

Πηγές αναφέρουν, μάλιστα, ότι η επιστολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ και στον πρόεδρο της Κομισιόν, έβαλε τέλος στη διαπραγμάτευση.

Το ραντεβού της 7ης Απριλίου ήταν εκ προοιμίου εξαιρετικά φιλόδοξος στόχος, από τη στιγμή που οι δύο πλευρές δεν είχαν καταφέρει να συγκλίνουν στα μεγάλα και δύσκολα θέματα πριν από το Eurogroup της Δευτέρας κι ως εκ τούτου η άτυπη Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών στη Μάλτα σε περίπου δύο εβδομάδες θα κρίνει αν ως τότε έχει επιτευχθεί τέτοια πρόοδος, που να δίνει το δικαίωμα προσδοκίας οριστικής τεχνικής συμφωνίας στις 22 Μαΐου.