Οι δανειστές σε αδιέξοδο- Άρχισαν πάλι να απειλούν με Grexit!

«ΜΥΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ» ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ!                                                            

Απειλούν οι δανειστές, με τους Γερμανούς να πανηγυρίζουν που «έσπασε» στα δύο η δόση των 2,8 δις ευρώ.

Σε μία επίδειξη δύναμης ο Γερμανός «αρχιστράτηγος της λιτότητας», Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,  έστειλε το μήνυμα, ότι τώρα που ξεκινά η δεύτερη αξιολόγηση, δεν είναι καιρός για καθυστερήσεις και παζάρια και πως οι Τροϊκανοί επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις! Στην Γερμανία, έχουν αρχίσει να αναβιώνουν τα σενάρια, για «κούρεμα» τους χρέους και… αντίo με «Grexit»!

Σε πολιτικό αδιέξοδο, βρίσκονται για ακόμα μία φορά οι δανειστές και ο καθένας σκέφτεται να πάρει τον δρόμο του! Το ΔΝΤ  θέλει χρέος, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν δέχεται απειλές ή διορίες από το Βερολινο, οι Γερμανοί επέστρεψαν εκεί που νιώθουν πιο άνετα, στους εκβιασμούς και τις απειλές και οι υπόλοιποι ευρωπαϊκοί θεσμοί, βρίσκονται στην μέση, αλλά χωρίς να θέλουν να τα σπάσουν με το Βερολίνο.

Οι Τροϊκανοί «πατούν» Αθήνα στις 17 Οκτωβρίου, για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για να ξεκινήσει η κουβέντα για το χρέος. Και τότε, σύμφωνα με τους ευρωπαίους, όχι κάτι δραστικό, αλλά η ανακοίνωση από τον ESM των μεσοπρόθεσμων μέτρων διαχείρισης του χρέους.

Όμως, την ώρα που παρά τις διαφωνίες, όλοι θέλουν μία συμφωνία και επιστροφή στην κανονικότητα υλοποίησης του προγράμματος,  δημοσίευμα του Γερμανικού πρακτορείου MNI  λέει ότι σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες, η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ίσως να μην είναι και τόσο ρεαλιστικός στόχος.

Επικαλούμενο πηγές από την Ευρώπη, λέει ότι στη συζήτηση για το χρέος υπάρχει  πολιτικό αδιέξοδο, κάτι το οποίο έγινε ξεκάθαρο σε «μυστική» συνάντηση των τεχνοκρατών, των θεσμών στην Ουάσιγκτον.

Μία συνάντηση, με στόχο να εξεταστούν τα διαφορετικά σενάρια λύσης στο ελληνικό «πρόβλημα». Εκεί το ΔΝΤ, που επιμένει στις θέσεις του για σημαντική μείωση του βάρους, του ελληνικού χρέους και μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, βρήκε γερμανικό «μπλόκο». Μάλιστα η επιρροή του Βερολίνου έχει αυξηθεί σε τέτοιο επίπεδο, που έχει μειώσει την θέληση εντός Ευρωζώνης για συμμετοχή  του ΔΝΤ στο πρόγραμμα!

Στην συνάντηση, συμμετείχαν οι Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στο τραπέζι έπεσαν το χρέος, η δεύτερη αξιολόγηση και ο ρόλος του ΔΝΤ, στο πρόγραμμα. Μπορεί οι δανειστές, να μην τα βρίσκουν σχετικά με το «κούρεμα» του χρέους, όμως εκεί που συμφώνησαν αμέσως, είναι να κρατήσουν σκληρή στάση απέναντι στην Ελλάδα, στο θέμα της δεύτερης αξιολόγησης.

Το αδιέξοδο, δεν  είναι μόνο η άρνηση του Βερολίνου για μείωση του ελληνικού χρέους. Ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει κούραση και από την πλευρά του Ταμείο. Μάλιστα, ο Πολ Τόμσεν φαίνεται να είπε ότι ο  δημοσιονομικός «κόφτης» δεν είναι αρκετός για την επίτευξη των στόχων, του προγράμματος, ούτε πιστεύει την πρόβλεψη Ελλάδας και Ευρώπης για Ανάπτυξη 2,7% το 2017.

Μάλιστα η θέση που φέρεται σύμφωνα με τις ίδια πηγές, να υποστηρίζει ο Δανός τεχνοκράτης, είναι η αποχώρηση του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα. Αυτό γιατί από την μία δεν πιστεύει ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα και από την άλλη θεωρεί ότι υπάρχει πολιτική κούραση τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη.

Δόση ΔΝΤ πριν το τέλος του 2016, βλέπει ο Σόιμπλε!

Μέσα σε όλα αυτά, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, φαίνεται να έχει εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη, καθώς εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το ΔΝΤ, όχι μόνο θα μπει στην χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος, αλλά θα εκταμιεύσει την δόση πριν το τέλος του έτους!

Αυτό φέρεται να το είπε, σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο. Η απάντηση Σόιμπλε, ήταν «πριν από το τέλος του έτους. Κανένα πρόβλημα».

Μήνυμα δύναμης το σπάσιμο της δόσης λένε οι Γερμανοί!

Όλοι περίμεναν εκταμίευση του συνόλου των 2,8 δις ευρώ, από το Eurogroup και η έκπληξη ήταν μεγάλη όταν οι Ευρωπαίοι την σπάσανε στα δύο.

Ακόμα περισσότερο, αφού τις αμέσως προηγούμενες ημέρες, όλοι είδαν όλους στην Ουάσινγκτον και κανείς δεν είπε τίποτα!  Σύμφωνα με την Deutsche Welle, είναι  «πολιτικό μήνυμα κάποιων χωρών, που μπλόκαραν την εκταμίευση στέλνοντας πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση για την τήρηση των δεσμεύσεών της ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης».

Μία εξέλιξη, που προέκυψε την τελευταία στιγμή, γιατί όλοι γνώριζαν ότι η κυβέρνηση δεν ήταν δυνατόν να έχει τόσο γρήγορα τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Είναι σαφές ότι κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή και κάποιες χώρες μπλοκάροντας την εκταμίευση όλου του ποσού, θέλησαν να στείλουν μήνυμα στην Ελλάδα, να μην καθυστερήσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Αναβιώνει το σχέδιο Σόιμπλε – Κούρεμα και Grexit!

Πάλι επιστρέφουν στις απειλές οι Γερμανοί!  Με διαρροές στον γερμανικό Τύπο, προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα του σκληρού, που θα βοηθήσει πολύ την κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ, στις Ομοσπονδιακές εκλογές του 2017.

«Νέο χρήμα, παλιά διαμάχη» είναι ο τίτλος της Handelsblatt. «Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φαίνεται να απελευθερώνουν την επόμενη δόση του δανείου προς την Αθήνα. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης παραμένει αβέβαιη».

Η Die Welt, λέει ότι «το ΔΝΤ απειλεί να εγκαταλείψει το κλαμπ των δανειστών, φέρνει τη γερμανική κυβέρνηση σε πολύ δύσκολη θέση. Διότι το κοινοβούλιο είχε θέσει ως όρο τη συμμετοχή των αυστηρών ελεγκτών του ΔΝΤ προκειμένου να συμφωνήσει στο τρέχον πακέτο στήριξης, αφού υπάρχει έντονη δυσπιστία απέναντι στην Κομισιόν, η οποία τηρεί πιο ενδοτική στάση.

Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει πλέον οικονομικά, θα είναι σχεδόν ανέφικτο για τον μεγάλο συνασπισμό να πείσει τους πολίτες ότι η Ελλάδα δεν είναι ένα τεράστιο βαρέλι χωρίς πάτο».

Τέλος σε δημοσίευμα με τίτλο «Κούρεμα χρέους και μετά αντίο!» οι Γερμανοί, βγάζουν από το συρτάρι το σχέδιο Σόιμπλε, και γράφουν ότι «στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα – με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση»!

Να κλείσουν την στρόφιγγα της χρηματοδότησης στο Νότο θέλουν οι Γερμανοί!

Η νότια Ευρώπη υποφέρει και ποντάρει στα ευρωπαϊκά προγράμματα για την ενίσχυση της Ανάπτυξης. Χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Βιομηχανική Ιταλία, περιμένουν από την Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση όπως αυτή του προγράμματος Γιούνγκερ.

Το ίδιο δεν συμβαίνει με χώρες του βορρά όπως η Γερμανία, που το χρήμα είναι αρκετά πιο φτηνό.  Ελπίδα στον Νότο έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που επιδιώκει τον διπλασιασμό του ποσού χρηματοδότησης που διατίθεται μέσω του πακέτου Γιούνκερ, από τα 315 δις ευρώ στα 630 δις ευρώ.

Σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, οι Γερμανοί βάζουν «φρένο» σε αυτή την πρόταση. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Γενς Σπαν, δήλωσε ότι μια αύξηση στο ύψος του ήδη συμφωνηθέντος ποσού δεν είναι απαραίτητη.