Οι SDF πολεμάνε μόνοι τους Τούρκους στην Αμάρνα – «Εξαφανισμένοι» Ρώσοι και Αμερικανοί

Τον Μάρτιο του 2016 ο Βλάντιμιρ Πούτιν, αποσύροντας τον μεγάλο όγκο των στρατευμάτων του από την Συρία, είχε υποσχεθεί στους Κούρδους της βόρειας Συρίας ότι εάν τους επιτεθεί η Τουρκία εκείνος θα είναι εκεί για να τους προστατεύσει.

«…ο Βλάντιμιρ Πούτιν διαβεβαίωσε τους Κούρδους ηγέτες ότι η ρωσική πολεμική αεροπορία θα είναι εκεί για να υπερασπιστεί την ομόσπονδη επικράτεια εάν δεχθεί εισβολή από την Τουρκία», γράφαμε στις 19 Μαρτίου (διαβάστε εδώ).

Σάββατο 27 Αυγούστου 2016, πέντε μήνες μετά, άγριες μάχες έχουν ξεσπάσει στη βορειοδυτική Συρία, νότια της κατεχόμενης από τους Τούρκους συριακής πόληςΤζαραμπλούς, μεταξύ των υπό κουρδική ηγεσία Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) και των Τούρκων εισβολέων στη Συρία.

Οι Τούρκοι έχουν στείλει μπροστά, ως πεζικό, τους μισθοφόρους φιλότουρκους τζιχαντιστές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) και της Αλ Κάιντα, που τους έχουν ντύσει με τουρκικές στολές, και από πίσω τους υποστηρίζουν τουρκικά τανκς και πυροβολικό. Επίσης, από αέρος τουρκικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.

Μιντιακοί ακτιβιστές μεταδίδουν ότι έχει ξεσπάσει άγρια μάχη. Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα η αραβοκουρδική ταξιαρχία Τζαΐς Αλ Θουγάρ (Στρατός Επαναστατών) αμύνεται πολεμώντας με πρωτοφανές πείσμα στο χωριό Αμάρνα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα τουρκικά τανκς πλησιάζουν προς τις θέσεις των SDF, διακινδυνεύοντας φυσικά να υποστούν και απώλειες.

Οι μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ που υποστηρίζουν φανερά τις SDF, και η Ρωσία, που διακήρυτταν ότι θα είναι στο πλευρό τους απέναντι στην Τουρκία, έχουν εγκαταλείψει τους δημοκρατικούς μαχητές της Συρίας, Άραβες, Κούρδους, Τουρκμένους και Ασσύριους, που απαρτίζουν τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), μόνους απέναντι στον Ερντογάν.

Εάν οι SDF ηττηθούν από τον Ερντογάν θα είναι μια ακόμα ντροπή στα ιστορικά των μεγάλων δυνάμεων, εάν οι SDF νικήσουν τον Ερντογάν θα είναι αποκλειστικά δική τους νίκη και ο απόλυτος εξευτελισμός των μεγάλων δυνάμεων.

mapΜε κίτρινο χρώμα τα εδάφη που ελέγχουν οι SDF, με μοβ χρώμα η τουρκική κατοχή, με μαύρο χρώμα το Ισλαμικό Κράτος. Ο κάτω χάρτης δείχνει την ευρύτερη περιοχή.

map2