ΟΙ ΜΠΙΖΝΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ- Τα ράφια βάφτηκαν με αίμα

Ο κυρ-Παναγιώτης, οι χαμηλές τιμές της “ΑΒ Βασιλόπουλος” και η σύζυγος του προμηθευτή

Η κρατικοδίαιτη διάσωση της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ απειλεί 75.000 εργαζόμενους

ΚΑΘΩΣ ο κυρ-Παναγιώτης διαπιστώνει την “αλήθεια για τις χαμηλές τιμές” στα ράφια της “ΑΒ Βασιλόπουλος” οι προμηθευτές του Ολλανδοβελγικού ομίλου Ahold-Delhaize, στον οποίο έχει περάσει πλέον η αλυσίδα, ζητούν από τις νοικοκυρές συζύγους τους, καθώς σκουπίζουν το σπίτι, να είναι πολύ παρατηρητικές. Κι αυτό γιατί κάτω από τα έπιπλα μπορεί να έχει παραπέσει κάποιο νόμισμα των 5, 10 ή και 20 λεπτών του ευρώ. Εάν μάλιστα βρουν ολόκληρο ευρώ η χαρά στην οικογένεια είναι ανείπωτη γιατί θα μπορέσουν να το προσφέρουν στην Ahold-Delhaize ώστε να τους επιτρέψει να εξακολουθήσουν να είναι προμηθευτές της!!!

iolikourdistoportocali667

Από την Ιόλη Πιερίδη

Το σοκαριστικό ρεπορτάζ του Capital.gr σύμφωνα με το οποίο η αλυσίδα ζητά από τους προμηθευτές της να προσφέρουν τον “οβολό” τους, μέσω έξτρα παροχών αλλά και μετρητών-ζεστού χρήματος, αν θέλουν να μην διαταραχθεί η σχέση τους, είναι αποκαλυπτικό του αμείλικτου πολέμου που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Στέλεχος μεγάλης προμηθευτικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων, που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του, ανέφερε στο Capital.gr πως στελέχη της ΑΒ επικοινώνησαν με την εταιρεία που εκπροσωπεί ζητώντας τους “να δώσουν 2 εκατ. ευρώ σε έξτρα παροχές και “ζεστό” χρήμα”. Σύμφωνα με τον ίδιο, το συγκεκριμένο ποσό είναι αντίστοιχο του “κουρέματος” που θα υποστεί η προμηθευτική εταιρεία από τη διάσωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος.

Έτερος προμηθευτής μεγάλης εισαγωγικής εταιρείας ανέφερε πως άνθρωποι της ΑΒ Βασιλόπουλος  τους προσέγγισαν, λίγες ημέρες αφ´ότου τα δυο μέρη είχαν κλείσει την ετήσια συμφωνία, ζητώντας τους να δώσουν σε ρευστό το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Ποσό το οποίο συσχετίζεται με το ύψος του “κουρέματος” που αποδέχθηκαν με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος!!!

Δηλαδή με απλά λόγια η πολυεθνική στην ιδιοκτησία της οποίας έχει περάσει πλέον η AB ζητεί από τους προμηθευτές να υποστούν αντίστοιχο κούρεμα με εκείνο που αποδέχθηκαν(;) για να κλείσει το deal Σκλαβενίτη-Μαρινόπουλου!!!

Ενα deal που φέρνει την σφραγίδα του κομμουνιστικού-κρατικού καπιταλισμού αλά ελληνικά!

Μια συμφωνία που έχει μετατρέψει την αγορά σε ζούγκλα.

Η πολιτική που αποφάσισε να ακολουθήσει η ΑΒ Βασιλόπουλος έναντι των προμηθευτών, αποτελεί, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, την πρώτη ηχηρή απάντηση του ανταγωνισμού στο deal διάσωσης της Μαρινόπουλος (σ.σ. το συγκεκριμένο deal διάσωσης για το οποίο αναμένεται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου αφού περνά μέσα από τον πτωχευτικό κώδικα, προβλέπει “κούρεμα” 50% των οφειλών που έχει η αλυσίδα προς τους προμηθευτές της) ενώ αναμένουν αντίστοιχες κινήσεις και από τις υπόλοιπες αλυσίδες!!!

Ο κυρ-Παναγιώτης και η οικογένεια Τζωρτζόπουλου δεν θα προλαβαίνουν να πηγαίνουν χαρούμενοι για ψώνια από την μία αλυσίδα στην άλλη, την ίδια στιγμή που οι οικογένειες των προμηθευτών θα στέλνουν τις κόρες τους να γίνουν τραγουδίστριες για να φέρουν ζεστό χρήμα στο σπίτι και ο μπαμπάς να το δώσει στους ιδιοκτήτες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ ώστε να τού επιτρέψουν να εξακολουθήσει να τους προμηθεύει!!!!

