ΟΜΙΛΟΣ Fourlis- ομόλογο με κουπόνι 5% (εκτιμώμενο) για την θυγατρική “Housemarket” (ΙΚΕΑ)

SONY DSC

Δεν είναι λίγοι οι αναγνώστες του μικρομέτοχου που μας ρωτούν για το ομολογιακό που εκδίδει ο όμιλος Fourlis μέσω και για λογαριασμό της θυγατρικής του.

.
Οι μεγαλομέτοχοι και το management του ομίλου Fourlis λοιπόν είναι από τους λιγοστούς της…συνομοταξίας των εισηγμένων που σέβονται Θεσμούς, επενδυτές-μετόχους και φυσικά πάνω από όλα την εικόνα της μετοχής τους στο ταμπλό, τον καθρέπτη δηλαδή της κάθε εταιρείας προς τα έξωθεν…

.

Επομένως θεωρούμε αυτονόητη και την επιτυχία της έκδοσης αλλά και το όφελος που προκύπτει μέσω αυτής για εκείνους που αναζητούν και θέλουν το παραπάνω σαν απόδοση επί των κεφαλαίων τους χωρίς ιδιαίτερα ρίσκα.

________________

ΟΜΙΛΟΣ Fourlis- ομόλογο με κουπόνι 5% (εκτιμώμενο) για την θυγατρική “Housemarket” (ΙΚΕΑ)

Η πρώτη έκδοση ομολόγου που θα εισαχθεί στην κύρια αγορά φαίνεται ότι πήρε το δρόμο της, καθώς ως γνωστόν εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς το ενημερωτικό δελτίο για την έκδοση του ομολόγου. Εκδότης είναι η κατά 100% θυγατρική Housemarket η οποία έχει την άδεια αντιπροσώπευσης της ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία.

Η Housemarket έχει 7 καταστήματα, πέντε από τα οποία στην Ελλάδα, ένα στην Κύπρο και ένα στη Σόφια της Βουλγαρίας. Επίσης, λειτουργούν έξι σημεία παραγγελιοληψίας προϊόντων ΙΚΕΑ, σε Ρόδο, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Κομοτηνή και στην Βάρνα της Βουλγαρίας, ενώ το ηλεκτρονικό κατάστημα της ΙΚΕΑ (e-commerce) είναι σε πλήρη λειτουργία και στις τρεις χώρες.

Η έκδοση στοχεύει στην άντληση ποσού μέχρι 40 εκατ. ευρώ τα οποία θα κατευθυνθούν σε α) αποθηκευτικούς χώρους (10.5 εκατ. ευρώ), β) σε επεκτάσεις και αναβαθμίσεις των υφιστάμενων χώρων του ΙΚΕΑ ((8 εκατ. ευρώ) και γ) σε κεφάλαιο κίνησης (21,5 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται ότι το 2015 το ΙΚΕΑ έκλεισε με τζίρο 279 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 25,6 εκατ. ευρώ, Ebitda 7,9 εκατ. (από 5 εκατ. το 2015) και καθαρά κέρδη 4,5 εκατ. ευρώ.

Το ελάχιστο μέγεθος της ομολογίας θα είναι 1.000 ευρώ η διάρκεια τους πέντε χρόνια και το κουπόνι εκτιμάται ότι θα κινηθεί στην περιοχή του 5,0% με τριμηνιαίες πληρωμές τόκων. Το ενδιαφέρον ήδη είναι αρκετά ζωηρό δεδομένης της «βατής τιμής» της κάθε ομολογίας αλλά και του ελκυστικού κουπονιού σε σχέση με τις οριακές πλέον τραπεζικές καταθέσεις. H ηλεκτρονική έκδοση εταιρικού ομολόγου για την Housemarket, εταιρεία που εκπροσωπεί την ΙΚΕΑ στην Ελλάδα αποτελεί μία νέα επενδυτική προσπάθεια που έχει ως στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση της IKEA με 40 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ομίλου Βασίλης Φoυρλής, παρουσιάζοντας στην σχετική εκδήλωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών την έκδοση του εταιρικού ομολόγου, ανάφερε πως η επιχειρηματική σχέση που έχει αναπτύξει η Φουρλής με την ΙΚΕΑ είναι μία από τις καλύτερες που έχει ο σουηδικός όμιλος παγκοσμίως. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο CFO του ομίλου κ. Πεταλάς επισήμανε ότι στη περίπτωση που η οικονομία ανακάμψει τότε οι αναπτυξιακές προοπτικές των IKEA στη Ελλάδα θα εκτιναχθούν. Στην Ελλάδα, ο επόμενος στόχος θα είναι το άνοιγμα καταστήματος στη Κρήτη. Η Housemarket κατέχει μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα της τάξης του 22%, στην Κύπρο 24% και στη Βουλγαρία 9%.