Οι μεγαλύτερες IPO του 2014

Οι αγορές δεν είχαν δει τόση κινητικότητα από το 2000

Παρόλο που μέσα στο 2014 πραγματοποιήθηκαν πολλές εισαγωγές στο χρηματιστήριο, κυρίως από εταιρίες που σχετίζονται με το χώρο της τεχνολογίας, την περασμένη άνοιξη που ξεκίνησαν οι διαδικασίες παρουσιάστηκαν προβλήματα και πολλές εταιρίες αναγκάστηκαν να ματαιώσουν τα σχέδιά τους να μπουν στο χρηματιστήριο, λόγω του ανταγωνισμού από άλλες πολλά υποσχόμες επιχειρήσεις, όπως η εταιρία αποθήκευσης cloud Box και Dropbox, η online σελίδα καταχώρησης Godaddy, και η startup εταιρία streaming Spotify. Η μέση επιστροφή για τις ΙPO για τη φετινή χρονιά ήταν μόλις 16%, σύμφωνα με το Renaissance Capital, μια ερευνητική και συμβουλυτική εταιρία IPO.

Το ποσοστό αυτό είναι αρκετά χαμηλότερο από το 41% του 2013, αλλά αναμφίβολα, μια ανάπτυξη με διψήφιο αριθμό είναι άξια προσοχής. Επιπλέον, υπήρξαν 273 IPO τη χρονιά αυτή. Οι αγορές δεν είχαν δει τόση κινητικότητα από το 2000, όταν έκαναν το ντεμπούτο τους πάνω από 400 εταιρίες, σύμφωνα με αρχεία του Renaissance.

Σύμφωνα με αρχεία της Inc. μπορούμε να έλθουμε στο συμπέρασμα πως αρκετές νέες εταιρίες που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο φέτος προέρχονται από το Inc. 5000. Στα ονόματα συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων η online εταιρία προσφορών Coupons.com, η εταιρία κατασκευής φωτογραφικών μηχανών υψηλής ευκρίνειας GoPro, εναλλακτικοί δανειστές όπως το Lending Club και η OnDeck Capital και η εταιρία τιμολόγησης αυτοκινήτων Truecar. Με βάση τα στοιχεία της ιστοσελίδας, μπρούμε να προβλέψουμε πως μέσα στο 2015 αναμένεται να γίνουν ακόμα καλύτερες εισχωρήσεις.

Ακολουθεί μια λίστα με τις καλύτερες εταιρίες που μπήκαν στο χρηματιστήριο μέσα στο 2014:

10. Truecar

Χρηματοδότηση από IPO: 70 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 9 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 9,70 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 21,22 δολάρια

Η εταιρία Inc. 5000 παρέχει πληροφορίες τιμολόγησης σχετικά με το πόσα χρήματα έχουν διαθέσει άλλοι για μεταχειρισμένα αλλά και για καινούρια αυτοκίνητα, σε συνεργασία με άλλες εταιρίες όπως για παράδειγμα την USAA,την AAA και το Overstock.com. Η Truecar μπήκε στο χρηματιστήριο το Μάϊο, την ώρα που όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στον τεχνολογικό τομέα. Τα αποτελέσματα πάντως ήταν κάθε άλλο παρά απογοητευτικά, με τις μετοχές να ανεβαίνουν στο 12% από την πρώτη κιόλας μέρα.

9. Zendesk
Χρηματοδότηση από IPO: 100 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 9 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 11,40 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 24,54 δολάρια

Μετά από την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση, η εταιρία Zendesk αποφάσισε πως ήταν καιρός να αναβαθμιστεί για να μπορέσει να φέρει εις πέρας τις υποχρεώσεις της και να διατηρήσει το πελατολόγιό της ευχαριστημένο. Για το λόγο αυτό, αποφάσισε να καινοτομήσει στον τομέα της εξυπηρέτησης πελατών μετατρέποντάς την σε υπηρεσία ad hoc, και διατίθοντάς τη και μέσω δαδικτύου. Αφού προμηθεύτηκε αυτό το λογισμικό cloud εξυπηρέτησης πελατών, η εταιρία σημείωσε πολύ μεγάλη βελτίωση, τοποθετώντας την στο top 10 των IPO με την υψηλότερη απόδοση για τη χρονιά 2014, σύμφωνα με το Renaissance Capital.

