ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καλύπτουν ζημιές και χρέη από τζόγο!

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας βάσει της οποίας έπαψε να παρεμβαίνει για να διατηρεί σταθερή την ισοτιμία μεταξύ ευρώ και φράγκου, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διεμήνυσαν ότι θα εξετάσουν την περίπτωση νομοθετικής ρύθμισης για την επίλυση του “προβλήματος” που προέκυψε. Και το “πρόβλημα” προέκυψε γιατί το ευρώ υποχώρησε κατά 20% σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, οπότε αναλόγως αυξήθηκε και το χρέος όσων είχαν πάρει – στην Ελλάδα- δάνεια σε φράγκα.

Επειδή συχνά ο λαϊκισμός των κομμάτων μάς αποπροσανατολίζει από την πραγματικότητα και την ηθική, θα ήθελα με σύνεση, λογική και πολλή αγάπη να εξηγήσω τι ακριβώς πρότειναν τα “μεγάλα” κεφάλια που θέλουν να κυβερνήσουν.

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια, οι τράπεζες έδιναν τη δυνατότητα στους πελάτες – κυρίως σε αυτούς που αιτούνταν στεγαστικό δάνειο- να προβούν στη σύναψη συμφωνίας δανειζόμενοι ελβετικά φράγκα που εν συνεχεία θα μετατρέπονταν σε ευρώ. Ακόμα βέβαια δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο ο μέσος δανειολήπτης να προέβαινε σε σύναψη στεγαστικού δανείου σε νόμισμα διαφορετικό από αυτό που λαμβάνει ως αμοιβή από την εργασία του. Αναρωτιέμαι δηλαδή κύριε τάδε μου, γιατί – αφού ζεις και εργάζεσαι στην Ελλάδα- να μη δανειστείς ευρώ δεδομένου ότι οποιαδήποτε κίνηση του νομίσματός σου σε σχέση με όποιο άλλο, δεν επηρεάζει το χρέος ούτε τις δόσεις σου.

Η απάντηση είναι προφανής: Αυτοί που πήραν το ρίσκο, το έκαναν γιατί ήθελαν να πάρουν ρίσκο! Ήθελαν να τζογάρουν, πιστεύοντας ότι το ευρώ θα ακολουθούσε ανοδική πορεία εις το …διηνεκές!

Δυστυχώς το ρίσκο δεν τους βγήκε και τώρα καλούνται να πληρώσουν περισσότερα ευρώ απ’ όσα υπολόγιζαν , για να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Η αντίδραση της πολιτικής -νυν και εν δυνάμει- ηγεσίας ήταν θλιβερή και παράλογη. Θα ψάξουν λέει να βρουν τρόπο και να νομοθετήσουν έτσι ώστε οι δανειολήπτες να μην επωμιστούν το επιπλέον βάρος που η κακιά η Μοίρα προκάλεσε. Με λεφτά άλλων δηλαδή ( φορολογουμένων, καταθετών, κλπ) θα πληρώσουν τη χασούρα τους. Φαντάζομαι ότι αν όντως συμβεί κάτι τέτοιο τότε όλοι εκείνοι που χάνουν καθημερινά στα τοπικά καζίνο, θα μπορούν κι εκείνοι να διεκδικήσουν κάτι από το κράτος. Κυρίως εκείνοι που παίζουν “μαύρο – κόκκινο”…

adonis2

 

Το ευχάριστο της υπόθεσης είναι ότι δεν είναι όλοι οι πολιτικοί ηλίθιοι. Βρέθηκα χθες το βράδυ σ’ ένα φιλικό σπίτι για δείπνο. Ένας εκ των καλεσμένων ήταν ο Άδωνις Γεωργιάδης. Αγαπημένος αλλά και αντιπαθής από πολλούς. Αφού έβγαλε ένα σύντομο λογύδριο, τον ρώτησα την άποψή του για το θέμα. Η απάντησή του ήταν αποστομωτική: ” Αγαπητέ κύριε, κάθε φορά που τρέχουμε να μιμηθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ σε λαϊκισμό, κάνουμε μαλακείες”!  Ευθύς , λογικός, λατρευτός!