ΟΗΕ: Ενεργή παρουσία στην εφαρμογή της συμφωνίας ειρήνης στην Κολομβία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών συνεχάρη χθες τους Κολομβιανούς για τη συμφωνία ειρήνης η οποία υπεγράφη την Τετάρτη ανάμεσα στην κυβέρνηση και την οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) και δεσμεύθηκε να προσφέρει βοήθεια για την εφαρμογή της.

Τα 15 κράτη μέλη του ΣΑ «επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν την εφαρμογή της συμφωνίας, κυρίως την διακοπή των εχθροπραξιών και τον αφοπλισμό» των μαχητών των FARC, δήλωσε η προεδρεύουσα του Συμβουλίου, η αναπληρώτρια πρεσβεύτρια της Μαλαισίας Σίτι Χάτζαρ Αντνίν.

Το ΣΑ «συνεχάρη τον λαό της Κολομβίας για αυτή την οριστική συμφωνία ειρήνης, η οποία βάζει τέλος σε πάνω από 50 χρόνια πολέμου», πρόσθεσε η ίδια έπειτα από τις εργασίες του κεκλεισμένων των θυρών.

Ο ΟΗΕ προβλέπεται να αναπτύξει στην Κολομβία μια αποστολή αποτελούμενη από περίπου 450 στρατιωτικούς παρατηρητές, κυρίως από λατινοαμερικάνικα κράτη.

Οι παρατηρητές αυτοί θα αναλάβουν να επαληθεύσουν τον αφοπλισμό των 7.500 γκεριγέρος των FARC και να επιτηρούν την εφαρμογή της εκεχειρίας.

Ωστόσο ακόμη η οριστική συμφωνία ειρήνης, η οποία υπεγράφη την Τετάρτη έπειτα από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων, πρέπει να επικυρωθεί με ένα δημοψήφισμα και κατόπιν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα ψήφισμα.

Της αποστολής αυτής του ΟΗΕ θα ηγηθεί ο γάλλος διπλωμάτης Ζαν Αρνό. Ο ίδιος παρουσίασε χθες στο Συμβούλιο τον απολογισμό μιας πρόσφατης επίσκεψής του στην Κολομβία για να προσδιοριστεί πού και πώς θα εργαστούν οι παρατηρητές.

Η σύρραξη, η πιο μακρόχρονη στη Λατινική Αμερική, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 260.000 ανθρώπους, χωρίς να υπολογίζονται οι 45.000 άλλοι που θεωρούνται αγνοούμενοι ή οι 6,8 εκατ. εκτοπισμένοι επί μισό αιώνα και πλέον.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας πλέον θα «εξετάσει πολύ προσεκτικά τα προσεχή βήματα» της διαδικασίας και τον τρόπο υποστήριξής της, ανέφερε ο βρετανός αναπληρωτής πρεσβευτής Πίτερ Ουίλσον.

Ο Ουίλσον έκανε λόγο για μια «ιστορική συμφωνία που συνιστά μια πάρα πολύ καλή είδηση» και επισήμανε πως η συνεδρίαση του Συμβούλιο Ασφαλείας έγινε σε «μια ατμόσφαιρα μεγάλης ικανοποίησης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