8. Coupons.com

Χρηματοδότηση από IPO: 168 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 16 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 32,43 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 15,70 δολάρια

Η εταιρία σημείωσε πολύ μεγάλη εξέλιξη από τη στιγμή που αποφάσισε να μετατρέψει την επιχείρηση σε εταιρία online και την μετέφερε στον χώρο της κινητής τηλεφωνίας. Ιδρύθηκε από τον Steven Boal το 1998 και δεν είχεχρησιμοποιήσει κεφάλαια από ιδιώτες μέχρι το 2011. Η τιμή της μετοχής της ανέβηκε λίγους μηνές μετά την αρχική της προσφορά, αλλά έκτοτε έχει επιστρέψει σε χαμηλότερες τιμές.

7. GrubHub

Χρηματοδότηση από IPO: 200 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 26 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 40 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 35,56 δολάρια

Η  ηλεκτρονική υπηρεσία delivery τροφίμων ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει τις επιχειρήσεις GruHub του Σικάγο και Seamless της Νέας Υόρκης που συγχωνεύτηκαν το 2013. Την περίοδο εκείνη και οι δύο αυτές εταιρίες έκανα σχέδια να μπουν στο χρηματιστήριο. Η GrubHub έκανε ένα πολύ δυνατό ξεκίνημα, με τις μετοχές του να σκαρφαλώνουν στο 50% αμέσως μετά τη δημοσιοποίησή της, μόνο για να πέσει στο 17% στο τέλος της μέρας. Η μετοχή παρουσίασε πολλές διακυμάνσεις καθ΄όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με αποκορύφωμα την περίοδο του Αυγούστου που έφτασε στα 45 δολάρια, μέχρι να μειωθεί περαιτέρω η τιμή της. Οι προβλέψεις πάντως είναι καλές για την GrubHub, γεγονός που την τοποθετεί στην κορυφή της κατηγορίας της.

 

6. OnDeck Capital

Χρηματοδότηση από IPO: 200 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 20 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 26,63 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 25,67 δολάρια

Όπως ακριβώς και η εταιρία Lending Club, έτσι και η OnDeck Capital αποτελεί μια ακόμη απόδειξη πως η αγορά είναι θετική ως προς την παροχή δανείων σε μικρές επιχειρήσεις, με τις μετοχές να εκτινάσσονται σχεδόν στο 40% από την πρώτη κιόλας ημέρα των διαπραγματεύσεων. Η δράση της OnDeck διαφέρει πολύ από αυτή της Lending Club, καθώς χρηματοδοτεί δάνεια μέσα από warehouse lines και παραχωρεί δάνεια σε δευτερεύουσες αγορές. Η εταιρία σκοπεύει να διακόψει τη δανειοδότηση των τραπεζών σε επιχειρηματίες χρησιμοποιώντας τεχνολογικά μέσα που βοηθούν στην ταχεία λήψη αποφάσεων.

5. Virgin America

Χρηματοδότηση από IPO: 306 εκατ δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 23 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 27 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 33,79 δολάρια

Παρόλο που η εταιρία του Richard Branson, Virgin Galactic πρόσφατα αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα που προκλήθηκαν από τη συντριβή ενός από τα διαστημόπλοια που προορίζονταν να μεταφέρουν πολίτες στο διάστημα για ένα ταξίδι αναψυχής μέσα στον επόμενη χρόνο, η Virgin America είναι πολύ πιο κοντά στα γήινα δεδομένα. Η τιμή της μετοχής ανέβηκε λόγω της απότομης πτώσης στις τιμές του πετρελαίου. Φυσικά μεγάλο ρόλο έπαιξε και η αποτελεσματικότητα του ίδιου του Branson, ο οποίος διαθέτει σχεδόν το ένα τέταρτο της εταιρίας.

