Οι προτάσεις της τρόικας για τα εργασιακά – Σαρωτικές αλλαγές

Οι απαιτήσεις της Τρόικας που είναι στο πακέτο των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης που έχει οριστεί για τον Σεπτέμβριο φέρνουν αλλαγές και σαρωτικές με ανατροπές σε όλα όσα ισχύουν έως σήμερα στα εργασιακά, στον κατώτατο μισθό, τις απολύσεις, τις αμοιβές των εργαζομένων, τα όρια απολύσεων, τις ομαδικές απολύσεις, τα προνόμια των συνδικαλιστών, το “λοκ άουτ”, στην κήρυξη απεργιών, φέρνουν .

Οι αλλαγές που προτείνουν  στα εργασιακά περιλαμβάνονται σε κείμενο 21 σελίδων, το οποίο εστάλη σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο” στον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο στα τέλη Ιουνίου και αποτελεί την βάση συζήτησης που θα γίνει νόμος του κράτους το Φθινόπωρο.

Οι προτάσεις της τρόικας

Στους μισθούς προτείνεται ότι από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα είναι χωρίς επιδόματα και τριετίες. Και κατάργηση δώρων για τους νεοπροσλαμβανόμενους. Η επιχειρηματολογία των δανειστών είναι ότι η δομή του κατώτατου μισθού θα πρέπει να αλλάξει και να αποτελεί ένα μοναδικό ποσό αναφοράς (single rate) χωρίς κανένα επίδομα, ώστε να είναι συγκρίσιμος με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για τις εργασιακές συμβάσεις, προτείνεται η κατάργηση των Συλλογικών και καθιέρωση μόνο επιχειρησιακών συμβάσεων.

Για τις απολύσεις η πρόταση είναι για αύξηση του ορίου έως 10% από 5% που ισχύει σήμερα και κατάργηση των περιορισμών στις ομαδικές. Επίσης θα απολύονται και συνδικαλιστές για τους οποίους μειώνονται οι άδειες και περιορίζονται οι άδειες τους που θα είναι και χωρίς αμοιβή.

Στο θέμα των απεργιών προτείνεται η κήρυξη τους να γίνεται με την ψήφο των εργαζομένων και όχι με απόφαση των συνδικαλιστών. Να επιτρέπεται το Λόκ άουτ από τους εργοδότες σε καταχρηστικές απεργίες.