Οι ακατάλληλες παραλίες και ο «πόλεμος εξωδίκων» σε ταραγμένα νερά

Τι συμβαίνει στις ελληνικές θάλασσες και η μάχη ανακοινώσεων για τα μολυσμένα ή όχι νερά

Θόρυβο, εξώδικα, διαψεύσεις και ανησυχία έχουν προκαλέσει οι μετρήσεις που δείχνουν ότι πολυσύχναστες παραλίες στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, είναι ακατάλληλες για κολύμβηση, καθώς περιέχουν υψηλές συγκεντρώσεις σε κολοβακτηρίδια.

Του Παναγιώτη Ευθυμιάδη

Άλλοι έχουν πάρει το καράβι για διακοπές στα νησιά, άλλοι πάλι βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα ή στις παραλίες της Αττικής, όμως, τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) έρχονται να «ταράξουν τα νερά» και να προκαλέσουν αφού πολυσύχναστες παραλίες κρίθηκαν ως ακατάλληλες για κολύμβηση λόγω μόλυνσης.

Αυτό σημαίνει ότι οι βουτιές μπορεί να συνοδευτούν με ουρολοίμωξη, δερματοπάθειες και επιπλέον, σαλπιγγίτιδα ή κολπίτιδα για τις γυναίκες.

Από την άλλη πλευρά πάντως το υπουργείο Περιβάλλοντος και ακόμη πιο συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Υδάτων, όχι μόνο διαβεβαιώνει ότι το 97% των υδάτων στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση, αλλά κάνει λόγο για «αοριστία» στην έκθεση του ΠΑΚΟΕ. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος Αγκριστρίου συνδέει χορηγία που ζήτησε και δεν πήρε το ΠΑΚΟΕ με τα αποτελέσματα μετρήσεων, κάτι που αρνείται το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε με τον πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ, κ. Π. Χριστοδουλάκη, ο οποίος σαφώς και επιμένει στην ορθότητα των ελέγχων, ενώ τονίζει πως «δεν έχει στόχο να βλάψει κανέναν» και ταυτόχρονα κάνει λόγο για μια «ενορχηστρωμένη επίθεση».

fff

Ο ίδιος υπερασπίζεται τους ελέγχους που κάνει το ΠΑΚΟΕ επί 37 χρόνια, ενώ αναφέρει ότι «το ΠΑΚΟΕ βγάζει ως κατάλληλο το 70%». Επισημαίνει ακόμη ότι «κάθε δείγμα που παίρνουμε έχει το δικό του DNA» και η ανάλυση γίνεται από πιστοποιημένα εργαστήρια, ενώ σημειώνει ότι το υπουργείο αναθέτει τη σχετική εργασία σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Ταυτόχρονα ο κ. Χριστοδουλάκης αμφισβητεί και τις Γαλάζιες Σημαίες, τονίζοντας ότι χρησιμοποιούν τα στοιχεία των μετρήσεων του υπουργείου. Σημειώνεται ότι όντως το πρόγραμμα με τις Γαλάζιες Σημαίες κάνει χρήση των επίσημων δημοσιοποιημένων αποτελεσμάτων του προγράμματος παρακολούθησης της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων.

Πρόσφατα, λοιπόν, το ΠΑΚΟΕ ανακοίνωσε ότι το Καβούρι (οδός Κυβέλης), το Μεγάλο Καβούρι, η παραλία του Αγίου Νικολάου στο Λαγονήσι και η κεντρική παραλία της Σαρωνίδας κρίθηκαν ακατάλληλες για τους λουόμενους. Από την ανάλυση που έγινε στο δείγμα νερού που συνέλεξε η επιστημονική ομάδα του ΠΑΚΟΕ προέκυψε ότι οι παραπάνω τέσσερις παραλίες έχουν υψηλή συγκέντρωση κολοβακτηριδίων ξεπερνώντας το όριο που θέτει με οδηγία της η Ε.Ε (πάνω από 250 βιώσιμες μονάδες κολοβακτηριδίων ανά 100 ml νερού θεωρούνται κίνδυνος για τη δημόσια υγεία).

sss

Τον προηγούμενο μήνα το ΠΑΚΟΕ είχε δημοσιεύσει πάλι τα αποτελέσματα έρευνας για παραλίες ακατάλληλες για κολύμβηση σε Αττική, Κορινθία και Εύβοια.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη από την 1η Ιουνίου υπάρχουν επιβεβαιωμένα 135 κρούσματα με σαλπιγγίτιδες και κολπίτιδες.

