***Ν έ μ ε σ ι ς!!

Επί 10ετίες ολόκληρες είναι συνυφασμένες με το ψέμα, την απάτη, την εκμετάλλευση, την απόκρυψη κοκ.. Υπερφίαλες, ληστρικές, όργια σπατάλης, εκμεταλλεύτριες σε δυσθεώρητα ύψη… Ό,τι και να γράψει κανείς γι αυτές, για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν, την απληστία τους, την ασέβεια απέναντι σε αυτούς που τους εμπιστεύονται τα χρήματά τους+ κόπους μίας ζωής, δεν θα μπορέσει να προσεγγίσει την πραγματικότητα ούτε κατά προσέγγιση ετών φωτός…

Κατακρημνίζονται λοιπόν και σήμερα οι μετοχές των τραπεζών, όχι μόνο αυτών που εμφάνισαν κακές επιδόσεις στα stress tests αλλά συνολικά ο τραπεζικός κλάδος απόρροια των ανησυχιών ότι….Η νέα τραπεζική κρίση βρίσκεται προ των πυλών.
Η Ιταλική Monte Dei Paschi με σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης 5 δισ ΑΜΚ και τιτλοποίησης 27,7 δισ. προβληματικών δανείων αν και χθες κατέγραψε κέρδη σήμερα σημειώνει σημαντικές απώλειες καθώς η υλοποίηση του σχεδίου ανακεφαλαιοποίησης της προσκρούει σε εμπόδια. Η αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει μεν αλλά υπάρχουν εμπόδια. Αξιοσημείωτες οι μεγάλες πιέσεις στην Unicredit στην Ιταλία που κατέδειξε ότι θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση. Χθες και σήμερα η μετοχή της Unicredit βρέθηκε ουκ ολίγες φορές εκτός διαπραγμάτευσης, χθες η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας έχασε -9,4% και σήμερα υποχωρεί -6%.
Μεγάλη απογοήτευση για τις Ιρλανδικές τράπεζες που θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου παρ΄ ότι η οικονομία…ανακάμπτει ο τραπεζικός κλάδος παραμένει παθογενής. Η Allied Irish Bank μπορεί χθες να ανέκαμψε αλλά σήμερα ακολουθεί την γενική τάση των τραπεζών της Ευρώπης ισχυρή πτώση. Επίσης οι γερμανικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακές ενέσεις. Η Commerzbank που ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τον στόχο για καθαρά κέρδη πάνω από 1 δισεκ. ευρώ υποχωρεί σήμερα -8%. Να σημειωθεί ότι εκτός Eurostoxx 600 θα βρεθούν οι μετοχές της Deutsche bank και Credit Suisse και είναι ένας πρόσθετος λόγος που ασκούνται πιέσεις.

……….

Ελάχιστα γνωρίζουμε για τη Νέμεσι, αυτή την αρχαιότατη θεότητα, που προσδιορίζεται άλλοτε ως Ιχναίη, άλλοτε ως Αδράστεια ή Ραμνουσία. Η ετυμολογία, η ρίζα του ονόματος «νέμω», δήλωνε αρχικά τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Με τον καιρό απέκτησε τη σημασία της ανάληψης δικαστικής δράσης εκ μέρους της εξουσίας, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Ως λέξη η «Νέμεσις» έχει αντικειμενική αξία και όχι υποκειμενική. Αναφέρεται στο φορέα της εξουσίας που την ασκεί. Μεταφορικά λέγοντας «Νέμεσι» εννοούμε τη θεία δίκη.

nemesis

Ήταν η Νύχτα σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου και τον Παυσανία, που δίχως σύντροφο αρσενικό γέννησε την Νέμεσι, για να κρατά σε ισορροπία τις ανθρώπινες υποθέσεις. Στα Διονυσιακά του Νόννου έχουμε μια διαφορετική άποψη, που θέλει την Νέμεσι κόρη του Ωκεανού, ενώ ο Υγίνος την περιγράφει ως δημιούργημα του Ερέβους και της Νύχτας.

Ονομαζόταν, επίσης, Ραμνουσία, εξαιτίας ενός αγάλματος και ενός ναού της στον Ραμνούντα, χωριό της βόρειας Αττικής. Το επίθετο Αδράστεια που της αποδόθηκε, «εκείνη από την οποία κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει», ανήκε μάλλον αρχικά στη φρυγική θεότητα Κυβέλη και της αποδόθηκε μεταγενέστερα. Η Νέμεσις ως θεότητα προσωποποιούσε μαζί με άλλες (Θέμιδα, Ειμαρμένη κ.ο.κ.) την έννοια της δικαιοσύνης και αποκαθιστούσε την τάξη (της φύσης, της ανθρώπινης κοινωνίας, του κόσμου), όταν αυτή διασαλευόταν. Τότε τιμωρούσε την υπεροψία και την αλαζονεία των ανθρώπων (την ύβριν). Αν κάποιος αδικεί τους άλλους συνεχώς, και κάποια στιγμή η ίδια η ζωή του θέσει οδυνηρό φρένο στη στρεβλή πορεία του, τότε μιλάμε για «θεία δίκη».