4. GoPro

Χρηματοδότηση από IPO: 425 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 24 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 31 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 57,09 δολάρια

Ο χαρισματικός γενικός διευθυντής Nick Woodman ίδρυσε την εταιρία GoPro για τον απλό λόγο οτι ήθελε να δημιουργήσει μια συσκευή που εν έτη 2002 δεν υπήρχε. Το όνειρό του ήταν να δημιουργήσει μια φωτογραφική μηχανή υψηλής απόδοσης και υψηλής ευκρίνειας, που να μπορεί να μεταφέρεται εύκολα και να χρησιμοποιείται από τους λάτρεις των extreme sports που θέλουν να καταγράψουν τις εμπειρίες τους. Κατάφερε και υλοποίησε το όραμά του και πλέον οι GoPros είνα διαθέσιμες σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Η GoPro είναι μέσα στο Inc. 5000 και οι επενδυτές τη λατρεύουν, πιθανότατα επειδή τα προϊόντα της καταφέρνουν και ξεχωρίζουν μέσα σε μια ατελέιωτη λίστα παρόμοιων προϊόντων που λανσαρίστηκαν την ίδια χρονιά.

3. King Digital Entertainment

Χρηματοδότηση από IPO: 500 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 22,50 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 20,50 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 16,50 δολάρια

Η εταιρία King Digital Entertainment, δημιουργός του διάσημου παιχνιδιού για κινητά τηλέφωνα Candy Crash Saga, αποκαλύπτει τους κινδύνους του να σημειώνεις τόσο μεγάλη επιτυχία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Το παιχνίδι αποδίδει το 80% των συνολικών εσόδων της εταιρίας, και δυσκολεύτηκε πολύ να πείσει τους επενδυτές οτι είναι σε θέση να αρχίσει να επεκτείνεται. Παρά τις όποιες δυσκολίες όμως κατάφερε να συλλέξει σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια από προσφορές.

2. Lending Club

Χρηματοδότηση από IPO: 870 εκατ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 15 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 23,43 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 26,94 δολάρια

Φαίνεται πως το 2014 είναι η χρονιά της εναλλακτικής χρηματοδότησης. Η εταιρία Lending Club πραγματεύεται τις δανειακές υποχρεώσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, δράση που θυμίζει τις πλατφόρμες crowdfunding και μέσα στο 2014 συννέλεξε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα από τις δημόσιες αγορές.

Η επιχείρηση, που ιδρύθηκε το 2007 από τον Renaud Laplanche, αρχικά παρείχε δάνεια σε μικρές επιχειρήσεις, αλλά έκτοτε η εταιρία έχει διαμορφωθεί σε μια διαδικτυακή πλατφόρμα για κεφάλαια, τράπεζες, διαχειριστές περιούσιας και άλλων μεγάλων χρηματοοικονομικών επενδυτών για τη χρηματοδότηση των καταναλωτικών κεφαλαίων.

1. Alibaba

Χρηματοδότηση από IPO: 22 δισ. δολάρια

Προσφερόμενη τιμή: 68 δολάρια

Αρχική τιμή μετοχής: 92,70 δολάρια

Τρέχουσα τιμή μετοχής: 108 δολάρια

Ο επιχειρηματίας Jack Ma ίδρυσε αυτή την online αγορά, που χαρακτηρίζεται από μερικούς σαν ένας συνδυασμός Amazon και eBay, τo 1995. Η συγκεκριμένη εταιρία αποτελεί τη μεγαλύτερη ιντερνετική εταιρία της Κίνας, με περισσότερους από 500 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες. Η Alibaba αποτελεί τη σημαντικότερη IPO που πραγματοποιήθηκε το 2014, καθώς έσπασε κάθε ρεκόρ κερδίζοντας το εντυπωσιακό ποσό των 22 δις δολαρίων από τις προσφορές. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με τη δομή της συγκεκριμένης επιχείρησης, γεγονός που δίνει στον Jack Ma και στην Κινεζική κυβέρνηση τρομακτική δύναμη, πράγμα που ίσως δημιουργήσει προβλήματα στους επενδυτές στο μέλλον.