Οι θρασύδειλοι έλληνες ψηφοφόροι έμειναν “απροστάτευτοι”!

Oι Έλληνες ψηφοφόροι – στην πλειονότητά τους- είναι συμφεροντολόγοι και θρασύδειλοι.

Το 1981 έδωσαν 48% στο ΠΑΣΟΚ εκλέγοντας πρωθυπουργό εκείνον που δήλωνε προεκλογικά ότι θα βγάλει τη χώρα από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ. Γνώριζαν όμως ότι κάτι τέτοιο ήταν αδύνατο να γίνει δεδομένου ότι η Ελλάς μόλις είχε εισέλθει στην ΕΟΚ και τα πρώτα οικονομικά πακέτα στήριξης ήταν καθ’ οδόν. Ήταν προφανές ότι κανένας σώφρων πολιτικός και ιδίως ο ευφυής και ήδη πολύπειρος Ανδρέας Παπανδρέου δεν επρόκειτο να αρνηθεί τόσο χρήμα.

pasok

Οι Έλληνες λοιπόν τον ψήφισαν παρότι εκείνος μιλούσε για τις αξίες του σοσιαλισμού. Ήθελε πολύ θράσος για να λες τέτοιες μπαρούφες 8 χρόνια πριν τη λήξη του ψυχρού πολέμου. Ήθελε όμως και αρκετή δειλία για να τις στηρίζεις – ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ- όταν ήδη γνώριζες ότι οι εξαγγελίες ήταν μη πραγματοποίησιμες και ότι επρόκειτο απλά για φωτοβολίδες προπαγάνδας στ’ αυτιά ηλίθιων αστών – που αναζητούσαν Αλλαγή (!)-  ή αμόρφωτων βλάχων που είχαν συσχετίσει τη δεξιά με το διάβολο… Αυτοί οι ψηφοφόροι ήταν οι θρασύδειλοι.

Όταν οι περισσότεροι από αυτούς “φτιάχτηκαν” από το ΠΑΣΟΚ, τότε συνέχιζαν να το ψηφίζουν από συμφέρον. Οι άλλοι ψήφιζαν τους αντιπάλους, επίσης από συμφέρον. Ήταν ομαδικό το ζήτημα. Όχι οπαδικό! Ακόμα κι αν πολλοί ήθελαν να το παρουσιάσουν έτσι. Ειδικά στην περίοδο Σημίτη, ενός πρωθυπουργού με σαφώς φιλέλευθερη και δεξιά γραμμή σε όλες τις πτυχές της πολιτικής, ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν υπήρχαν. Όσοι έλεγαν το αντίθετο, το έκαναν προκειμένου να συγκεντρώσουν τα ¨πρόβατα” στα “μαντριά”. Οι άνθρωποι ψήφιζαν απλά ό,τι τους βόλευε.

 

tsipras660_23

 

Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπάρχει κατ’ αρχάς αβυσσαλέο χάσμα ιδεολογικών και …λογικών διαφορών. Επιπλέον, υπάρχουν μεγάλες ταξικές και οικονομικές αποστάσεις που δημιουργούν τρομερές αντιθέσεις στην ελληνική κοινωνία. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι θρασύδειλοι δεν έχουν πλέον πάτημα. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ομπρέλα ασφαλείας που τους παρείχε η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ευρώ, δεν είναι βέβαιο ότι θα υφίσταται εις το διηνεκές! Δεδομένου λοιπόν ότι ο θρασύδειλος είναι κυρίως δειλός και λιγότερο θρασύς, εκτιμάται ότι οι ψηφοφόροι που θα είναι τελικά διατεθειμένοι να κάνουν το άλμα πίστης προς τα αριστερά ιδεώδη του ΣΥΡΙΖΑ , μπορεί να είναι λιγότεροι απ’ τους άλλους…

Οι δημοσκοπήσεις βέβαια ακόμη προοιωνίζονται νίκη του αναιδή νεαρού Τσίπρα. Δεν πρέπει όμως να υποτιμήσουμε το λογικό φόβο του οικογενειάρχη. Είναι μεγάλο πράγμα η έννοια των παιδιών, του μέλλοντός τους, της όποιας ασφάλειας. Βέβαια δεν πρέπει να υποτιμήσουμε και τη δύναμη της βλακείας, γιατί κι αυτή είναι σχεδόν ανίκητη…

Με αγάπη

 

ο Είρων