Νέα χαλάρωση στα capital controls προανήγγειλε ο Γ. Στουρνάρας

11.07.2016 19:29

Έτοιμη να προχωρήσει σε σημαντική χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων είναι η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προανήγγειλε πριν από λίγο από το βήμα της Βουλής, ο κ. Γ. Στουρνάρας.

Ο διοικητής της ΤτΕ παρουσιάζοντας στην Βουλή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής την ενδιάμεση νομισματική έκθεση ανέφερε ότι η ελληνική πρόταση για χαλάρωση των capital controls υποβλήθηκε στους θεσμούς και είναι έτοιμο και θα ανακοινωθεί, εφόσον λάβει την τελική έγκριση, τις επόμενες ημέρες.

Η σημαντικότερη αλλαγή που επέρχεται είναι η θεσμοθέτηση του νέου χρήματος. Για καταθέσεις που έρχονται μέσω εμβασμάτων από το εξωτερικό το σχέδιο προβλέπει την άρση της απαγόρευσης ανάληψης μετρητών. Δηλαδή, το νέο χρήμα (σ.σ ελεύθερα κεφάλαια) δεν θα υπόκειται σε κανένα περιορισμό στην ανάληψη μετρητών.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται η πλήρης άρση της απαγόρευσης αποπληρωμής δανείων για παλαιό χρήμα. Όσοι δηλαδή διατηρούν καταθέσεις θα μπορούν να ζητούν την αποδέσμευση χρημάτων για αποπληρωμή ως και του συνόλου των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Επίσης, προτείνεται να δοθεί η δυνατότητα υπολογισμού του ποσού ανάληψης για κάθε φυσικό πρόσωπο στις δύο εβδομάδες από μια που ισχύει σήμερα. Δηλαδή αν κάποιος δεν σηκώσει μέσα στην εβδομάδα το ανώτατο όριο των 420 ευρώ να μπορεί στις δύο εβδομάδες να κάνει ανάληψη του διπλάσιου ποσού ( 840 ευρώ).

Τέλος για τα ελεύθερα κεφάλαια προτείνεται η αύξηση του ποσού ανάληψης από 10% σε 30%.

Shortlink:

Contact us | About us | Terms & conditions | Privacy policy
Mikrometoxos 2014