Οι… αδέκαστοι γερμανοί και το πραγματικό ρεζιλίκι των τραπεζών τους

ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ, ΔΟΞΑΣΤΕ ΤΟΥΣ τους τιμητές των πάντων, ΤΡΟΜΑΡΑ ΤΟΥΣ!!!

ΜΕΡΟΣ Α’

Το 2012, στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε η Deutsche Bank.
Η γερμανική τράπεζα, όπως η Goldman Sachs και άλλες, κατηγορήθηκαν ότι κατά τη διάρκεια της στεγαστικής φούσκας παραπλάνησαν τους επενδυτές με τις τιτλοποιήσεις ενυπόθηκων δανείων. Μεταξύ άλλων, αγωγές είχαν καταθέσει το συνταξιοδοτικό ταμείο των εκπαιδευτικών, το συνδικάτο των σιδηροδρομικών υπαλλήλων, η συνεταιριστική τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο και άλλοι.Στις έρευνες συμμετείχαν  πολλές εισαγγελίες των ΗΠΑ. Και τα κατηγορητήρια είχαν όλα την ίδια επωδό:
Η Deutsche Bank παραπλάνησε και εξαπάτησε. Η γερμανική τράπεζα διαχειρίσθηκε  περίπου ένα εκατομμύριο κατοικίες. Πολλές από αυτές βγήκαν στο σφυρί.Υπάρχουν ολόκληρες γειτονίες με άδεια σπίτια, εγκαταλελειμμένα. Οι δήμοι και οι ιδιοκτήτες τους προσπαθούν να βρουν το δίκιο τους, καταθέτοντας αγωγές εναντίον των τραπεζών και μεταξύ αυτών της Deutsche Bank. Και όπως παρατηρεί ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο New York University, Λόρενς Γουάιτ:
«Συνταξιοδοτικά ταμεία που επένδυσαν τα χρήματα των ασφαλισμένων τους καταθέτουν αγωγές και εναντίον των οίκων πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αλλά αυτές οι διαδικασίες διαρκούν πολύ. Ακόμη και εάν δεν προστεθούν νέες αγωγές, εκκρεμούν η επεξεργασία και επίλυση των παλαιοτέρων».Μια τέτοια υπόθεση στοίχισε και στην Goldman Sachs περίπου 550 εκατομμύρια δολάρια. «Δημιούργησαν ένα χρηματοπιστωτικό προϊόν, στο οποίο ενσωμάτωσαν ενυπόθηκους τίτλους, τους οποίους επέλεξε μια τρίτη πλευρά για να στοιχηματίσει σε βάρος τους. Οι επενδυτές δεν είχαν ιδέα για αυτό», λέει ο κ. Γουάιτ.
Το εν λόγω ενυπόθηκο παράγωγο έφερε το όνομα Abacus. Σύμφωνα με τη σχετική φημολογία και η Deutsche Bank δημιούργησε ένα παρόμοιο προϊόν.
 
5.12.2013 
Μετά από δύο χρόνια ερευνών, η Κομισιόν κατέληξε την Τετάρτη σε συμβιβασμό με ορισμένες από τις τράπεζες που εμπλέκονται σε τουλάχιστον ένα καρτέλ για την χειραγώγηση του διατραπεζικού επιτοκίου Yen Libor και Euribor. Το πιο μεγάλο πρόστιμο, 725 εκ. ευρώ, επιβλήθηκε στην μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, την Deutsche Bank, και ακολούθησε η γαλλική τράπεζα Societe Generale με πρόστιμο 445 εκ. και η βρετανική Royal Bank of Scotland με πρόστιμο 391 εκ. ευρώ. Μικρότερα πρόστιμα επιβλήθηκαν στις αμερικανικές τράπεζες JPMorgan (80 εκ. ευρώ ) και Citigroup (70 εκ. ευρώ ) και σε μια βρετανική ανεξάρτητη χρηματιστηριακή εταιρεία (247 χιλ. ευρώ )

 

15.3.2015

 

Στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών για παράνομες συναλλαγές με χώρες που είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ βρίσκονται οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Μετά το περσινό πρόστιμο-μαμούθ (8,9 δισ. δολαρίων) στη γαλλική BNP Paribas, ήταν η σειρά της γερμανικής Commerzbank να καταλήξει σε διακανονισμό, βάσει του οποίου θα καταβάλει το ποσό του 1,45 δισ. δολαρίων για να κλείσει την υπόθεση, ενώ σε ανάλογες διαπραγματεύσεις βρίσκεται και η ιταλική UniCredit. Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ότι παραβίασε τη νομοθεσία περί ξεπλύματος μαύρου χρήματος και τις οικονομικές κυρώσεις κατά του Ιράν και του Σουδάν, πραγματοποιώντας συναλλαγές με τις δύο αυτές χώρες. [το διαβάαμε στις 15 Μαρτίου]

 

10.4.2015

 

Πρόστιμο, που ενδεχομένως θα υπερβεί τα 1,5 δις ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει η Deutsche Bank για την υπόθεση χειραγώγησης των επιτοκίων του Libor (διατραπεζικό επιτόκιο του Λονδίνου).

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Deutsche Bank βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για μια εξωδικαστική επίλυση της υπόθεση. Σημειώνεται πως η γερμανική τράπεζα έχει ήδη πληρώσει πρόστιμο 735 εκατ. ευρώ για μη σύννομες παρεμβάσεις στο Euribor.

Την αγωγή για είχε καταθέσει η Ομοσπονδιακή Εταιρεία Ασφάλισης Καταθέσεων (FDIC) εκ μέρους  38 αμερικανικών τραπεζών που χρεοκόπησαν στη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, υποστηρίζοντας ότι έχασαν χρήματα εξαιτίας της χειραγώγησης του Libor.

Της Μαίρης Καραμέτου

 

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ… ΛΙΑΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ

ΥΓ1: Φαντασθείτε – απλά… – τι θα έλεγαν, έγραφαν, λοιδωρούσαν κλπ κλπ έτσι και ήταν ελληνικές οι τράπεζες…

ΥΓ2: Αυτά που τους καταλογίζουν – επί του παρόντος – είναι απλά η αρχή του παγόβουνου…

ΥΓ3: Να μην ξεχνάμε και την βόμβα – πυρηνική δέκα κεφαλών – που μεταφέρει το γερμανικό καμάρι τους τουτέστιν η Deutsche Bank…

YΓ4: Κλαίμε από τα γέλια διαβάζοντας …  το Ενυπόθηκο Παράγωγο έφερε το όνομα Abacus!!!