Νέα πυραυλική επίθεση από το έδαφος της Υεμένης κατά αμερικανικών πλοίων

Ένα καταδρομικό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ και άλλα δύο σκάφη έγιναν το Σάββατο στόχοι πυραυλικής επίθεσης από περιοχή της Υεμένης, την οποία ελέγχουν οι σιίτες αντάρτες Χούδι, όπως δήλωσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο εκτοξεύθηκαν πολλοί πύραυλοι εναντίον των USS Mason (το βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία), USS Ponce και USS Nitze, τα οποία πλέουν σε διεθνή ύδατα στην Ερυθρά Θάλασσα, όμως ελήφθησαν αντίμετρα και δεν επλήγη κανένα από τα τρία σκάφη ούτε υπήρξαν απώλειες.

Η επίθεση έγινε περί τις 22:30 (ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Το νέο επεισόδιο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αντίποινα από τις ΗΠΑ.

Την Πέμπτη, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις εκτόξευσαν πυραύλους Κρουζ εναντίον τριών παράκτιων ραντάρ σε περιοχές της Υεμένης οι οποίες ελέγχονται από τους σιίτες αντάρτες σε αντίποινα για τις δύο προηγούμενες απόπειρες να πληγεί το καταδρομικό Μέισον με πυραύλους.

Οι αμερικανικές πυραυλικές επιθέσεις, τις οποίες ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, σηματοδότησαν την ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης εναντίον των Χούδι για πρώτη φορά και ήγειραν ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη.

Οι σιίτες αντάρτες νωρίτερα αυτή την εβδομάδα διέψευσαν ότι ευθύνονται για τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Μέισον και διεμήνυσαν ότι θα αμυνθούν.

Το Πεντάγωνο επέμεινε την Πέμπτη στον περιορισμένο χαρακτήρα των αμερικανικών πληγμάτων, τα οποία στοχοθέτησαν θέσεις ραντάρ που οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις πιστεύουν πως κατέστησαν δυνατές τις πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του καταδρομικού την περασμένη Κυριακή και την περασμένη Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ δήλωσε εκείνη την ημέρα ότι τα αμερικανικά πλήγματα δεν σχετίζονται με την ευρύτερη σύρραξη στην Υεμένη, στην οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 10.000 άνθρωποι μετά τον Μάρτιο του 2015.