Τα κολοβακτηρίδια είναι κοπρανώδους προέλευσης και προκύπτουν είτε από έλλειψη αποχετευτικού συστήματος, είτε από βόθρους είτε από αφόδευση μέσα στη θάλασσα.

Η γυναίκα μπορεί να πάθει ουρολοίμωξη, σαλπιγγίτιδα, κολπίτιδα και ο άντρας κινδυνεύει από δερματοπάθειες και ουρολοίμωξη. Ο κ. Χριστοδουλάκης σημειώνει πως «τα κολοβακτηρίδια είναι ευκαιριακά δηλαδή μπορεί κάποιος να πάει πολλές φορές για μπάνιο σε μια κατάλληλη θάλασσα και να μην πάθει τίποτα αλλά μπορεί να πάει μία και να πάθει. Από τη στιγμή που δέχεται αυτά τα κολοβακτηρίδια, αν το ανοσοποιητικό του είναι χαμηλό τότε δημιουργείται πρόβλημα».

Τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ
aaa1

aaa

Αντιδρούν Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και Ειδική Γραμματεία Υδάτων

Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε με τις ακατάλληλες παραλίες ήρθε μια ασυνήθιστα επιθετική ανακοίνωση από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ ακολούθησε και το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, το οποίο διέψευσε ότι έχει οποιαδήποτε σχέση με το ΠΑΚΟΕ.

Έτσι η Ειδική Γραμματεία Υδάτων αφού τονίζει ότι είναι ο αρμόδιος φορέας για την παρακολούθηση της ποιότητας των ακτών κολύμβησης της χώρας σημειώνει πως: «Πάνω από το 97% των υδάτων κολύμβησης στην Ελλάδα χαρακτηρίζονται ως εξαιρετικής κατάστασης για κολύμβηση και τα υπόλοιπα ως καλής κατάστασης και βάσει των αποτελεσμάτων αυτών η χώρα μας τοποθετείται μεταξύ των πρώτων στην ΕΕ.

Επίσης, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (European Environment Agency) ανακοίνωσε πρόσφατα ότι τα ύδατα της Ελλάδας είναι μεταξύ των καθαρότερων στον κόσμο. Ειδικότερα, τα νερά της Ελλάδας είναι καθαρά και ασφαλή για κολύμβηση. Με πάνω από το 92% των παραλιών και των ακτών κολύμβησης της Ελλάδας να έχουν αξιολογηθεί, οι ακτές της Ελλάδος βρίσκονται στο 97,2% της κλίμακας αξιολόγησης.

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημοσιεύει κάθε χρόνο έκθεση με τα ευρήματα και σύμφωνα με την τελευταία έκθεση έγινε επιθεώρηση σε περίπου 1.500 τοποθεσίες της χώρας, με 1.499 εξ αυτών να κρίνεται ότι είναι εξαιρετικά υψηλής ποιότητας για κολύμβηση. Σε αντίθεση με τα παραπάνω, δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΠΑΚΟΕ, σύμφωνα με την οποία κάποιες ακτές είναι ακατάλληλες για κολύμβηση.

Πλην της αοριστίας της εν λόγω έκθεσης (υπάρχει επίκληση εργαστηρίων χωρίς ωστόσο να κατονομάζονται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να ελεγχθεί κατά πόσο είναι διαπιστευμένα), της καταφανούς έλλειψης επιστημονικής πληρότητας του ΠΑΚΟΕ για τη σύνταξη τέτοιων εκθέσεων και της εν γένει αντίθεσης τέτοιου είδους δραστηριότητας με την καθιερωμένη από τις προδιαγραφές διαδικασία, σημειώνουμε ότι η λήψη και ανάλυση τυχαίων δειγμάτων με τρόπο μη επιστημονικό, σαφώς εγείρει αμφιβολίες ως προς την πληρότητα και την ορθότητα των αποτελεσμάτων, παραπλανεί και μειώνει το ζωτικής σημασίας τουριστικό προϊόν της χώρας μας».

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μία μέρα αργότερα σειρά είχε σχετική δημόσια τοποθέτηση του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, καθώς το ΠΑΚΟΕ ανέφερε μέχρι προ ημερών στα δελτία τύπου, ότι οι μετρήσεις γίνονται σε συνεργασία με το ΕΜΠ κάτι που έχει πλέον απαλειφθεί από τις δημοσιεύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του Πρύτανη τονίζεται ότι: «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο δηλώνεται ότι δεν υπάρχει καμία συνεργασία του ΠΑΚΟΕ με κανένα από τα Εργαστήρια του ΕΜΠ ούτε με κάποιο μέλος του επιστημονικού ή διδακτικού προσωπικού του ΕΜΠ.

Αυτό άλλωστε γίνεται αποδεκτό -μετά από ενέργειες του ΕΜΠ- και από το ΠΑΚΟΕ, το οποίο στην με αρ.πρωτ. 8156/2-8-2016 επιστολή του αναφέρει: “Σε απάντηση επί των από 20-7-2016 με αριθ.πρωτ. 15478 και από 28-7-2016 με αριθ.πρωτ. 16198 επιστολών σας, σας ενημερώνουμε ότι δεν αναφερόμαστε ούτε διατηρούμε επίσημη συνεργασία με κανένα από τα Εργαστήρια του Ε.Μ.Π. ούτε με κάποιο μέλος του επιστημονικού ή διδακτικού προσωπικού σας.

Η οποιαδήποτε αναφορά σε συνεργασίες με εργαστήριά σας ή μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Μ.Π. δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και πληροφοριών στο πλαίσιο κοινών ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων, χωρίς την επισφράγιση επίσημης συνεργασίας. Εκτός από αυτό δεν διατηρούμε άλλη σχέση με το Ίδρυμά σας και, σε αυτή την περίπτωση, η τέτοια μνεία έχει πλέον απαλειφθεί από τις δημοσιεύσεις μας”. Σε σχέση με το θέμα αυτό το ΕΜΠ επιφυλάσσεται να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά του».

Μιλώντας στο newsbeast.gr ο πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ κ. Χριστοδουλάκης πάντως έκανε λόγο για «ενορχηστρωμένη επίθεση».

Στην απάντησή του προς το ΕΜΠ υπογραμμίζεται: «Δεν αναφερόμαστε ούτε διατηρούμε επίσημη συνεργασία με κανένα από τα Εργαστήρια του Ε.Μ.Π. ούτε με κάποιο μέλος του επιστημονικού ή διδακτικού προσωπικού σας.

Η οποιαδήποτε αναφορά σε συνεργασίες με εργαστήριά σας ή μέλη Δ.Ε.Π. του Ε.Μ.Π. δεν είναι τίποτα περισσότερο από ανταλλαγή επιστημονικών απόψεων και πληροφοριών στο πλαίσιο κοινών ακαδημαϊκών ενδιαφερόντων, χωρίς την επισφράγιση επίσημης συνεργασίας. Εκτός από αυτό, δεν διατηρούμε άλλη σχέση με το Ίδρυμά σας και, σε κάθε περίπτωση, η τέτοια μνεία έχει πλέον απαλειφθεί από τις δημοσιεύσεις μας.

Δραττόμεθα, όμως, της ευκαιρίας και σας αποστέλλουμε επισυναπτόμενα τα αποτελέσματα της έρευνας μας σχετικά με την δράση ορισμένων καθηγητών του Ε.Μ.Π. και τις οικονομικές απολαβές τους μέσω του Ε.Λ.Κ.Ε., όπως τα δημοσιεύσαμε στο φύλλο 51 Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2012 της εφημερίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που εκδίδουμε και επί των οποίων ουδέποτε, μέχρι σήμερα, λάβαμε απάντησή σας.»