640-696x464

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, το σχέδιο που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, περιλαμβάνει τη λήψη δανείου ύψους 360 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο δάνειο –που θα έχει επιτόκιο euribor +1,5% spread- θα το λάβει η νέα εταιρεία που θα συσταθεί, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης.

Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες θα έχουν option, που σημαίνει πως αν το ασκήσουν θα έχουν το 25% της νέας εταιρείας και η Σκλαβενίτης το 75%. Εκτός από το δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία με εγγύηση της Σκλαβενίτης, η τελευταία θα βάλει κεφάλαια ύψους 125 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η τελευταία δεσμεύεται να βάλει άμεσα 70 εκατ. ευρώ στη νέα εταιρεία και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της.

Τα 475 εκατ. ευρώ (360 εκατ. δανεισμός και 125 εκατ. που θα βάλει η Σκλαβενίτης) θα χρησιμοποιηθούν από τη νέα εταιρεία για κεφάλαιο κίνησης και εξόφληση μέρους των υποχρεώσεών της προς προμηθευτές, που μεταφέρονται αυτούσιες στη νέα εταιρική οντότητα, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος. Επισημαίνεται ότι για τους προμηθευτές το κούρεμα αναμένεται να είναι της τάξης του 50%.

Το μνημόνιο διάσωσης της Μαρινόπουλος από τον Σκλαβενίτη αποτελεί μνημείο κομμουνιστικού κρατισμού και παρεμβατισμού στην ελεύθερη αγορά. Ενώ επιχειρεί υποτίθεται να διασώσει τους 12.000 εργαζομένους της Μαρινόπουλος την ίδια στιγμή απειλεί τις 75.000 θέσεις εργασίας όλων όσοι εργάζονται στις εταιρείες που προμηθεύουν τα σούπερ μάρκετ, καθώς και των άλλων μικρών ή μεγάλων ανταγωνιστών στην αγορά των λιανικών πωλήσεων.

Είναι κάτι αντίστοιχο με τον Νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, μόνο που εδώ κινδυνεύoυν πλέον δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι. Αυτά τα δύο εγχειρήματα παραπέμπουν στην εποχή που η τότε κυβέρνηση (μόνο ΠΑΣΟΚ) με άλλοθι ότι οι κεραίες των ραδιοφωνικών σταθμών παρενοχλούν τις πτήσεις των αεροπλάνων στο νέο Αεροδρόμιο των Σπάτων έκλεινε τους ραδιοφωνικούς σταθμούς για να ευνοήσει έναν συγκεκριμένο που ανήκε σε φίλο υπουργού!

Οι χαριστικές ρυθμίσεις οφειλών, και η πρωτοφανής τραπεζική χρηματοδότηση-σε καιρό Μνημονίων-μιας νέας εταιρείας με το κολοσσιαίο δάνειο των 350 εκατ. ευρώ και εκπληκτικά χαμηλό επιτόκιο 1,5%, η προφανής στρέβλωση του ανταγωνισμού και το αμφίβολης αποτελεσματικότητας επιχειρηματικό σχέδιο του Ομίλου Σκλαβενίτη βάζουν «βόμβες» στα θεμέλια της ελληνικής αγοράς λιανικών πωλήσεων και τορπιλίζουν κάθε έννοια υγειούς ανταγωνισμού.

aristotelispanteliadis

Ο κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Μετρό, πετυχημένος επιχειρηματίας και μάνατζερ που πρόσφατα εξαγόρασε την αλυσίδα Βερόπουλος, άφησε να φανεί η απογοήτευσή του από τη διαφορετική αυτή αντιμετώπιση που έχουν τα δύο deal.

-Εμείς δεν πήραμε καμία επιδότηση, αποπληρώσαμε αμέσως όλα τα χρέη της εταιρείας που εξαγοράσαμε σε προμηθευτές και Δημόσιο και δεχθήκαμε μια ρύθμιση δανείων σε επίπεδα ικανοποιητικά για τις τράπεζες. Στην περίπτωση της Μαρινόπουλος, συζητιέται ένα σχέδιο επιδοτούμενων επιτοκίων (κάτω από το κόστος δανεισμού των τραπεζών) και “κουρέματος” των υποχρεώσεων προς προμηθευτές και Οργανισμούς του Δημοσίου κατά 50%».

