Οι οριακοί χειρισμοί τρομάζουν τους εταίρους!

Οι Financial Times καταγράφουν σε σημερινό τους δημοσίευμα την ανησυχία των αξιωματούχων της Ευρωζώνης καθώς εκτιμούν ότι  οι οριακοί χειρισμοί της Ελλάδας σχετικά με το πρόγραμμα στήριξής της θα τη βυθίσουν σε χρηματοδοτικό χάος, μετά τη χθεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι θα χρειασθούν έως τέσσερις μήνες για την επίτευξη μίας «νέας συμφωνίας» με τους πιστωτές της χώρας ( αν αναλογιστούμε δε, ότι τέτοιες δηλώσεις γίνονται με τα χέρια στην τσέπη, τότε μπορούμε να αντιληφθούμε καλύτερα το φόβο που προκαλούμε…)

Οι δηλώσεις του υπουργού με τη ριζοσπαστική συμπεριφορά υπογράμμισαν τους φόβους αξιωματούχων της Ευρωζώνης ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συνείδηση της αστάθειας της οικονομικής κατάστασης. «Όλοι (στην Ευρωζώνη) θέλουν μία συμφωνία» δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, προσθέτοντας: «Αλλά με τις ενέργειες και τη ρητορική τους, η νέα κυβέρνηση αναστατώνει πολλούς. Βάζουν τους εαυτούς τους σε μία αδύνατη κατάσταση».

images

Παρά τους ηπιότερους τόνους του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, το Σαββατοκύριακο, αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απογοητευθεί από την επανειλημμένη απόρριψη της παράτασης του προγράμματος και την άρνηση συνεργασίας  με την – αντιπαθέστατη- τρόικα των διεθνών πιστωτών.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι, οι οποίοι έχουν γνώση των συζητήσεων μεταξύ πολιτικών της Ευρωζώνης και της Αθήνας, δήλωναν ότι δεν έχουν  ιδέα για το είδος της διεθνούς οικονομικής βοήθειας που επιδιώκει η Ελλάδα ή σχετικά με το πώς σκοπεύει αυτή να διαπραγματευθεί.  Πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί να καλύψει με δυσκολία τις πληρωμές χρεολυσίων προς το ΔΝΤ, ύψους 4,3 δισεκ. ευρώ, που λήγουν τον επόμενο μήνα, αλλά θεωρούν ότι «θα πέσει σε τοίχο» στην αρχή του Ιουνίου, όταν πρέπει να πληρωθεί το πρώτο από τα δύο ομόλογα, ύψους άνω των 3 δισεκ. ευρώ. «Χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια και ένα συνεχιζόμενο ξεπούλημα στις αγορές ομολόγων, η Αθήνα θα αναγκαζόταν σε χρεοκοπία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Εμείς, ως Έλληνες, ευχόμαστε η νέα ελληνική κυβέρνηση, να πετύχει τους στόχους της , εφόσον βέβαια αυτοί οι στόχοι συμπεριλαμβάνουν την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για το λόγο αυτό, η κριτική μας και οι αντιπολιτευτικές “κορώνες” θα είναι ιδιαίτερα περιορισμένες τις επόμενες ημέρες. Πρόσεξε όμως Βαρουφάκη μου , μη γίνει κάνα λάθος! Γιατί μετά, είμαι σίγουρος, δεν θα είσαι καθόλου …cool.

Με Αγάπη

Ο Είρων