Η οργισμένη αντίδραση του ΠΑΚΟΕ που μιλάει για απόπειρα φίμωσης

Δηκτική είναι η ανακοίνωση-απάντηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), σχετικά με την έρευνά του για την ποιότητα των υδάτων στις ελληνικές ακτές, η οποία έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις.

Είναι φανερό πλέον ότι ξετυλίγεται αυτές τις ημέρες ένας πόλεμος ανακοινώσεων…

Το ΠΑΚΟΕ καλεί το υπουργείο Περιβάλλοντος να δώσει στη δημοσιότητα έστω μία περιοχή που είναι ακατάλληλη από τις 1.500 που αναφέρει, ενώ ταυτόχρονα σημειώνει ότι δίνονται Γαλάζιες Σημαίες σε σημεία που υπάρχουν αγωγοί. Επισημαίνει ακόμη ότι έχει καλέσει πολλές φορές το υπουργείο Περιβάλλοντος στα εργαστήριά του, ενώ σε ζητάει συνεργασία με τον εισαγγελέα περιβάλλοντος στελέχη του υπουργείου να επισκεφθούν τα εργαστήριά του. Τέλος καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατα παντός υπευθύνου κάνοντας λόγο για συκοφαντική ανακοίνωση από το υπουργείο.

Όπως σημειώνει: «Από το 1979, όταν πρωτοανακαλύψαμε το «νέφος» της Αθήνας και με τον Υπουργό Τρίτση χέρι – χέρι διαδηλώναμε γι’ αυτό, όταν, όμως, έγινε υπουργός, μας μήνυσε και μας πήγε στα δικαστήρια, όπου ΑΘΩΩΘΗΚΑΜΕ παμψηφεί. Επειδή ως Υπουργός ΧΟΠ δήλωνε ότι δεν υπάρχει νέφος. Το ίδιο έκανε και ο επόμενος, ο Κουλουμπής. Την ίδια τακτική αντιμετωπίσαμε και με τους επόμενους της εξουσίας.

Δεν φανταζόμαστε ποτέ, όμως, ότι μετά από 37 ολόκληρα χρόνια, θα επαναλαμβανόταν το ίδιο έργο μ’ εσάς. Στον βωμό του τουριστικού μας προϊόντος που επικαλείσθε, πάει περίπατο η δημόσια υγεία. Άραγε έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο είναι το κόστος της θεραπείας για τις ουρολοιμώξεις κάθε χρόνο και ποια είναι η διαφορά από την υλοποίηση έργων υποδομής (αποχετευτικό, βιολογικοί καθαρισμοί κλπ);

Αναφέρεσθε στα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ που σας έχουμε επανειλημμένα προσκαλέσει να επισκεφθείτε. Γι’ αυτό ζητάμε άμεσα σε συνεργασία με την Εισαγγελέα Περιβάλλοντος, και με όποιους εσείς θέλετε, να έλθετε στα εργαστήρια του ΠΑΚΟΕ.

Πεντακόσιες και πλέον μελέτες, προγράμματα και έρευνες έχουμε υλοποιήσει με φορείς του Δημοσίου (Υπουργεία, Περιφέρεια, Νομαρχίες, Δήμους κλπ).

Οι μέθοδοι δειγματοληψίας και ανάλυσης που χρησιμοποιούμε είναι για 37 χρόνια οι ίδιες, σύμφωνα με τα διεθνή standards.

Εάν για εσάς η ορθότητα των αποτελεσμάτων έγκειται στην ετεροχρονισμένη χρήση από τους πολίτες, τότε πράγματι κοροϊδεύετε τους πολίτες. Γιατί αυτό κάνετε εσείς.

