Ν.Παππάς – Ουάσιγκτον: Μικρότερα πλεονάσματα, ρύθμιση χρέους για να ανασάνει η οικονομία

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι συμφωνηθείσες συνομιλίες για την οριστική διευθέτηση του χρέους, χωρίς καθυστερήσεις που έχουν να κάνουν με τις πολιτικές εξελίξεις και τις εκλογικές αναμετρήσεις της κάθε χώρας, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς από την Ουάσιγκτον όπου βρίσκεται.

Το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς μετά τις συναντήσεις του στην Ουάσιγκτον με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Νέιθαν Σιτς και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας, Άντγουελ Αντεγιέμο.

«Η Ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές» δήλωσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, «αλλά και να επαναβεβαιώσω τη συναντίληψή μας για την ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή».

Ο κ. Παππάς  ενημέρωσε για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και ανέλυσε τα τελευταία στοιχεία για την ελληνική οικονομία, τα οποία «δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχει εισέλθει σε τροχιά προς την ανάπτυξη».

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης, 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε. που διοργανώθηκε στην Αθήνα με πρωτοβουλία του Ελληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και συμμετοχή των ηγετών της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. Ο Υπουργός Επικρατείας ανέλυσε τα συμπεράσματα της Συνόδου για μια Ευρώπη που θα αφουγκράζεται περισσότερο τις ανάγκες των λαών της και σημείωσε ότι αυτά συνιστούν ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά στην άτυπη Σύνοδο της Ε.Ε. στη Μπρατισλάβα.

Ερωτηθείς από τους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για την τοποθέτηση της αμερικανικής πλευράς σχετικά με την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους, ο Υπουργός Επικρατείας παρέπεμψε σε παλαιότερες δηλώσεις που τόνιζαν την ανάγκη το θέμα του χρέους να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατόν.