Οι φωνές αυτών που προειδοποιούν για πιθανό συστημικό γεγονός ολοένα και αυξάνονται

Πολλοί επενδυτές – θρύλοι επέλεξαν να κλείσουν ορισμένα funds τους και να επιστρέψουν τα κεφάλαια των επενδυτών.
.
Οι φωνές αυτών που προειδοποιούν για πιθανό συστημικό γεγονός ολοένα και αυξάνονται, ιδίως μετά τα απαράδεκτα μακροοικονομικά μεγέθη από Κίνα και ΗΠΑ, αναφέρει ο συνήθης ύποπτος Phoenix Capital, η γνωστή για τις bear απόψεις της ανεξάρτητη εταιρείας επενδυτικών μελετών.
.
Τα πρώτα σημάδια της επερχόμενης κρίσης ήταν ότι πολλοί επενδυτές – θρύλοι επέλεξαν να κλείσουν ορισμένα funds τους και να επιστρέψουν τα κεφάλαια των επενδυτών.
.
Ο πρώτος αληθινός τιτάνας που υποκλίθηκε στην επερχόμενη κρίση ήταν ο Stanley Druckenmiller. Ο Druckenmiller διατηρούσε ένα μέσο ετήσιο κέρδος σχεδόν 30% τα τελευταία 30 χρόνια.Αυτός αναμφισβήτητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος επενδυτής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.Το 2010 επέλεξε να κλείσει το fund του, χάνοντας πολλά δισεκατομμύρια σε έξοδα διαχείρισης. Ο Drunckenmiller δεν ήταν ο μόνος.
.
Το 2011 άλλος ένας θρύλος, ο Carl Icahn, επέλεξε να κλείσει το fund του σε εξωτερικούς επενδυτές, κλείνοντας παράλληλα και την πόρτα σε δισεκατομμύρια δολάρια από τη διαχείριση επενδύσεων.Όπως είχε επισημαίνει, ήταν «ιδιαίτερα ανήσυχος» για την πορεία των μετοχών. Η λίστα μας όμως συνεχίζεται…
.
Ο Seth Klarman, ο άνθρωπος που διαχειριζόταν το 4ο μεγαλύτερο hedge fund στις Ηνωμένες Πολιτείες, επέστρεψε δισεκατομμύρια σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση σε εξωτερικούς επενδυτές επικαλούμενος «πολύ λίγες» ευκαιρίες στην αγορά.
.
Ωστόσο, ακόμα και οι πιο bull παρουσιάζουν μία απαισιοδοξία στις κινήσεις τους. Ο πασίγνωστος Warren Buffett, κατέχει ένα ποσό ρεκόρ σε μετρητά αυτή τη στιγμή.Ο λόγος είναι προφανής: Οι μετοχές στην αμερικανική είναι επικίνδυνα υπερτιμημένες.
.
Μάλιστα, ο συνεργάτης του κ.Buffett, Charlie Munger, σχολίασε πρόσφατα ότι δεν έχει προσθέσει μία μετοχή στο προσωπικό του χαρτοφυλάκιο εδώ και δύο χρόνια! Πέρα όμως από τους παραπάνω θρύλους, ακόμα και οι θεσμικοί επενδυτές είναι πλέον καθαροί πωλητές μετοχών το διάσημα 2014 – 2015.
.
Τέλος, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στη Fidelity Investments προειδοποίησε πως έρχεται ένα συστημικό γεγονός «παρόμοιο με την κρίση του 2008»… «Οι έξυπνοι επενδυτές πρέπει να λάβουν υπόψη τόση τα παραπάνω», καταλήγει η έκθεση της Phoenix Capital…