Για ποιους λόγους τότε η αξιοπιστία σας που πραγματικά αγγίζει τα όρια του παραλόγου -1.499 παραλίες από τις 1.500 κατάλληλες για κολύμβηση, γελά και το παρδαλό κατσίκι περνώντας τους πολίτες για κρετίνους- έχει πέσει στο ναδίρ ενώ έχει εκατονταπλασιασθεί η αναγνώριση από τα ΜΜΕ του ΠΑΚΟΕ σε σχέση με την δική σας;»

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Μέτωπο με τους Δημάρχους

Τα αποτελέσματα του ΠΑΚΟΕ έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και από Δημάρχους, ενώ βρίσκεται σε κόντρα με το Δήμο Δελφών για το πόσιμο νερό.

Ταυτόχρονα έντονη κόντρα υπήρξε μεταξύ του ΠΑΚΟΕ και του Δημάρχου Αγκιστρίου όπου ύστερα από μικροβιολογικό έλεγχο που διεξήγαγε στις 26 Ιουνίου το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών 10 από τις συνολικά 16 παραλίες κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση.

Υπήρξε ανταλλαγή εξωδίκων, ενώ ο Δήμαρχος Αγκιστρίου Γιάννης Αθανασίου άφησε υπονοούμενα για χορηγία που ζήτησε και δεν έλαβε το ΠΑΚΟΕ, ενώ από την άλλη το ΠΑΚΟΕ αρνείται τις κατηγορίες και προσφεύγει στη δικαιοσύνη τονίζοντας ότι οι ενημερωτικές εκδηλώσεις που κάνει δεν συνδέονται με τα αποτελέσματα των ελέγχων του. 

Πιο αναλυτικά ο Δήμαρχος Αγκιστρίου έστειλε εξώδικο προς το ΠΑΚΟΕ τονίζοντας ότι: «Το ΠΑΚΟΕ, που δεν είναι δημόσια υπηρεσία, με το 8132/24.6.2016 έγγραφό του γνωστοποίησε στο Δήμαρχο “προγραμματίζει ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις σε δέκα επιλεγμένους Δήμους της Περιφέρειας Αττικής, που έχουν παραλίες με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης, σύμφωνα με μετρήσεις” του. Γνωστοποίησε ότι η συμμετοχή του Δήμου θα είναι η διάθεση κατάλληλου χώρου και η οικονομική συμμετοχή 1.200,00 €. Γνωστοποίησε ακόμη ότι επειδή ο προγραμματισμός των εκδηλώσεων θα κλείσει στο τέλος Ιουνίου, για τις εκδηλώσεις Ιουλίου και επειδή υπάρχει σειρά προτεραιότητας, παρακάλεσε να απαντήσει ο Δήμαρχος μέχρι 29.6.2016. Απάντηση, βέβαια, θετική δε δόθηκε, αν και στα τηλεφωνήματα ο Δήμαρχος απάντησε ότι δεν περιλαμβάνεται σχετική πίστωση στον προϋπολογισμό.

Το ΠΑΚΟΕ επανήλθε με νεώτερο, το 8141/6.7.2016 έγγραφό του. Ξέχασε τα περί “καθαρότερα νερά κολύμβησης, σύμφωνα με τις μετρήσεις” του, εντάσσοντας τον Δήμο μας στους “δέκα επιλεγμένους Δήμους” και σε χρόνο μετά την εκπνοή της προθεσμίας δήλωσης συμμετοχής, “διευκρίνισε” ότι η “όποια συνεργασία μας” είναι ανεξάρτητη από το αποτέλεσμα των μετρήσεων θαλασσινού και ανθρώπινης κατανάλωσης νερού. Δηλαδή, οι παραλίες μας “με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης” τέθηκαν υπό αμφισβήτηση. Αν είναι δυνατό, θα πραγματοποιούσε εκδήλωση σε νησί με παραλίες που τα νερά τους δεν είναι από τα καθαρότερα».

