Ν.Δ.: Ανασχηματισμός και νέο αντιπολιτευτικό σχήμα από Μητσοτάκη

ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ

Στη δημιουργία ενός μάχιμου σχήματος που θα αντιμετωπίσει πρόσωπο με πρόσωπο τη νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα προχωρά ο Πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι αλλαγές αναμένονται εντός της ημέρας και δεν αφορούν μόνον σε πρόσωπα αλλά, και στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος. Συγκεκριμένα, εγκαταλείπεται το σχήμα των παράλληλων αρμοδιοτήτων μεταξύ βουλευτών – συντονιστών και βουλευτών – τομεαρχών, που είχε υιοθετηθεί από τον πρ. Πρόεδρο του κόμματος κ. Αντ. Σαμαρά.

Πλέον οι εκλεκτοί του κ. Μητσοτάκη θα αναλάβουν συγκεκριμένα καθήκοντα – «χαρτοφυλάκια» που θα αντανακλούν ευθέως στη δομή του κυβερνητικού σχήματος, δημιουργώντας ένα πολιτικό man to man με τα στελέχη της κυβέρνησης. Ο δομικός ανασχηματισμός του κ. Μητσοτάκη έχει ως στόχο τη βελτίωση των αντιπολιτευτικών ρυθμών της κοινοβουλευτικής ομάδας μέσα και από τη σαφή οριοθέτηση του πεδίου δράσης κάθε στελέχους και θα αντανακλά ευθέως στο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας «σκιώδεις» υπουργούς και υφυπουργούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος του κόμματος κ. Γιώργος Κουμουτσάκος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο των εξωτερικών (είχε ακουστεί και το σενάριο να του ανατεθεί θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου), δίνοντας τη σκυτάλη της ενημέρωσης στον βουλευτή Α’ Αθηνών κ. Βασίλη Κικίλια. Ο τελευταίος θα αναλάβει, πλέον, το βάρος της αντιπαράθεσης με τον Δημ. Τζανακόπουλο.

Το χαρτοφυλάκιο της Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενώ ο Πολιτισμός, ως τομέας εξωστρέφειας, μοιάζει να περνά στην κ. Όλγα Κεφαλογιάννη. Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης αναλαμβάνει τον τομέα της Μεταναστευτικής Πολιτικής (απέναντι στον Γ. Μουζάλα). Αλλαγές θα υπάρξουν και στο σχήμα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το χαρτοφυλάκιο της Παιδείας (απέναντι στον Κ. Γαβρόγλου) αναλαμβάνει η, μέχρι σήμερα, εκ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων κ. Νίκη Κεραμέως ενώ στα χέρια του έτερου κοινοβ. εκπροσώπου Γ. Βρούτση φαίνεται ότι επιστρέφει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της Εργασίας και των Κοιν. Ασφαλίσεων.

Αμετακίνητος στον τομέα των οικονομικών φέρεται να παραμένει ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, ο υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. στα τέλη του 2015, κ. Γ. Πλακιωτάκης αναλαμβάνει τη Ναυτιλία, στο υποδομών παραμένει ο κ. Κ.Αχ. Καραμανλής, το χαρτοφυλάκιο του Τουρισμού αναλαμβάνει ο κ. Μ. Κόνσολας.

kathimerini.gr