Ξεκινάει η δέσμευση καταθέσεων και θυρίδων για “μαύρο” χρήμα

Το μέτρο θα αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς που ελέγχονται για φοροδιαφυγή.

Ο οικονομικός εισαγγελέας ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δέσμευση καταθέσεων και τραπεζικών θυρίδων, αξιοποιώντας τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) από τους ελέγχους που έχει διενεργήσει, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα χέρια των ελεγκτικών Αρχών βρίσκεται λίστα 415 γιατρών, οι οποίοι είτε έστειλαν εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, είτε συμπεριλαμβάνονται στα 68 CD με τους μεγαλοκαταθέτες (με συναλλαγές άνω των 300.000 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο).

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ολοκληρώσει την προεργασία, και για τους πρώτους 100 έχει διαπιστωθεί απόκλιση στα δηλωθέντα εισοδήματα και τις καταθέσεις που έχουν.

Αυτήν τη στιγμή αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση που θα δίνει τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών. Ωστόσο, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται, με βάση τα πρώτα ευρήματα, η δέσμευση λογαριασμών και θυρίδων με εντολή του αρμόδιου οικονομικού εισαγγελέα.

Πάντως, ένα από τα σημαντικά προβλήματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι η έλλειψη προσωπικού στις ελεγκτικές μονάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν μόνο 20 ελεγκτές για τον έλεγχο των 1.364.069 ΑΦΜ που βρίσκονται στα CD της μεγάλης φοροδιαφυγής.

Print Friendly, PDF & Email