Σύμφωνα με το σχετικό εξώδικο του Δημάρχου: «Την επομένη, 8.7.2016, αφού δεν θορυβήθηκα από το πιο πάνω έγγραφό σας, προβήκατε στην βαρύγδουπη 13σέλιδη ανάρτηση στον ιστότοπό σας, http://www.pakoe.gr: ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΙΜΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΙΓΙΝΑ ΚΑΙ ΑΓΚΙΣΤΡΙ (σελ. 1) (…). Τι έδειξαν τα αποτελέσματα στα νερά κολύμβησης και στο πόσιμο νερό σε Αίγινα και Αγκίστρι. Στα νησιά αυτά πραγματοποιήθηκαν μικροβιολογικές αναλύσεις σε σύνολο 16 σημείων. Από αυτές τις παραλίες οι 10 κρίθηκαν ακατάλληλες για κολύμβηση και οι 6 κατάλληλες (…). Στο Αγκίστρι έγινε δειγματοληψία από ένα σημείο στο οποίο το νερό βρέθηκε κατάλληλο προς πόση (σελ. 4) (…). Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες θαλασσινού και πόσιμου νερού στις 26 Ιουνίου 2016 στην Αίγινα και το Αγκίστρι (στο 8132/24.6.2016 έγγραφό σας γίνεται λόγος για επιλεγμένους Δήμους «με τα καθαρότερα νερά κολύμβησης») (σελ.5).

Σας καλούμε αμέσως, μόλις σας επιδοθεί το έγγραφο αυτό, να το αναρτήσετε ως αποκαταστατικό της πραγματικότητας λόγο μου, κατεβάζοντας τον αναληθή. Είναι το πρώτο που οφείλετε να πράξετε. Αντιλαμβάνεστε ότι διαμαρτύρομαι έντονα για την ανάρτηση του αναληθούς κειμένου σας, που συνιστά ψευδείς ειδήσεις. Και βέβαια, θα προσφύγω στα ένδικα μέσα».

Στη συνέχεια το ΠΑΚΟΕ αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατα του Δημάρχου, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική αλληλογραφία και αναφέρει πως έχει καταγεγραμμένες συνομιλίες με το Δήμαρχο.

Ταυτόχρονα απάντησε με ανακοίνωση υπό τον τίτλο «Μήνυση και αγωγή του ΠΑΚΟΕ κατά του Δημάρχου Αγκιστρίου» πως: «Επειδή όλα όσα αναφέρονται στο «εξώδικο» και στην ανακοίνωση του Δημάρχου Αγκιστρίου, είναι ψευδή και συκοφαντικά, σας παραθέτουμε αφενός την αλληλογραφία αλλά και τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με τον συγκεκριμένο Δήμαρχο (είναι όλες καταγεγραμμένες).

Συγκεκριμένα :

Στις 24/06/2016 Ο Δήμαρχος παραλαμβάνει το με αρ.πρωτοκόλλου 8132 έγγραφο στο οποίο του προτείνεται να οργανωθεί μια ενημερωτική –ψυχαγωγική εκδήλωση με μια οικονομική συμμετοχή των 1.200€ σε σύνολο 8.000€ του κόστους της εκδήλωσης.

Στις 25/06/2016 επικοινωνεί ο Πρόεδρος του ΠΑΚΟΕ με το Δήμαρχο και ο δεύτερος τον ενημερώνει ότι αδυνατεί να συμμετέχει οικονομικά στην προαναφερόμενη εκδήλωση και συνεννοούνται ότι στις 26/06/2016 θα πάει συνεργείο του ΠΑΚΟΕ να κάνει δειγματοληψίες σε παραλίες και στο πόσιμο νερό στο Αγκίστρι. Στην καταγεγραμμένη αυτή συνομιλία τονίζεται στο Δήμαρχο από τον Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ ότι δεν συνδυάζεται η εκδήλωση με τ’ αποτελέσματα των αναλύσεων στο νησί, πράγμα που έγινε και εγγράφως στις 06/07/201.

Όταν βγήκε το Δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ (157/07-07-2016) και δημοσιεύθηκε σε 28 ΜΜΕ (έντυπα και διαδικτυακά), τότε ο Δήμαρχος πήρε τηλέφωνο και απειλούσε τον Πρόεδρο του ΠΑΚΟΕ κο Χριστοδουλάκη».

