Οδομαχίες, μολότοφ και συλλήψεις στο Πολυτεχνείο [vids]

  • ΕΘΝΟΣ On Line
  • 2:15
  • Μέχρι αργά το βράδυ, οι αντιεξουσιαστές χρησιμοποιούσαν σαν «ορμητήριο» το κτίριο Γκίνη του Πολυτεχνείου, το οποίο βρίσκεται υπό κατάληψη.

Λίγο πριν από την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας στο κέντρο της Αθήνας, οι αντιεξουσιαστές, εφοδιασμένοι με μολότοφ, καδρόνια, πέτρες και ξύλα, βγήκαν από το Πολυτεχνείο και άρχισαν να εκτοξεύουν τα «όπλα» τους εναντίον των δυνάμεων των ΜΑΤ.

 

Τα ΜΑΤ «απάντησαν» με χημικά, κάνοντας την ατμόσφαιρα στην περιοχή αποπνικτική. Για αρκετή ώρα, η Πατησίων παρέμεινε κλειστή ενώ στους γύρω δρόμους εξελίσσονταν οδομαχίες.

Οι τρεις βασικές «εστίες» ήταν στις οδούς Σολωμού, Τζωρτζ και Στουρνάρη.

 

Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις και δύο προσαγωγές.

Ένταση και σε άλλες πόλεις 

Αντίστοιχες εικόνες διαδραματίστηκαν και στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, την Πάτρα και τα Ιωάννινα.
Στη Θεσσαλονίκη μόλις ολοκληρώθηκε η πορεία, ομάδα διαδηλωτών κινήθηκε από την οδό Εγνατία στους χώρους του ΑΠΘ, στο προαύλιο της Πολυτεχνικής Σχολής με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Θεσσαλονίκη. Πηγή βίντεο seleo.grΑστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου – λάμψης, ενώ οι διαδηλωτές εκτόξευσαν εναντίον τους αντικείμενα και βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Για αρκετές ώρες η Εγνατία παρέμενε κλειστή.

«Βροχή» μολότοφ έπεσε και στην Πάτρα, με την τοπική ιστοσελίδα patrastimes.gr να μεταδίδει ότι οι αντιεξουσιαστές κατέστρεψαν ένα ΙΧ και προκάλεσαν φθορές στο Ταμιευτήριο.

 

Πάτρα. Πηγή βίντεο: Patrastimes.gr

Επεισόδια και καταστροφές και στο κέντρο του Βόλου 

Ένταση ξέσπασε μετά την πορεία και στο Βόλο, όπου οι αντιεξουσιαστές προκάλεσαν μεγάλες φθορές σε καταστήματα αλλά και ΙΧ.

Καταστροφές υπέστησαν και τράπεζες στην λεωφόρο Δημητριάδος και στην οδό Ιάσωνος.

Στην συμβολή των οδών Αλεξάνδρας και Ογλ, οι αντιεξουσιαστές επιτέθηκαν με κομμάτια από πεζοδρόμια, μάρμαρα, πέτρες και βόμβες μολότοφ στους αστυνομικούς, ενώ ήταν σε εξέλιξη στο ίδιο σημείο παιδικό πάρτυ, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλος πανικός για την διάσωση των παιδιών.

Στις φλόγες τυλίχθηκε και η πρόσοψη καταστήματος με χαρτικά, αλλά η άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής απέτρεψε τα χειρότερα.

Η αστυνομία έχει απωθήσει τους αντιεξουσιαστές-διαδηλωτές προς το τέρμα της οδού Ιάσονος, και από τις 11 έχουν «ταμπουρωθεί» στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου και πετούν πέτρες και μολότοφ στις αστυνομικές δυνάμεις.

Ένας τραυματισμός αστυνομικού στα Ιωάννινα 

Επεισόδια γύρω από το κτίριο της Περιφέρειας Ηπείρου στα Ιωάννινα σημειώθηκαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ από κουκουλοφόρους που βρίσκονταν στο τέλος της πορείας για την επέτειο του Πολυτεχνείου, με τους άνδρες των ΜΑΤ να απαντούν κάνοντας χρήση χημικών.

 

Ένας αστυνομικός μεταφέρθηκε τραυματισμένος με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο της πόλης, ενώ τα επεισόδια επεκτάθηκαν έξω από το δικαστικό μέγαρο όπου οι κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων και άρχισαν να πετούν πέτρες και καδρόνια εναντίον των αστυνομικών.