Για επιβράβευση, τελικώς, αυτών που δεν πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους κάνει λόγο ο Χρήστος Χωμενίδης, πρόεδρος της αλυσίδας Γαλαξίας.

–Πώς είναι δυνατόν να ανταμείβεται κάποια επιχείρηση με “τρύπα” στα ταμεία της περί τα 2 δισ. ευρώ; Τράπεζες και κυβέρνηση σπεύδουν να τη στηρίξουν… Γιατί; Άδικο επίσης είναι το “κούρεμα” ύψους 50% που φαίνεται να προβλέπεται στις απαιτήσεις των προμηθευτών. Είναι σαν να παρέχουν δωρεάν εμπόρευμα για περίπου έναν χρόνο».

O ίδιος, ο κ. Χωμενίδης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στα αρμόδια όργανα εντός και εκτός Ελλάδας, από κοινού με άλλους λιανέμπορους, εναντίον της συμφωνίας διάσωσης. Μιλώντας στην «Ημερησία» είχε αποκαλύψει ότι ξεκίνησαν ήδη συζητήσεις μεταξύ όσων θίγονται από την υπόθεση ενώ δεν κρύβει την πικρία του για τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει μια επιχείρηση που δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις της.

Aπό την ΑΒ Βασιλόπουλος τώρα που απαιτεί από τους προμηθευτές της τα όσα απεκάλυψε το Capital.gr  ο κ. Λεωνίδας Βρεττάκος, chief operating officer θα δηλώσει:

vretakosLARGE_t_183761_54504561_type12140

«Αν και το ευχόμαστε να γίνει το deal της εξαγοράς, την επιτυχή ή μη έκβασή του θα τη γνωρίζουμε σε μία διετία από τώρα…»  Ωστόσο, σε κατά καιρούς πρόσφατες δηλώσεις του δεν κρύβει την απογοήτευσή του για τις ευνοϊκές κυβερνητικές παρεμβάσεις, που τελικώς αποβαίνουν εις βάρος του υγιούς ανταγωνισμού. Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του ότι:

-Αυτό το παιχνίδι δεν ήταν και δεν είναι “fair play”. Όταν ο ένας παίζει με απλήρωτους παίκτες, με δανεική μπάλα, με ξένες φανέλες και αδιάφορους διαιτητές, την ώρα που οι άλλοι ιδρώνουν για να παίζουν σωστά και σύμφωνα με τους κανόνες, το παιχνίδι είναι άδικο…»  

alexiadis_633_355

O Kρατικοδίαιτος Κομμουνιστο Κατσιαπλιάδικος Καπιταλισμός σε δράση

Σύμφωνα με το μνημόνιο το ελληνικό Δημόσιο δέχεται να διαγράψει όλα τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των οφειλών της Μαρινόπουλος προς τα δημόσια και τα ασφαλιστικά ταμεία και ρύθμιση του υπολοίπου σε 250 δόσεις!

Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, προανήγγειλε ειδική κατ’ εξαίρεση νομοθετική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση των χρεών του Ομίλου Μαρινόπουλος, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό θα συμβεί, εφόσον οριστικοποιηθούν σε νομικό και σε επιχειρηματικό επίπεδο οι εξελίξεις στην υπόθεση.

Αναμένουμε να δούμε πώς θα διασφαλιστεί η συμφωνία ανάμεσα στις επιχειρήσεις, ώστε να φέρουμε κατόπιν διάταξη για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα και του ΦΠΑ και του εισοδήματος, καθώς και των χρεών της εταιρείας Μαρινόπουλος προς το Δημόσιο, τις προμηθεύτριες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους. Θα δώσουμε την καλύτερη λύση», δεσμεύτηκε ο κ. Αλεξιάδης.

Επιπλέον, τα χρέη της Μαρινόπουλος προς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης «κουρεύονται» κατά 50%(!) και ρυθμίζονται σε 36 ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Οπως αντιλαμβάνεστε τέτοιου είδους κρατικοδίαιτες “διασώσεις” το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να μετατρέπουν τους ανταγωνιστές σε θηρία και στο τέλος της μέρας να φαληρίζουν τις τράπεζες και να διογκώνουν το δημόσιο χρέος υποσχόμενες νέα μνημόνια για πολλούς-πολλούς αιώνες. Ακόμη κι επιστρέψουμε στη Δραχμή όπως σχεδιάζουν οι καπιταλοκομμουνιστές της κυβέρνησης.