Ακόμη θέτει πέντε ερωτήματα:

«- Υπάρχει αποχετευτικό σύστημα και βιολογικός καθαρισμός στο νησί και για αυτό καταλήγουν όλοι οι … απορροφητικοί βόθροι στην θάλασσα;

– Το νερό ανθρώπινης κατανάλωσης που από τις αναλύσεις του ΠΑΚΟΕ δεν έχει κανένα μικροβιολογικό πρόβλημα, γιατί ο Δήμαρχος επικαλείται τις χημικές αναλύσεις ;

– Ο Δήμαρχος ψεύδεται, επικαλούμενος τα αποτελέσματα των αναλύσεων του Υπουργείου που έλαβε γνώση μόλις στις 11/07/2016, δηλαδή μετά το Δελτίο Τύπου του ΠΑΚΟΕ 07/07/2016 ενώ οι υπηρεσίες … το γνώριζαν από τις 23/06/2016.Γιατί Δήμαρχε το αποσιωπήσατε μέχρι τις 11/07/2016;

– Ενημερώσατε τους κατοίκους του Δήμου σας, ποια κατάσταση επικρατεί στην αποχέτευση στο νησί για την αποχέτευση την ύδρευση και στα σκουπίδια ;

– Εάν μπορεί ο Δήμαρχος και σεις να μας αναλύσετε με στοιχεία στην μπροκειμένη περίπτωση ποιος είναι ο «εκβιαζόμενος» και ποιος είναι ο «εκβιαστής»;

Ποια είναι τα στοιχεία που έχει το υπουργείο Περιβάλλοντος

2568707

Η Ειδική Γραμματεία Υδάτων αναφέρει πως παρακολουθεί συστηματικά, κυρίως οι ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων και οι ακτές που είτε παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον από κάθε άποψη (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό, περιβαλλοντικό κ.λπ.), είτε δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις.

Σε κάθε σημείο δειγματοληψίας πρέπει να λαμβάνεται ένα δείγμα λίγο πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου.

Οι ημερομηνίες δειγματοληψίας, σύμφωνα με την Ειδική Γραμματεία, πρέπει να κατανέμονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου, να διενεργείται μία δειγματοληψία / ανάλυση ανά μήνα και το διάστημα μεταξύ δύο διαδοχικών δειγματοληψιών να μην υπερβαίνει τις τριάντα (30) ημέρες. Η συχνότητα αυτή πρέπει να τηρείται αυστηρά, διότι η αξιολόγηση της ποιότητας των νερών κολύμβησης γίνεται κατόπιν στατιστικής επεξεργασίας των αποτελεσμάτων των αναλύσεων, η οποία προϋποθέτει ικανό αριθμό δειγμάτων.

2568864Στις 29 Ιουλίου του 2016 ανακοινώθηκε ότι ολοκληρώθηκε και δημοσιοποιήθηκε η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης για το έτος 2015 σε 1.508 σημεία της χώρας, από το σύνολο των 1.542 σημείων που παρακολουθήθηκαν.

Η αξιολόγηση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων παρακολούθησης των τεσσάρων τελευταίων ετών (2012-2015), αποτυπώνεται σε ειδική έκθεση.

Συνολικά, τέθηκαν υπό παρακολούθηση 1.542 σημεία εκ των οποίων τα 1.540 βρίσκονται σε παράκτια ύδατα και τα υπόλοιπα 2 σε εσωτερικά ύδατα (συγκεκριμένα σε λίμνες).  Σύμφωνα με την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, 1.499 σημεία (99,40%) ταξινομούνται στην κατηγορία «εξαιρετικής ποιότητας», 9 σημεία (0,60%) χαρακτηρίζονται ως «καλής ποιότητας», κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζεται ως «επαρκούς ποιότητας» και κανένα σημείο ως «ανεπαρκούς ποιότητας».

Ταυτόχρονα υπάρχει σε εξέλιξη η παρακολούθηση των υδάτων σε διαφορές περιοχές, στο Νότιο Αιγαίο.

NEWSBEAST.GR